Την ανάγκη παρουσίας κοινωνικού πρόσημου στις πολιτικές της Ε.Ε. ως απάντηση στην πολιτική αστάθεια, προέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης κατά την παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στην Μπρατισλάβα.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονία (βρετανικό δημοψήφισμα, απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία) έχουν αυξήσει την πολιτική αστάθεια και έχουν δημιουργήσει ποικίλες εστίες έντασης», παρατήρησε ο κ. Ξυδάκης. «Η εικόνα που επικρατεί είναι αυτή του κοινωνικού κατακερματισμού, με αποκλεισμούς κοινωνικών στρωμάτων και φτωχοποίηση», συμπλήρωσε, απευθύνοντας έκκληση για υπεράσπιση της δημοκρατίας (République) και του ουδετερόθρησκου κράτους (État laique).

«Οφείλουμε να διαβάζουμε σωστά τις εξελίξεις αυτές και να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε την ευρωπαϊκή απάντηση, ιδίως ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και του δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Η επαναληπτική εκλογή στην Αυστρία εμπεριέχει τον κίνδυνο να εκλεγεί ακροδεξιός Πρόεδρος, και το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, (σε περίπτωση θετικής έκβασης για την κυβέρνηση της Βουδαπέστης), σημαίνει ότι μπορεί να αμφισβητηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με εσωτερικό δημοψήφισμα μίας χώρας, σχολίασε.

Στη συνέχεια της παρέμβασής του, ο κ. Ξυδάκης έκανε λόγο για «τεχνικοποίηση της πολιτικής της ΕΕ», διευκρινίζοντας ότι τα πολιτικά προβλήματα καταντούν τεχνικά και επικρατεί ένα είδος ιδιολέκτου της Ε.Ε., το οποίο είναι ακατανόητο για το ευρύ κοινό. «Αντί να λύνουν τα προβλήματα οι ίδιοι οι πολιτικοί, οι οποίοι διαθέτουν την δημοκρατική νομιμοποίηση, προσπαθούν να τα λύσουν οι ευρω-γραφειοκράτες», παρατήρησε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, επίσης, στην ανάγκη επιμονής στην κοινοτική μέθοδο και απόρριψης του διακυβερνητισμού, σημειώνοντας πως «σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή, δίνεται η εντύπωση ότι έχει χαθεί οριστικά το στοίχημα για τη σύγκλιση, τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ». Επειδή δεν πρέπει να χαθούν οριστικά αυτά τα στοιχήματα, υπογράμμισε, «θα πρέπει να επιμείνουμε στην κοινοτική μέθοδο και να απορρίψουμε τον διακυβερνητισμό», και τόνισε τη σημασία της κοινοτικοποίησης του προϋπολογισμού και της μεταφοράς πλεονασμάτων στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στην Μπρατισλάβα, αυτό περιελάμβανε: α) την αποτίμηση της εφαρμογής του Στρατηγικού Θεματολογίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων για την επιτάχυνση της υλοποίησης των στόχων που θέτει και β) την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της επικοινωνιακής στρατηγικής της Ε.Ε., με στόχο την ανάσχεση του ευρωσκεπτικισμού και των φυγοκεντρικών τάσεων που παρατηρούνται στην Ένωση και εκφράστηκαν με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας