Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Α.Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ.Μπορίσοφ.

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή. Να αξιοποιήσουμε πρωτοβουλίες για να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον για την περιοχή, να καταστήσουμε σαφές ότι η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια,  ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε πως η χώρας μας στηρίζει απολύτως την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Ένα σημείο σύμπτωσης απόψεων είναι η σταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικό διάλογος για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας .

Σε ότι αφορά τις υποδομές, το ένα αφορά την πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και το δεύτερο την σιδηροδρομική διασύνδεση από τη Θεσσαλονίκη στον Δούναβη ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της πολύ γρήγορης μεταφοράς εμπορευμάτων και πολιτών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως το κοινό πρόσημο είναι κοινή ανάπτυξη ειρήνη και ευημερία στην Βαλκανκή χερσόνησο.

«Ευχαριστώ τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την στήριξή τους στον Ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας», είπε ο Σέρβος πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και τόνισε ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συμμετέχει σε διάφορα projects τα οποία έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για τη χώρα και πολιτικό ενδιαφέρον για τα έθνη και τις χώρες μας. Ταυτόχρονα συζητήσαμε για έργα υποδομής, ανέφερε.

Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις δρόμοι αλλά πολλοί περισσότεροι όταν είμαστε μαζί, τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

«Συζητήσαμε για πολλά έργα υποδομής για τη διασύνδεση των πολιτών μας, για τη διασύνδεση των επιχειρηματιών μας για το πως με ποιον τρόπο από κοινού και σε διαφορετικούς τομείς θα επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.
«Για να περιγράψω με μία πρόταση τον χαρακτήρα αυτής της συνάντησης με τον καλύτερο τρόπο είναι ότι μαζί Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις φορές, αλλά δεκαπλάσια πιο ισχυρές απ΄ ότι όταν εκπροσωπούνται μεμονωμένα», είπε.

«Γι αυτό οι συνεδριάσεις μας, γι αυτό οι τριμερείς συναντήσεις μας έχουν μεγάλη σημασία και κάποιοι άλλοι που εξακολουθούν να έχουν συγκεκριμένα άλυτα προβλήματα, ας πούμε εντός της ομάδας του Βίσεγκραντ (Visegrad) είναι ασύγκριτα πιο ισχυροί όταν είναι μαζί απ’ ότι όταν μιλούν μεμονωμένα.
Νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το μοντέλο στο μέλλον πολύ πιο συχνά και σε διαφορετικά ζητήματα να τοποθετούμαστε και μόνοι μας και από κοινού και έτσι να έχουμε ασύγκριτα καλύτερα αποτελέσματα για τις τρεις χώρες μας», επισήμανε.

«Είμαστε έτοιμοι σε όλα τα ζητήματα , σε εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις να ενεργούμε από κοινού και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, τα ευρωπαϊκά πρότυπα», επισήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο Βούτσιτς, είναι και για μένα το όνειρό μου να δω τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών μας και τη σιδηροδρομική, και των οδικών αξόνων», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Είναι προτεραιότητα για μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας στην Ε.Ε.

«Τρεις λαοί μαζί, δεν είμαστε τρεις χώρες αλλά δέκα φορές πιο δυνατοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
«Εμείς με τον Αλέξη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε τα μέγιστα ώστε οι φίλοι μας από τη Σερβία να πάνε και να λάβουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει»,  υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Εμείς δεν θέλουμε να μας πούνε ακριβώς το έτος, αλλά η νέα γενιά και ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ποια είναι η προοπτική για να μπορούν να κάνουν τα μέγιστα μετά οι πολιτικοί. Να κάνουν ό,τι περνάει απ’ αυτούς ώστε να εξασφαλίσουν για τους λαούς τους αυτή την ευημερία»,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ.

Χαρακτήρισε τεράστια τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτών που δεν είναι και υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχει η προοπτική, να υπάρχει η ελπίδα στον κόσμο για να μην εγκαταλείπουν την περιοχή».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τώρα που αποχωρεί η Βρετανία έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να την αντικαταστήσουμε με το πιο όμορφο κομμάτι της Ευρώπης». (ενν. Δυτικά Βαλκάνια).

Είκοσι χρόνια μετά τις πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια, «όλα είναι πιο ήσυχα», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

«Υπάρχουν οι φιλοδοξίες άλλων χωρών να έχουν επιρροή. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να μας αγαπούν αλλά όχι και να έχουν άμεση επιρροή στα πολιτικά συστήματα εδώ στα Βαλκάνια. Είναι κάτι το οποίο εμένα προσωπικά με στεναχωρεί».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, έρχεται λίγο πιο αισιόδοξος από την Τεργέστη «όταν ο καγκελάριος της Γερμανίας, της Αυστρίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι πλάι-πλάι και αναλαμβάνουν δέσμευση για τα Δυτικά Βαλκάνια, για τον άξονα βορρά-νότου και τον άξονα 8 για τη Βουλγαρία».

«Όταν έρχονται χρήματα κανείς μετά δεν θέλει να διαλύσει τα έργα υποδομής. Αυτό σημαίνει σταθερότητα», σημείωσε και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία των έργων υποδομής στη διασύνδεση των χωρών της περιοχής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία προς Βελιγράδι αλλά και Χαλκιδική λέγοντας πως οφείλεται στις καλύτερες διασυνδέσεις.

«Ανοίξαμε περισσότερες συνοριακές διαβάσεις, ο κόσμος κινείται, υπάρχει ανταλλαγή τουριστών», σημείωσε.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλοδοξία, όπως είπε, των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Σερβίας για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής διασύνδεσης και των οδικών αξόνων που συνδέουν τις τρεις χώρες, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα και της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ (το πρώτο εξάμηνο του 2018) τη «στρατηγική του Δούναβη».ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας