Ως επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο κ. Γκουρία, εξάλλου, υπογραμμίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνέβαλε σημαντικά στην σταθεροποίηση της οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Γκουρία τονίζει ότι για να ανακάμψει η οικονομία πρέπει να υπάρξει προόδος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων. «Η ελληνική οικονομία σταδιακά ανακάμπτει, αλλά ενέχει ακόμα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Χωρίς αμφιβολία, η παρατεταμένη κρίση είχε πρωτοφανές κοινωνικό κόστος. Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην προώθηση της ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις και τώρα είναι καιρός να γίνει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει, «προκειμένου να προωθήσει αυτήν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, η Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Για να το πετύχει αυτό είναι απαραίτητο να μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων ή των ολιγοπωλίων, τον όγκο των ρυθμίσεων, καθώς και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης».

Προσθέτει επίσης πως «η προώθηση ισχυρότερου ανταγωνισμού σε κομβικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς θα κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική σε άμεσες ξένες επενδύσεις και θα εκτινάξει τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την άνοδο του εισοδήματος των νοικοκυριών». Έτσι, θα δώσει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.

Κατά τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, η εφαρμογή των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων θα μπορούσε να προσθέσει ακόμα 4,4% στο πραγματικό ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Για τα δημοσιονομικά αναφέρει πως ο ΟΟΣΑ συστήνει την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ενίσχυση του φορολογικού μηχανισμού. «Αυτό», προσθέτει, «θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να ενισχύσει τα έσοδα ώστε να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές και να αποδοθεί μεγαλύτερη δικαιοσύνη».

Υπογραμμίζει ακόμη πως τα κόκκινα δάνεια εμποδίζουν την παροχή πιστώσεων στην αγορά και αναφέρει πως μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει ότι πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία περί πτωχεύσεων ώστε να επιταχυνθεί η επίλυση των κόκκινων δανείων και να εισαχθούν αποτελεσματικά κίνητρα και στόχοι, ώστε οι τράπεζες να ελέγχουν την πρόοδο που κάνουν στην μείωση των δανείων αυτών.

Ο Γκουρία αναφέρεται και στην συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως αυτήν την στιγμή είναι στο απόγειό της: «Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζει μία επίμονη κρίση, που έχει υψηλό κοινωνικό κόστος. Φυσικά, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρωτοφανές και βαθύ φαινόμενο προσπάθησαν ειλικρινά και με αφοσίωση να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών. Δεν πέτυχαν όλες. Ο ΟΟΣΑ είναι σύμμαχος της χώρας σας σε αυτήν την προσπάθεια και ολόκληρη η τεχνογνωσία μας έχει τεθεί στην διάθεση της Ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι στο απόγειό της».

«Εργαζόμαστε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσουμε τρεις μείζονες διαρθρωτικές προκλήσεις: την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε πέντε κομβικούς τομείς, την αναθεώρηση και αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και την ενίσχυση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Κατά της Διαφθοράς. Η δέσμευση και η συνεργασία της Ελληνικής κυβέρνησης και στα τρία αυτά έργα είναι, μέχρι στιγμής, αξιοσημείωτη», αναφέρει.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας