Την πεποίθησή του, ότι η χώρα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ενός πολύ δύσκολου κύκλου, τον οποίο μάλιστα «περνάμε με επιτυχία» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα μπορέσουμε να περάσουμε τη δύσκολη ανηφόρα και να φθάσουμε σε ένα μεταμνημονιακό ξέφωτο».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι την ανάγκη «να ανακτήσουμε τη χαμένη κυριαρχία της χώρας μας, μετά από αυτή την πολύχρονη οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε πολύ δύσκολη θέση τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να έχουμε τη σκέψη μας σε αυτούς τους ανθρώπους που περνάνε πιο δύσκολα, να προστατεύσουμε το εισόδημά τους αλλά και τη δυνατότητα να ανακτήσουν την εργασιακή τους ασφάλεια, την οικονομική τους σταθερότητα».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας και στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, επισήμανε την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που, όπως όλα δείχνουν, «θα ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία», προσθέτοντας: «Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή των τελευταίων ημερών που αφορούσε στις τράπεζες και κύριο μέλημά μας ήταν η προστασία των αδυνάμων, επανέλαβε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι, πράγματι, προστατεύθηκε το 60%, δηλαδή όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια, άρα ουσιαστικά προστατεύεται η πρώτη κατοικία, η λαϊκή κατοικία και ταυτόχρονα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, διότι το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας είναι η έλλειψη ρευστότητας».

15983140«Στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα-ασφαλιστικό-παιδεία-πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, ζητώντας τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα.

«Στα μείζονα θέματα, στους εθνικούς στόχους, που δεν εξαρτώνται από τις αναλογίες των κυβερνήσεων, δεν μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι και να δίνουμε μαζί τη μάχη» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ τόνισε ότι «σ΄αυτό, η δική μου συμβολή είναι επιβεβλημένη κατά τον ρόλο μου».

Στη συνέχεια, ο κ.Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι αυτός είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές και πρόσθεσε: «Γιατί στις δύσκολες στιγμές εμφανίζεται ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου, που ακριβώς είναι να επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στα μεγάλα θέματα, στα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές».

Η θέση μας πάνω στα ζητήματα που σχετίζονται με την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων είναι δεδομένη, δήλωσε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «οι θέσεις μας δεν αλλάζουν και δεν πρόκειται να αλλάξουν όχι γιατί είναι εμμονή μας, αλλά γιατί στηρίζονται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι γνωστό π.χ. ότι σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, οι θέσεις αυτές είναι γνωστές και εκπορεύονται όχι μόνον από την δική μας βούληση, αλλά και από την ευρωπαϊκή βούληση. Δοθέντος ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στο ζήτημα αυτό εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου από την Τουρκία. Τεράστιο κομμάτι του οποίου είναι η προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα θέματα Δικαιοσύνης κλπ».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε το σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και η οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί παρά να είναι συμβατή με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Και έχουμε πει ότι τα θέματα αυτά: η ενιαία διεθνής προσωπικότητα, η ενιαία ιθαγένεια, η ενιαία κυριαρχία, η μορφή του Κράτους που δεν μπορεί να είναι μορφή που θα οδηγούσε την Κύπρο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα αυτά είναι δεδομένα. Και δεν πρόκειται να αλλάξουν και το τονίζω : Δεν είναι δικές μας εμμονές. Είναι η προστασία του ίδιου του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και σε όλα τα λοιπά θέματα, παραδείγματος χάριν στο θέμα των Σκοπίων είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο έχουμε τονίσει».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού Λαού, με τις οποίες, όπως είπε, διασφαλίσθηκε η πορεία της Ελλάδος εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, από εκεί και πέρα μας δίνεται η ευκαιρία να αντιτάξουμε στους εταίρους μας ότι και εκείνοι οφείλουν να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Όσον αφορά στο Προσφυγικό σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, με βάση τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, με βάση την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. «Η Ελλάδα κυριάρχως φυλάσσει τα σύνορά της. Αλλά σε αυτό θέλει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί υπερασπιζόμαστε και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης-το τονίζω-κυριάρχως τα καθορίζουμε».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, για να μπορέσουμε να αντιτάξουμε στους εταίρους μας και τις δικές τους υποχρεώσεις απαιτείται από την δική μας την πλευρά η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα.

«Στην πολιτική ζωή βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ήσσονα θέματα. Στα μείζονα όμως, στους εθνικούς στόχους, που δεν εξαρτώνται από τις αλλαγές των κυβερνήσεων δεν μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι και να δίνουμε μαζί την μάχη» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας