Η πρωτοβουλία τεσσάρων κρατών-μελών, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου, αναφορικά με την πυρηνική ασφάλεια  και τη μη χρηματοδότηση πυρηνικών σταθμών ενέργειας από την ΕΕ, τέθηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του γραφείου υπουργού, Δημοσθένη Παπασταμόπουλο. Στο επίσημο γεύμα του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός έθεσε επίσης το ζήτημα της έγκαιρης επικύρωσης της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να ξεκινήσει ταχύτερα η εφαρμογή της. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η Πρόταση Απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καθιέρωση ενός μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών για τις διακυβερνητικές συμφωνίες και τα μη δεσμευτικά κείμενα με τρίτες χώρες στον τομέα της ενέργειας.  Ο κ. Σκουρλέτης, επισήμανε πως στο εν λόγω ζήτημα η ελληνική πλευρά διατηρεί νομικές και πολιτικές επιφυλάξεις.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι ο εκ των προτέρων έλεγχος των διακυβερνητικών συμφωνιών θα έπρεπε να παραμείνει στη διακριτική ευχέρεια των κρα­τών μελών, καθώς η εφαρμογή του συστήματος ελέγχου που προωθείται μπορεί να επηρεάσει την υφιστάμενη κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των Θεσμικών Οργάνων της ΕΕ και των Κρατών Μελών και να περιορίσει την ορθή τήρηση των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Ως προς τις πολιτικές επιφυλάξεις, αυτές αφορούν το γεγονός πως ο εκ των προτέρων έλεγχος και οι διαδικασίες που η προτεινόμενη Απόφαση περιλαμβάνει, περιορίζει την ευελιξία των Κρατών Μελών να συνάπτουν διακυβερνητικές συμφωνίες με τρίτες χώρες στην ενέργεια.

Επιπρόσθετα στο χθεσινό Συμβούλιο, συζητήθηκε η Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ο κ. Σκουρλέτης  υπογράμμισε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου πως η Ελλάδα εργάζεται με συνέπεια για την βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στη Θεσσαλονίκη, από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, παρουσία του αντιπροέδρου Σέφτσοβιτς και υψηλών εκπροσώπων των σχετιζόμενων με το έργο γειτονικών κρατών. Σημείωσε ωστόσο, ότι η περιφερειακή συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών, προϋποθέτουν, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων, επαρκείς διασυνδέσεις, καθώς και σημαντικό βαθμό ολοκλήρωσης των περιφερειακών αγορών. Η μη ικανοποίηση αυτών των προϋποθέσεων σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ καθιστά προβληματική την υιοθέτηση περιφερειακών προληπτικών σχεδίων.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας