Με εξαιρετικά έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης επί της διαδικασίας, συζητήθηκε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το Πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να νομοθετήσει με διαδικασίες «εξπρές», παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά και χωρίς να γνωρίζουν οι βουλευτές τι ψηφίζουν, καθώς κατέθεσε ένα νομοσχέδιο 7.500 σελίδων χωρίς σημαντικά παραρτήματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατέθεσε ως νομοτεχνική βελτίωση τα παραρτήματα, τα οποία δεν είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελος, έκανε λόγο για υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης και της καταλόγισε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για μικροκομματικά οφέλη.

Οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν, όταν πρώτος πήρε τον λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, καθώς, όπως είπε, δεν έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο κρίσιμα και σημαντικά παραρτήματα, όπως είναι η εκχώρηση και η εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, διευκρινίζοντας ότι δεν αποδίδει τις ευθύνες στο προεδρείο της Επιτροπής Οικονομικών, αλλά στη κυβέρνηση.

«Επί μήνες γινόταν διάλογος στα ΜΜΕ για τα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα και αφορούν όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι, ώστε να είναι πιο εποικοδομητική η συζήτηση», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος και πρόσθεσε: «Έχουν δημοσιοποιηθεί επαρκώς ό,τι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Δεν μπορούμε να λέμε “δεν γνωρίζουμε”. Δεν υπάρχει θέμα αιφνιδιασμού. Υπάρχει ευρωπαϊκή υποχρέωση. Για πρώτη φορά κρίνεται θετικά η Ελλάδα. Μη δημιουργούμε, λοιπόν, ένταση και καθυστερήσεις για μικροκομματικά οφέλη πάνω στα ζητήματα που η Ελλάδα έχει ανάγκη και θέλει να προχωρήσει για να πάει μπροστά, και τα οποία εσείς δημιουργήσατε. Αυτό δεν το ξεχνάμε. Μην δημιουργείτε, λοιπόν, καθυστερήσεις. Ας αφήσουμε τις διαδικαστικές παρεμβάσεις, για να πάμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, που από κοινού ψηφίσαμε τον περασμένο Αύγουστο, και είναι κοινός τόπος. Αν δεν σας ενδιαφέρει, μπορεί να μείνετε στα κομματικά σας χαρακώματα».

«Άλλο δημόσιος διάλογος και άλλο κοινοβουλευτική διαδικασία. Μας φέρατε 2.142.000 λέξεις, 15 διαφορετικά νομοσχέδια με δασικούς χάρτες, φοροκαταιγίδα, «κόφτη», με ύποπτη νομοθέτηση και έρχεστε να πείτε ότι είναι επαρκής η διαδικασία; Μας επικαλείστε τους ξένους; Πού είναι το εθνικό σας ανάστημα; Έπρεπε να ντρέπεστε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ζητώντας περισσότερο χρόνο για τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρης Καρράς, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ρώσικη ρουλέτα» και «ένα μείγμα από πολλά διαφορετικά υλικά» καταλογίζοντας σκοπιμότητα στη κυβέρνηση για να ψηφιστούν, όπως είπε, διατάξεις που δεν έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Από τη ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικό αυταρχισμό, αυθαιρεσία και απαξίωση της δημοκρατικής διαδικασίας. «Προφανώς και γνώριζε η κυβέρνηση πριν οκτώ μήνες ότι έπρεπε να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση των κόκκινων δανείων, ότι θα πρέπει να νομοθετήσει έναν νέο μηχανισμό οριζόντιων αυτόματων διορθώσεων. Όλα αυτά τα γνωρίζατε. Τη ρήτρα της αναξιοπιστίας σας θα την πληρώσει η κοινωνία όλη και γι’ αυτό δεν θέλετε τη συζήτηση, για να μην καταρρεύσουν οι μύθοι σας», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Οι αναφορές του κ. Σταϊκούρα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, να χαρακτηρίζει «ξεφτίλα» τη διαδικασία συζήτησης. «Δεν υπάρχουν τα σημαντικά παραρτήματα του νομοσχεδίου που περιέχουν ουσιώδη θέματα. Καλούμαστε να ψηφίσουμε χωρίς να ξέρουμε τι περιέχουν. Να αποφασίσουμε για τις αποκρατικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Τι ψηφίζετε κ. συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε; Η κυβέρνηση δεν έφερε τα παραρτήματα. Μην εγείρεστε. Να αισχύνεστε», σχολίασε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Λέει ο κ. Φάμελος ότι είναι γνωστά αυτά, τα ψηφίσαμε όλοι τον Αύγουστο. Ξέραμε ότι θα κάνετε ταμείο και πού θα βάλετε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας που θα έχουν οι ξένοι για 99 χρόνια; Δεν ντρέπεστε καθόλου;».

Σε μία στιγμή της διαδικασίας ο χρυσαυγίτης Βουλευτής, Ηλίας Κασιδιάρης, ζήτησε τον λόγο και επιτέθηκε με απρεπείς εκφράσεις κατά του προέδρου της Επιτροπής, Μάκη Μπαλαούρα.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο:

Στο νομοσχέδιο -μεταξύ πολλών άλλων- προβλέπονται διατάξεις για την μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ περιλαμβάνονται τροποποιήσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, το τέλος στη συνδρομητική τηλεόρασης και το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, τα νέα τέλη ταξινόμησης για τα ΙΧ αυτοκίνητα, καθώς και αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων και τσιγάρων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη ρυθμίσεις για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Αυξήσεις από 1 Ιουνίου στο ΦΠΑ από το 23% στο 24%, στο τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης, στα τέλη ταξινόμησης ΙΧ αυτοκινήτων, και στα καύσιμα. Παράλληλα καταργείται από την ίδια ημερομηνία ο μειωμένος ΦΠΑ σε 11 νησιά ενώ ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία μετατίθεται για την 1.1.2018 και το τέλος στη σταθερή τηλεφωνία από 1.7.2017.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας