Με υψηλούς τόνους και αντιπαράθεση μεταξύ των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε την Τρίτη η κοινή συνεδρίαση των τριών αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, η επεξεργασία επί της αρχής, του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση της δόσης ύψους δύο δισ. ευρώ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας ιδιαίτερα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, για επιλεγμένη αμνησία και πελατειακή λογική.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας το υφεσιακό, άδικο και ατελέσφορο.

«Ανέλαβα μια άχαρη αποστολή. Γνωρίζω ότι τα μέτρα είναι αφάνταστα δύσκολα, θίγουν την ελληνική κοινωνία. Είναι δύσκολα ιδίως για εμάς του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλαμε τα μνημόνια, τις συμβάσεις, που χάσαμε μεγάλο τμήμα του κόμματός μας, που λέγαμε ότι θα αλλάξουμε τους νόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η ίδια δυσκολία υπάρχει και στους ΑΝΕΛ.

«Παρά τη σκληρότητα των φορολογικών, συνταξιοδοτικών, ασφαλιστικών και αναποτελεσματικών μέτρων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, εμείς εισηγούμαστε την ψήφισή του μετά τις βελτιώσεις που θα γίνουν, μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση, από τους υπουργούς. Γιατί ζητούμενο είναι να εξαλείψουμε τα αίτια που οδήγησαν σε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και σε τρύπα 37 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από τη φοροδιαφυγή», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Την αντίδραση βουλευτών από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που τον «χειροκρότησαν», προκάλεσε η αναφορά του ότι «θα μας παρακολουθούν οι δανειστές, η Κομισιόν, το ΔΝΤ αλλά και όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωπαϊκοί λαοί».

«Με τι διαφωνείτε συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού; Ποιο δεν είναι προαπαιτούμενο; Ποιος από τους φόρους δεν ήταν στο email Xαρδούβελη; Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς; Σε τι προβληματίζεστε; Τι είναι έξω από την ιδεολογία σας που δεν αντέχετε;», αντέδρασε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Όσοι έχετε επιλεγμένη αμνησία, όσοι παγιδεύεστε στο κλείσιμο του ματιού σε διάφορες κατηγορίες με πελατειακή λογική και λαϊκισμό, αν το επιθυμείτε εδώ θα είναι η κάλπη που θα δοκιμαστείτε και θα δοκιμαστούμε», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ που έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, όσοι δεν υποκρίνονται με αγαπησιάρικα προεκλογικά κηρύγματα περί συνεργασίας και θέλουν να συμβάλουν πραγματικά στην αναγέννηση της χώρας».

«Τα δικά μας τα καταψηφίσατε ασύστολα και τώρα που προσγειωθήκατε στην πραγματικότητα της δυσκολίας μάς ρωτάτε πού διαφωνούμε. Διαφωνούμε σε όλα, με αυτά που κάνατε και φέρατε χώρα σε αυτό το σημείο, με τα ψέματα, την μακρόσυρτη διαπραγμάτευση επικοινωνιακής διαχείρισης, με τις ζαριές που παίξατε σε βάρος της χώρας και το λογαριασμό που φέρατε», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Καταψηφίζουμε επί της αρχής γιατί λέμε όχι σε κάθε φορολογική επιβάρυνση στον ήδη υπερφορολογημένο Έλληνα. Είμαστε θετικοί σε διατάξεις που εξορθολογίζουν το σύστημα φοροδιαφυγής, που ρυθμίζουν το πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την ακρόαση των φορέων ώστε να αναλάβουμε και την τελική μας στάση στην ολομέλεια» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της εξαπάτησης».

Την αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα, εξέφρασαν οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά την αποψινή κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών – Κοινωνικών Υποθέσεων – Παραγωγής – Εμπορίου της Βουλής.

«Παράδοση άνευ όρων οι διατάξεις του νομοσχεδίου»

«Απτή απόδειξη της διάψευσης όλης της προεκλογικής ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. περί της λεγόμενης σκληρής διαπραγμάτευσης η οποία κατέληξε σε παράδοση άνευ όρων» χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Ο Γιάννης Κουτσούκος, είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, «γιατί σωρεύουν βάρη για τους πολίτες και τους φορολογούμενους», αλλά θα υποστηρίξει ορισμένες ρυθμίσεις όπως αυτές για το φυσικό αέριο τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις αστικές συγκοινωνίες.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε μέτρο σοβιετικού τύπου την υπαγωγή των λογαριασμών των φορέων του Δημοσίου στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, είπε ότι με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάργηση θεμελιωμένων δικαιωμάτων, τα οποία είχε κατοχυρώσει ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, όπως είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την προστασία των πλέον αδύναμων, ενώ αντίθετα θεσμοθετούνται περικοπές στην κατώτερη σύνταξη έως το 67ο έτος της ηλικίας.

Ο Γιάννης Κουτσούκος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παίρνει πίσω θετικά μέτρα που είχε λάβει η ίδια, ενώ το κόμμα του είχε υποστηρίξει όπως το προνοιακό επίδομα των 260 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερηλίκους και οι ευνοϊκότερες προβλέψεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Με… ταξικό πρόσημο το νομοσχέδιο

«Βάρβαρο», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι έχει «σαφές ταξικό πρόσημο».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τα μέτρα δεν ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, αλλά την κερδοφορία των «ολιγοπωλιακών ομίλων» και ανέφερε σαν παράδειγμα την επέκταση του ΕΝΦΙΑ στα τουριστικά καταλύματα, ενώ δεν θίγονται οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι.

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τον μονιμοποιεί, όπως μονιμοποιεί την εισφορά αλληλεγγύης και το ειδικό τέλος επιτηδεύματος.

Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό, ανέφερε ότι εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των κύριων συντάξεων θα πρέπει να αναμένεται και νέα μείωση των επικουρικών, εξαιτίας της διακοπής της στήριξης τους από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Υποστήριξε, επίσης, ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για την πλήρη κατάργησή τους στο μέλλον.

Διατάξεις που δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις

«Ανάλγητα και υφεσιακά» χαρακτήρισε από την πλευρά του τα μέτρα που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του «Ποταμιού» Θεοχάρης Θεοχάρης και ανέφερε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο Θεοχάρης Θεοχάρης ανέφερε, ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει συμπεριλάβει διατάξεις, οι οποίες δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις «για να περάσουν χωρίς συζήτηση».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού χαρακτήρισε το νέο νόμο «Στρατουλοκτόνο», αφού όπως είπε καταργεί κάθε διάταξη «την οποία είχε φέρει ο Δημήτρης Στρατούλης». Έφερε μάλιστα, σαν παράδειγμα, την κατάργηση της δυνατότητας των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ να μεταβούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία διατηρείται το δικαίωμα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που είχε γίνει με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, εξέφρασε την αντίθεσή του με την ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι είναι δυνατή η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης, όσο ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη και υποστήριξε ότι δίνε τη δυνατότητα για «συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι».

Επιφυλακτική η Ένωση Κεντρώων

«Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσεται από της αρχής διατηρώντας την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ο ρεαλισμός» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάριος Γεωργιάδης.

Ο Μάριος Γεωργιάδης χαρακτήρισε τα μέτρα «αναπόφευκτα προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία», πρόσθεσε όμως, ότι οδηγούν σε οικονομική ασφυξία, χωρίς να παράγουν κάποιο ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ή να οδηγούν στην ανάπτυξη.

Συνεχίζοντας τάχθηκε κατά της υπερφορολόγησης, ενώ ζήτησε να γίνουν «γενναίες μεταρρυθμίσεις» για την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και να δημιουργηθεί γενική γραμματεία Τουρισμού.

Πηγή φωτογραφίας: sooc

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας