Στη Λαμία και στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, για μία σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων και επίσκεψη στη δομή προσωρινής φιλοξενίας στις Θερμοπύλες.

Αρχικά ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Κουρουμπλής συζήτησε μαζί τους την ανάγκη στήριξης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ ΚΑΙ Β’ βαθμού της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς και ζητήματα που άπτονται των θεσμικών παρεμβάσεων στον Καλλικράτη.

Στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα συνεργασίας των Δήμων με την ΔΕΗ, καθώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα οικονομικών εκκρεμοτήτων-οφειλών από πλευράς Δήμων, με συνέπεια να σταματά η ηλεκτροδότηση σε αντλιοστάσια της περιοχής. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα το εξετάσει μέσα στα επόμενα 24ωρα και ότι θα δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Τέλος, αναφέρθηκε στην προοπτική της χρηματοδότησης των δήμων από το Πράσινο Ταμείο, θέμα που όπως είπε θα φέρει και στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και στην προοπτική δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για επείγουσες ανάγκες των Δήμων, όπως είναι η εξασφάλιση απορριμματοφόρων, όπου χρειάζεται.

“Υπάρχει ανοιχτός διάλογος με την ΕΕ για τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό”

Ο κ. Κουρουμπλής μετά τη συνάντηση που είχε στα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με κομματικά στελέχη και τους τέσσερις βουλευτές, ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Θύμιο Καραΐσκο για τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η συγκεκριμένη δομή, τον καθοριστικό ρόλο της Περιφέρειας Στερεάς, όπως επίσης και τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραΐσκος ζήτησε την πλήρη κάλυψη των εξόδων από την πλευρά του υπουργείου καθώς όπως είπε «μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς πληρώνει σε βάρος του δικού της προϋπολογισμού».

Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός έσπευσε άμεσα να σημειώσει ότι «όλες αυτές οι δαπάνες θα καλυφθούν», τονίζοντας ότι ήδη απευθύνεται προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το πρώτο ποσό το οποίο θα εκταμιευτεί την εβδομάδα που διανύουμε. Μάλιστα ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος και με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την διαχείριση των κονδυλίων, τονίζοντας ότι «αναζητείται ένας τρόπος διά του οποίου θα υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθείας με κονδύλια οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού».

Ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στραμμένο το βλέμμα της προς τις ΜΚΟ «καθώς αυτά τα κονδύλια μέχρι τώρα θεσμικά απευθύνονταν στις τρίτες χώρες και δεν είχαν καμία σχέση με τον ευρωπαϊκό νότο και επομένως είναι πολλά τα ζητήματα που θα πρέπει να επανακαθοριστούν».

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συζητά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βρει τρόπους και ότι ο ίδιος είναι σε ανοικτή γραμμή τόσο με τον κ. Αβραμόπουλο όσο και με τον κ. Στυλιανίδη που διαχειρίζεται τα κονδύλια που έχουν σχέση με την ανθρωπιστική κρίση.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Θερμοπύλες είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τους ίδιους τους πρόσφυγες. Μόνιμο ζήτημα που τέθηκε από την πλευρά των προσφύγων ήταν το ερώτημα πότε θα ανοίξουν τα σύνορα και με ποια διαδικασία θα μπορέσουν να κατευθυνθούν στη βόρεια Ευρώπη. Ερώτημα στο οποίο δεν μπόρεσε να απαντήσει ούτε ο κ. Κουρουμπλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις εκκλήσεις για άνοιγμα των συνόρων τις είχαν τοποθετήσει σε μικρά πλακάτ είτε στα αραβικά είτε στα ελληνικά μικρά παιδιά τα οποία και τα κρατούσαν επιδεικτικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Κουρουμπλή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Κουρουμπλής για τα ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με τις κοινωνικές υπηρεσίες που λειτουργούν εντός της συγκεκριμένης δομής και μάλιστα το ενδιαφέρον του ήταν περισσότερο είτε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είτε για τα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι έδειξε ενδιαφέρον για την μεταφορά στην Σχολή Τυφλών στην Αθήνα των δύο τυφλών προσφύγων από την Συρία που διαμένουν στις Θερμοπύλες οι οποίοι του ζήτησαν επίμονα να τους διευκολύνει για να συναντηθούν με τους δικούς τους που είναι σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Παράλληλα έδειξε ξεχωριστό ενδιαφέρον και για μια ακόμη γυναίκα που είναι σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης αλλά πλέον θέλει να προχωρήσει σε μεταμόσχευση νεφρού με δότη τον γιο της.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ευμενέστατα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Θερμοπύλες το γεγονός ότι μια ομάδα από μικρά παιδιά προσφύγων τον καλωσόρισαν στην ελληνική γλώσσα και ένιωσε έκπληξη όταν έμαθε ότι στο πλαίσιο της δομής φιλοξενίας τα παιδιά απασχολούνται από νηπιαγωγό που έχει διαθέσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

«Έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με προσωπικό το οποίο να μιλά αραβικά ή κάποια από τις διαλέκτους που μιλούν οι φιλοξενούμενοι» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραΐσκος ζητώντας από τον κ. Κουρουμπλή «ιδιαίτερα σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι αραβόφωνοι να υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης και πέραν του διμήνου» γεγονός που έδειξε να συμμερίζεται και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών.

Όλος αυτός ο κόσμος δεν θέλει να μείνει στη χώρα μας αλλά θέλει για τους δικούς του λόγους να βρεθεί στην Βόρεια Ευρώπη. Και εκεί ακριβώς είναι που αρχίζουν τα προβλήματα” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής διαπιστώνοντας συγχρόνως ότι το αρχικό κλίμα που υπήρχε στην ελληνική κοινωνία ή ακόμα και εκείνο του φόβου έχει πλέον αλλάξει καθώς η ελληνική κοινωνία έχει αποδεχτεί αυτού του είδους τις εξελίξεις και μάλιστα σημείωσε με νόημα ότι πλέον μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα σ’ αυτή τη φάση.

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε και την ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστούν και τα ενδιάμεσα προβλήματα που συνεχώς παρουσιάζονται, όπως είπε.

Μιλώντας λίγο πριν στους 25 δημάρχους της Στερεάς Ελλάδας με τους οποίους είχε συνάντηση στη Λαμία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στο προσφυγικό, καλώντας συγχρόνως τους ίδιους τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση εξασφάλισης σημείων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας