Έλληνες ευρωβουλευτές κατήγγειλαν την κράτηση των δύο στρατιωτικών στο Ευρωκοινοβούλιο

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ε. Βόζεμπεργκ, ο ευρωβουλετής του ΚΚΕ, Κ. Παπαδάκης και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, κατήγγειλαν το θέμα της κράτησης των ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται παράνομα, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία και «απαίτησε» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ολομέλεια του Σώματος «άμεση αντίδραση στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος κράτους μέλους και απαρέγκλιτη τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας εκ μέρους της, ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι έλληνες στρατιωτικοί στην Ελλάδα».

«Καταγγέλλουμε τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «εγκαλώντας τις δυνάμεις – μεταξύ αυτών και την ελληνική κυβέρνηση – που προωθούν την πολιτική της γεωστρατηγικής αναβάθμισης», ότι μιλούν «για λογαριασμό μεγάλων οικονομικών ομίλων και τους ανταγωνισμούς τους σε βάρος των λαών».

Ο ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, ζήτησε την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ιδίου του προέδρου του, Α. Ταγιάνι, προς τις τουρκικές αρχές για την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης στην Τουρκία. Απαντώντας άμεσα στο αίτημα του κ. Μαριά, ο Ταγιάνι δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει το ζήτημα προσωπικά και να το θέσει στον επιτετραμμένο στην Ε.Ε. πρέσβη της Τουρκίας.

Ακολουθούν τα ονόματα και οι πολιτικές ομάδες των Ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν τη δήλωση:

Ανδρουλάκης Νίκος, S&D

Βόζεμπεργκ Ελίζα, EPP

Γραμματικάκης Γιώργος, S&D

Ζαγοράκης Θόδωρος, EPP

Καϊλή Εύα, S&D

Κεφαλογιάννης Μανώλης, EPP

Κούλογλου Στέλιος, GUE/NGL

Κούνεβα Κωνσταντίνα, GUE/NGL

Κύρκος Μιλτιάδης, S&D

Κύρτσος Γιώργος, EPP

Παπαδημούλης Δημήτρης, GUE/NGL

Σακοράφα Σοφία, GUE/NGL

Σπυράκη Μαρία, EPP

Χουντής Νίκος, GUE/NGL

Χρυσόγονος Κώστας, GUE/NGL

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook