«Ένας χρόνος Αριστερά, ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε». Σε αυτό το σύνθημα της αποψινής ανοικτής πολιτικής συγκέντρωσης που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπυκνώνεται το πολιτικό στίγμα της ομιλίας που θα απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση στο Τάε Κβο Ντο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Στην ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποιείται σήμερα στις 18:30 ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί στους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, αλλά και στα γεγονότα που σημάδεψαν τις εξελίξεις στη χώρα από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τους στόχους και τα στοιχήματα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης της προσπάθειας για την οριστική έξοδο από την κρίση. Ο σχεδιασμός αυτός της κυβέρνησης προσδιορίζεται στα βήματα: της έγκαιρης και επιτυχούς αξιολόγησης, της έναρξης της συζήτησης για το χρέος και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να προχωρήσουν οι στοχεύσεις της χώρας για επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016. Στην τελευταία συνέντευξή του (προ δύο ημερών στην Huffington Post) ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής της επιτυχίας του προγράμματος. Έγκαιρη επιτυχής αξιολόγηση, που θα οδηγήσει γρήγορα σε συμφωνία για το χρέος, θα σημάνει και γρήγορη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη και πλήρη αλλαγή ψυχολογίας». «Εύχομαι και ελπίζω να μη χάσουμε αυτή την, ίσως τελευταία, ευκαιρία για την Ελλάδα», συμπλήρωνε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί και στη σκληρή διαπραγμάτευση του περασμένου χρόνου και τους κεντρικούς σταθμούς της, έως την επίτευξη της συμφωνίας του καλοκαιριού στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ασκήσει κριτική για τη στάση και το νεοφιλελεύθερο πρόσημο των πολιτικών που καταλογίζει στη ΝΔ ότι πρεσβεύει, ιδιαίτερα μετά και την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

FALHRO1

Στην προαναγγελία της ομιλίας του πρωθυπουργού γίνεται λόγος για τις μάχες που έδωσε η κυβέρνηση, ενώ χαρακτηριστική είναι η εξής αναφορά: “Προχωράμε μπροστά. Δεν θα μας σταματήσουν οι εκβιασμοί του μιντιακού κατεστημένου και της ολιγαρχίας που επιδιώκουν να απολαμβάνουν τα προνόμια των προηγούμενων χρόνων. Δεν θα μας σταματήσει το παλιό κατεστημένο που ψάχνει δεκανίκια στα πρόσωπα του χθες”.

FALHRO2

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Α. Ξανθός: “Καθολική πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας”

Χρονιά αναβάθμισης του ΕΣΥ, διασφάλισης της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και θεσμικής και λειτουργικής αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα είναι το 2016, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του υπουργού Υγείας:

“Το 2016 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης και αναβάθμισης του ΕΣΥ, διασφάλισης της καθολικής πρόσβασης των πολιτών (ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κατάσταση) στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, εγγυημένης κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού σε φάρμακα/ εξετάσεις/ νοσηλεία, αλλά και θεσμικής και λειτουργικής αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Θεσπίζουμε ένα πλέγμα κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε άγονες και νησιωτικές περιοχές και απλοποιούμε τις διαδικασίες για την πιο γρήγορη στελέχωση του ΕΣΥ (3.500 προσλήψεις μέσα στο 2016). Έχει ήδη ετοιμαστεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αναδιοργάνωση και κεντρικοποίηση όλου του φάσματος των προμηθειών Υγείας ενώ στον τομέα της Ψυχικής Υγείας προωθείται η διοικητική μεταρρύθμιση και η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και η κοινοτική ψυχιατρική. Τέλος, στο κρίσιμο ζήτημα του φαρμάκου είναι διασφαλισμένη η επαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων και η κατάργηση της ταλαιπωρίας των ασθενών με το “στερείται””.

Αλ. Φλαμπουράρης: Επί έναν χρόνο δίνουμε μάχες

«Επί ένα χρόνο, ο λαός μας με την κυβέρνησή του, δίνει καθημερινά μάχες για να υπάρξει», αλλά «μάχεται και για τους πιο αδύναμους απ’ αυτόν, τους “ξένους”, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος  για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράκης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Η Αριστερά δεν είναι νήπιο ενός έτους. Ερχόμαστε από μακριά και προχωράμε», επισημαίνει ο κ. Φλαμπουράρης και διαβεβαιώνει όλους τους Έλληνες ότι «οι αγώνες μας, για να σταματήσουμε τη καταστροφή και να αρχίσει η ανάκαμψη μαζί με την ανάκτηση της αξιοπρέπειας, θα δικαιωθούν».

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη:

«Ο λαός μας, καθημαγμένος από τη σκοταδιστική Ευρώπη και τους κερδοσκόπους κάθε είδους, οι οποίοι ήταν σε αγαστή συνεργασία με το ντόπιο οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο οδηγήθηκε πριν ένα χρόνο στην Αριστερά. Στον χώρο που ξέρει ότι βρίσκονται οι πολεμιστές για τα δύσκολα.

Επί ένα χρόνο, ο λαός μας με την κυβέρνησή του, δίνει καθημερινά μάχες για να υπάρξει. Μάχεται έξω και μέσα, συχνά και με τον κακό του εαυτό. Με τα διεθνή χρηματιστήρια, με την παθογένεια του μεταπολιτευτικού κράτους, αλλά και το πολιτικό κατεστημένο που την εξέθρεψε για ίδιον όφελος. Αλλά δεν δίστασε να μάχεται και για τους πιο αδύναμους απ’ αυτόν, τους “ξένους”, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες. Μάχεται παντού και καθολικά, αλλά η Λερναία Ύδρα δεν υπάρχει μόνο στα παραμύθια.

Δεν έγιναν λίγα σε έναν χρόνο. Δώσαμε ρεύμα, τροφή, μετακίνηση στους φτωχούς, κρατήσαμε τις 100 δόσεις, ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες, δίνουμε μάχη για τη μη μείωση των συντάξεων. Ξεσκεπάσαμε τους αντιδραστικούς της Ευρώπης. Καταδείξαμε ότι η λιτότητα δεν διαλύει μόνο τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, σπρώχνοντας στην ανέχεια και τη φτώχεια τον λαό μας, αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο διαλύει και τους λαούς της Ευρώπης, ενάντια στο δόγμα και το όραμα της ευρωπαϊκής ιδέας για μια Ευρώπη της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Τώρα πια δεν είμαστε μόνοι μας, όπως πριν έναν χρόνο, χώρες και λαοί συνειδητοποιούνται και αντιστέκονται. Διδάξαμε αλληλεγγύη. Η Αριστερά δεν είναι νήπιο ενός έτους. Ερχόμαστε από μακριά και προχωράμε.

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι αγώνες μας, για να σταματήσουμε τη καταστροφή και να αρχίσει η ανάκαμψη μαζί με την ανάκτηση της αξιοπρέπειας, θα δικαιωθούν».

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, γραμματέας ΚΟ: «Τίποτα δεν είναι το ίδιο ούτε στη χώρα μας ούτε στην Ευρώπη» 

Η κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ανοιχτά την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που δημιούργησαν όχι μόνο οι πολιτικές των μνημονίων, της βαθιάς λιτότητας και της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και οι συσσωρευμένες παθογένειες δεκαετιών. Για πρώτη φορά διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους δανειστές και δόθηκε παγκόσμια διάσταση στο ελληνικό ζήτημα. Τίποτα δεν είναι το ίδιο ούτε στη χώρα μας ούτε στην Ευρώπη. Σήμερα το μεγάλο μας στοίχημα είναι η άμεση εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στις βασικές δομές του Κράτους και η αποφασιστική πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα».

Φωτεινή Βάκη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος: «Στις 25 Γενάρη του 2015 φύσηξε ανοιξιάτικος αέρας ελπίδας και δημοκρατίας στην καρδιά του χειμώνα» 

«Ένας χρόνος Αριστερά, ένας χρόνος που συγκλόνισε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στις 25 Γενάρη του 2015 φύσηξε ανοιξιάτικος αέρας ελπίδας και δημοκρατίας στην καρδιά του χειμώνα. Ένας καθημαγμένος λαός μεταμορφώθηκε από πειραματόζωο στο εργαστήρι ενός ανάλγητου νεοφιλελευθερισμού σε πρωτοπορία στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα που βρήκε παραλήπτες στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση της Αριστεράς υπογράμμισε τη διεθνή και πολιτική διάσταση του “ελληνικού προβλήματος” καταδεικνύοντας τη διάσταση του χρέους ως προσχήματος άρσης δικαιωμάτων και απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων.

Σωκράτης Φάμελλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος: «Να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»

«Πριν ένα χρόνο οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ζώντας τα αδιέξοδα και την αποτυχία του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας μας, επέλεξαν να αλλάξουμε δρόμο. Αναλάβαμε την ευθύνη να στηρίξουμε τη στροφή της χώρας από τη διαπλοκή και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, υπέρ των λίγων, στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, στην κυρίαρχη κοινωνία των πολλών, με στήριξη των αδυνάτων. Κάθε μέρα αυτού του χρόνου ήταν δύσκολη αλλά και πολύτιμη, με πολύ προσπάθεια για το καλύτερο. Για την Ελλάδα αλλά και για μια άλλη Ευρώπη, των κοινωνιών και όχι των τραπεζών. Το παλιό σύστημα ξεδοντιάζεται, αντιστέκεται και αποκαλύπτεται.

Αννέτα Καββαδία: «Ο αγώνας συνεχίζεται, με περισσότερη ωριμότητα, με την ίδια αποφασιστικότητα»

«Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς ζήσαμε πρωτόγνωρες στιγμές και βιώσαμε πολύ έντονα συναισθήματα. Ήταν μια χρονιά μεγάλων νικηφόρων συγκρούσεων αλλά και μια χρονιά επώδυνων -προσωρινών- συμβιβασμών. Σε ένα πολύ δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον, υπό την πίεση  εξαιρετικά δυσμενών  διεθνών συσχετισμών, επιλέξαμε να μην εγκαταλείψουμε τη μάχη, να αναμετρηθούμε με το αντιδραστικό μπλοκ του νεοφιλελευθερισμού εντός και εκτός της χώρας, να δράσουμε εντός πραγματικότητας κι όχι δραπετεύοντας από αυτήν. Ομολογούμε πως είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εμμονές: επιμένουμε  να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη, για βάθεμα της δημοκρατίας, για περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αρνιόμαστε την πρωτοκαθεδρία του ατομικού συμφέροντος και την παντοδυναμία της αγοράς, αντιτάσσουμε το συλλογικό και  την αξία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.

Χαρά Καφαντάρη: «Η κυβέρνηση ακούει» 

«Στις 25 Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικά και κοινωνικά συνθήκες. Με νωπή τη λαϊκή εντολή, που ανανεώθηκε στις 20 Σεπτέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίσθηκε, διαπραγματεύτηκε και διαπραγματεύεται ακόμα, για την έξοδο της χώρας μας από το τέλμα των πολιτικών, που αναπαραγάγουν την κρίση και να την οδηγήσει στη δημιουργική ανηφόρα του μέλλοντος. Η πολιτική η οποία ακολουθείται όλο αυτό το διάστημα είχε και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό, πρωτίστως, τη μονομέρεια υπέρ των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων. Αυτό φαίνεται και από το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, την επαναπρόσληψη απολυμένων, τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το δημόσιο, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας.

Βασιλική Κατριβάνου: «Η χρονιά που διευρύνθηκαν  τα δικαιώματα»

«Από τον περσινό Γενάρη μοιάζει να έχουν περάσει πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο η πυκνότητα των γεγονότων και των συναισθημάτων, καθώς ζήσαμε τη νίκη και την ήττα, την ελπίδα και τις διαψεύσεις, την αγωνία και τον αγώνα, την απόφαση να συνεχίσουμε, αλλά και η τομή που συντελέστηκε. Πολλές φορές το ξεχνάμε, καθώς μας τυλίγει η δίνη της καθημερινής μάχης, ωστόσο η ελληνική κοινωνία πέρασε σε άλλη εποχή. Παρότι  η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει όλα όσα ήθελε, και στις ασφυκτικές συνθήκες του Μνημονίου, όσα πέτυχε κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.

Νίκος Μανιός: «Στο επίκεντρο τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα»

«Ένα χρόνο τώρα, ζούμε μια μοναδική εμπειρία η οποία πρέπει να διδάξει βασικά πράγματα όλους μας που χρόνια πολλά ασχολούμαστε μέσα από την Αριστερά με την πολιτική.

Ένα από αυτά είναι ότι η Αριστερά, όταν περνάει από το επίπεδο των διακηρύξεων, των προτάσεων και των διεκδικήσεων, στη φάση διακυβέρνησης και υλοποίησης αυτών των θέσεων, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις δυσκολίες της υλοποίησης προοδευτικών θέσεων σε ένα πολύ συντηρητικό πλαίσιο, αλλά κυρίως έχει να παλέψει με τους εκφραστές της ακραία νεοφιλελεύθερης αστικής πολιτικής, οι οποίες κατέχουν και διατηρούν μηχανισμούς μεγάλης επιρροής και δύναμης και τους επιστρατεύουν όλους χωρίς αρχές και ηθικές αναστολές, ενάντια σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ & left.gr

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας