Εντός Ιανουαρίου η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή – Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Εντός του Ιανουαρίου του 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες στην ελληνική Βουλή σχετικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Τα παραπάνω εισηγείται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με διπλωματικές πηγές να εκτιμούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ στην ψηφοφορία της 9ης Ιανουαρίου.

«Οι αλλαγές στο Σύνταγμά τους μας ικανοποιούν», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ μέχρι τον Μάιο, κατά τον σχεδιασμό αυτό θα εκπονηθεί και το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Όχι, δεν θα αφήσουμε εκκρεμότητες στη ΝΔ», υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, απαντώντας σε δημοσιεύματα αλλά και στην Πειραιώς ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί έγκαιρα.

«Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «δεν είναι καλό να έχεις μια εχθρική Τουρκία» και συμπληρώνουν: «Δεν προκαλούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε σε δικό μας έδαφος κατάληψη».

«Μέσα στον Ιανουάριο παλεύουμε να προλάβουμε το ταξίδι στην Τουρκία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη γείτονα χώρα. Ενώ ως προς τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας ανέφεραν πως η Ουάσιγκτον είναι ξεκάθαρη: «Ή θα πάρετε “Patriot” ή “S400” με κυρώσεις».


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook