Η δευτερολογία του πρωθυπουργού κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης στη Βουλή:

“Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέο μνημόνιο”

Επέλεξα να μη σηκώσω τους τόνους, καθώς έχει σημασία η τοποθέτηση όλων με ειλικρίνεια απέναντι στα διακυβέυματα που έχουμε μπροστά μας. Από τις τοποθετήσεις των Σαμαρά-Θεοδωράκη-Βενιζέλου συνάγεται το συμπέρασμα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτο μνημόνιο. Κατανοώ τον κρυφό σας πόθο και το στόχο να κρύψετε τις μεγάλες ευθύνες για την πορεία του τόπου. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο. Εμείς δίνουμε μάχη 4 μήνες γιατί δεν υπογράφουμε ό,τι ακριβώς μας φέρνουν, όπως κάνατε εσείς!

Θα συνταχθείτε μαζί μας, κ. Σαμαρά, για την αναδιάρθρωση του χρέους;

Αγωνιζόμαστε σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που εσείς ποτέ δεν είχατε. Τις επιλέγουν για να γονατίσουν έναν ολόκληρο λαό και μία κυβέρνηση. Διαπραγματευόμαστε όχι μονάχα για να κλείσουμε τους δικούς σας λογαριασμούς και τις δεσμεύσεις από τα μνημόνια που υπογράψατε, αλλά και για να δώσουμε μία προοπτική για την επόμενη ημέρα. Κύριε Σαμαρά, υπερασπιστήκατε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, παράλογο, αλλά το κάνατε. Εμείς απαιτούμε αναδιάρθρωση χρέους, θα συνταχθείτε μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια ή με τους δανειστές που απαιτούν μεγαλύτερα πλεονάσματα, άρα και αφαίμαξη το ιδιωτικού τομέα για τον οποίο υποτίθεται ότι νοιάζεστε;

Τα βάρη στα υψηλά εισοδήματα

Λέτε ότι προστατεύετε τον ιδιωτικό τομέα, όταν τον έχετε διαλύσει με τις μνημονιακές πολίτικές. Καλό είναι να μην κυκλοφορείτε μόνο στην Κηφισιά για να μάθετε ότι 30.000 εισόδημα δεν εκφράζει τη μεσαία τάξη, δυστυχώς. Θέλουμε να αυξήσουμε τα βάρη όχι στους φτωχούς αλλά στα υψηλά εισοδήματα. Τα έσοδα θα αυξηθούν μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Δεν είχε ρωτήσει ο Χαρδούβελης τον (εκ νέου αντιμνημονιακό) Σαμαρά;

Σήμερα ,είδαμε μία διαφορετική πτυχή του Α. Σαμαρά: τον αντιμνημονιακό Σαμαρά, καταγράφω στα θετικά την άρνησή σας να αποδεχθούμε την πρόταση των 3 θεσμών. Στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο, θα αναφερθώ στη στάση σας για την κατάργηση της έκπτωσης στον ΦΠΑ για τα νησιά. Θα ήθελα, όμως, να σας ρωτήσω: όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το περιβόητο mail, δεν σας είχε ρωτήσει; Συγκρίνετε την πρόταση των δανειστών με τη δική σας και είναι σχεδόν ταυτόσημη με τη διαφορά ότι η πρόταση τους έχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Θετικό ότι η αντιπολίτευση συντάσσεται με την εθνική γραμμή να μη γίνει αποδεκτό το κείμενο

Το θετικό είναι ότι σήμερα συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μη γίνει αποδεκτό, ως βάση, το κείμενο των δανειστών. Και αυτό βοηθάει στη διαπραγμάτευση. Διαπραγματευόμαστε σκληρά για να τελειώνουμε με τα μνημόνια και να κλείσουμε τους λογαριασμούς σας. Εσείς δεν έχετε καν στην οπτική σας την προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους. Για εμάς, δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου. Αυτό το διάστημα περάσαμε νόμο για την ανθρωπιστική κριση, το μέτρο των 100 δόσεων, που εσείς δεν τολμήσατε να ψηφίσετε και οι δανειστές θεωρούσαν μονομερή ενέργεια. Υλοποιούμε μία πολιτική που ανακουφίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας. Καταλογίσαμε τα χρέη των τηλεοπτικών σταθμών πράγμα που δεν τολμάτε να διανοηθείτε. Ακυρώσαμε το μαύρο στην ΕΡΤ. Έχουμε κάνει την Ελλάδα κεντρικό παίχτη στο ενεργειακό παιχνίδι. Εμείς δεν υλοποιούμε απλά, σχεδιάζουμε. Ο Στ. Θεοδωράκη υιοθετεί την άποψη ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην Ευρώπη. Το όριο της 14ης Ιούνη, όταν κλείνει γι διακοπές η γερμανική Βουλή, δεν μου το έχει θέσει η ίδια η Μέρκελ, και το θέτει ο Στ. Θεοδωράκης στην ελληνική Βουλή. Όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο για εμάς είναι η αξιοπρέπεια και η προοπτική του ελληνικού λαού.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Ο κ. Τσίπρας στην πρώτη ομιλία του επισήμανε:

«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τον ελληνικό λαό»

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και την πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή για τις εξελίξεις, έτσι αντιλαμβάνομαι την ευθύνη μου απέναντι στον ελληνικό λαό και τα κόμματα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τον ελληνικό λαό, προς όφελος του οποίου διαπραγματευόμαστε. Επιδιώκουμε αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα απεμπλέξει την ελληνική κοινωνία και οικονομία από το υφεσιακό σπιράλ της λιτότητας και θα δώσει λύση στο μεγάλο ζήτημα του χρέους.

«Ευρωπαϊκή λύση για την κρίση»

Επιδιώκουμε ευρωπαϊκή λύση, ώστε να κλείσει ο επικίνδυνος κύκλος της κρίσης και να έρθει μία νέα εποχή για την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Ενωμένη Ευρώπη και το κοινό της νόμισμα είναι σημεία μη επιστροφής.

Ρεαλιστική η πρότασή μας – Θέλουμε συνολική λύση για την Ελλάδα

Καταθέσαμε μία πρόταση που δείχνει την έμπρακτη και ειλικρινή μας διάθεση για έντιμο συμβιβασμό, πρόταση που αποτυπώνει τον κοινό τόπο των σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων και τον σεβασμό στους συνομιλητές μας. Αποτελεί τη μόνη βάση για την επίτευξη συμφωνίας που θα σέβεται τη λαϊκή εντολή της 25ης του Γενάρη και τους κανόνες της ΕΕ. Η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο ως ενιαίο σύνολο. Θέλουμε συνολική συμφωνία-λύση για την Ελλάδα, μακριά από το θέατρο σκιών της τελευταίας πενταετίας.

Απαραίτητη η διευθέτηση του χρέους

Πρέπει να έχουμε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ώστε η ελληνική οικονομία να είναι ασφαλής για τις αγορές και τους επενδυτές. Δεν θέλουμε απλή αναφορά υπόσχεσης για το χρέος, όπως αυτή του Δεκέμβρη του 2012 που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Χωρίς διευθέτηση του χρέους, δε θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας και το βάδισμα σε τεντωμένο σχοινί. Ο εθνικός στόχος για μια συμφωνία πρέπει να έχει ως μέγιστο κριτήριο την οικονομική της βιωσιμότητα. Χρειαζόμαστε λύση οριστική, τόσο για την Ελλάδα όσο και τη Ευρώπη, που θα τελειώνει τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και θα βάζει τέλος στα άπιαστα πλεονάσματα της λιτότητας.

Μη ρεαλιστική η πρόταση των θεσμών, να πει τη γνώμη της η αντιπολίτευση

Η εισήγηση που παρέδωσε ο Γιουνκέρ, εκ μέρους των θεσμών, με εξέπληξε δυσάρεστα. Η πρόταση δε λάμβανε υπόψιν το κοινό έδαφος της επί τρίμηνο διαπραγμάτευσης στο Brussels Group. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι πολιτικοί, και όχι οι τεχνοκράτες, δεν κατανοούν ότι, μετά από 5 χρόνια Μνημονίου, θα υπήρχε βουλευτής στην Ελλάδα που θα ψήφιζε την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος… Οι προτάσεις των δανειστών είναι μη ρεαλιστικές, δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτές. Ό,τι κερδίζεται από τα χαμηλά πλεονάσματα, χάνεται από την επίθεση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η πρόταση ελπίζω να είναι διαπραγματευτικό τρικ που σύντομα θα αποσυρθεί. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη της αντιπολίτευσης, αν μας καλεί να αποδεχθούμε την πρόταση των τριών θεσμών ή αν συντάσσεται εναντίον της πρότασης.

Αν επιδιώκουν να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό, θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα

Μας ασκείτε δριμεία κριτική, γιατί δεν υπογράφουμε. Οι παράλογες προτάσεις των δανειστών αποτελούν μια κακή στιγμή για την Ευρώπη. Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, παρά τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Ο στραγγαλισμός αυτός αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης, συγκρούεται με τις αρχές τις ΕΕ και εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον της ίδια της Ευρώπης. Να αποδείξουν όλοι ότι δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν και να ταπεινώσουν έναν ολόκληρο λαό. Αν το επιδιώκουν, θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είναι απειλή, αλλά απλή διαπίστωση. Ο λαός μάς ζητά να μην υποκύψουμε στις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών.

Διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό

Τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία, γιατί είναι πλέον σαφές ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης, δεν στέκεται με αδιαλλαξία απέναντι στους εταίρους. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό. Μετά την απόφαση για μεταφορά πληρώμών προς το ΔΝΤ, είναι σαφές σε όλους ότι ο χρόνος δε λιγοστεύει μόνο εμάς, αλλά για όλους. Η ρεαλιστική μας προσέγγιση είναι ο μόνος δρόμος για βιώσιμη συμφωνία.

Οι βασικοί άξονες για τη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη λύση

Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά, απομείωση-αναδιάρθρωση του χρέους, προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού, αναδιανομή εισοδημάρτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων (θα νομοθετηθεί άμεσα στο ελληνικό κοινοβούλιο), ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα για θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία.

Θα τα καταφέρουμε

Στην τελική ευθεία, χρειάζεται ψυχραιμία, κοινωνική και πολιτική στήριξη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τώρα είναι η ευθύνη για όλους, πρώτιστα για την κυβέρνηση, αλλά και για την αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να αφήσει την κινδυνολογία. Ο ελληνικός λαός να είναι περήφανος, γιατί δεν πρόκειται να λυγίσει, και ήσυχος, γιατί η διαπραγμάτευση σύντομα θα φέρει καρπούς. Ο ελληνικός λαός διακαιούται να ζήσει σε συνθήκες αισιοδοξίας και ελπίδας. Είμαι βεβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας