Σημείωμα στους εποπτευόμενους από το Υπουργείο φορείς, προκειμένου να επισημάνει τις βασικές αρχές λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως αυτές συζητήθηκαν νωρίτερα στο κυβερνητικό συμβούλιο, απέστειλε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Νίκος Χριστουδουλάκης.

Ο χαρακτήρας της κυβέρνησης (υπηρεσιακή για τη διενέργεια εκλογών) καθιστά αυτονόητη την υποχρέωση όλες οι πράξεις της Διοίκησης να είναι αυστηρά αμερόληπτες και να μην επηρεάζουν με κανένα τρόπο τη διεξαγωγή ή την έκβαση των επικείμενων εκλογών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σχέση με τα Μέσα Ενημέρωσης, για τα οποία στην προεκλογική περίοδο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση επιχορήγησης.

Δεν πρέπει, επίσης, να λαμβάνεται οποιαδήποτε απόφαση σχετική με πρόσληψη, μεταβολή υπηρεσιακής κατάστασης υπαλλήλων ή δαπάνη αμοιβών, με οποιονδήποτε τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, τωρινό ή μελλοντικό. Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην άσκηση της διοίκησης και τη λήψη αποφάσεων, υπογραμμίζεται ότι στις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων θα πρέπει να διαβιβάζεται στα Γραφεία των αρμόδιων Γεν. Γραμματέων, εκ των προτέρων η ημερήσια διάταξη και εκ των υστέρων οι λαμβανόμενες αποφάσεις.

Ειδικότερα για την οικονομία, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή των εσόδων, στη συγκράτηση των δαπανών και τη διευκόλυνση επενδύσεων. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην επιτάχυνση διαδικασιών που σχετίζονται με την ικανοποίηση απαιτήσεων υπέρ του Δημοσίου που λιμνάζουν, ενώ δεν επιτρέπεται η παραίτηση από οποιαδήποτε σχετική αξίωση. Σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που απαιτούν την εσπευσμένη δημιουργία δαπανών, θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο αρμόδιος υπουργός και η ανάγκη θα καλύπτεται μόνο μετά από σχετική έγκριση. Τέλος, ζητείται η επιτάχυνση όποιων διαδικασιών αφορούν επενδυτικές αποφάσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβερνήσεως, επικοινωνώ μαζί σας για να σας ζητήσω να συνεχίσετε το έργο της καθημερινής διοίκησης και διαχείρισης με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Στόχος είναι η προώθηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Θέτω υπόψη σας τα κάτωθι ζητήματα και παρακαλώ να φροντίσετε για την άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους κατά τη θητεία της παρούσας υπηρεσιακής κυβερνήσεως:

  1. Όλες οι πράξεις της διοίκησής σας οφείλουν να είναι αυστηρά αμερόληπτες και να μην επηρεάζουν με κανένα τρόπο τη διεξαγωγή ή την έκβαση των επικείμενων εκλογών.
  2. Δεν επιτρέπεται να λαμβάνεται καμία απόφαση πρόσληψης ή μεταβολής υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων ή δαπάνες αμοιβών με οποιονδήποτε τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, τωρινό ή μελλοντικό. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 22 του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28/Α), όπως ισχύει.
  3. Δεν επιτρέπεται καμία νέα απόφαση που επιχορηγεί, εκτός εγκεκριμένων προγραμμάτων, Μέσα Ενημέρωσης, ομάδες, φορείς ή συλλόγους οποιουδήποτε είδους και σκοπού. Εάν τυχόν έχουν ήδη ληφθεί τέτοιες αποφάσεις, η εφαρμογή τους αναστέλλεται αμέσως έως τον ορισμό κοινοβουλευτικής κυβερνήσεως.
  4. Δεν επιτρέπεται ουδεμία παραίτηση από αξιώσεις εκ μέρους του δημοσίου. Αντίθετα, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια τυχόν λιμνάζουσες απαιτήσεις υπέρ του δημοσίου να επιταχυνθούν, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του δημοσίου από κάθε δυνατή πηγή.
  5. Σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που απαιτούν την εσπευσμένη δημιουργία νέων δαπανών, θα ενημερώνετε άμεσα τον αρμόδιο Υπουργό πριν από τη λήψη της σχετικής απόφασης και θα προχωρείτε μόνο κατόπιν εγκρίσεως.
  6. Σε περίπτωση συνεδρίασης συλλογικών οργάνων, παρακαλείσθε όπως διαβιβάζετε εκ των προτέρων την ημερήσια διάταξη και εκ των υστέρων τις λαμβανόμενες αποφάσεις στα Γραφεία των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων.
  7. Είναι επιτακτική η ανάγκη επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών που αφορούν επενδυτικές αποφάσεις και η προώθησή τους θα επιδράσει θετικά στην ελληνική οικονομία.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας