Κλιμακώνονται οι πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων (κυρίως των κεντροευρωπαίων) για ακραίο και επιθετικό έλεγχο των προσφυγικών ροών, υπό την απειλή του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. 

Σε δηλώσεις τους λίγο πριν την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ, κάποιοι ευρωπαίοι υπουργοί σχεδόν απείλησαν ευθέως την Ελλάδα με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν.

Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας, Αντερς Ιγκεμαν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ δήλωσε ότι “εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία”.

Μετριοπαθής ο Γερμανός ΥΠΕΣ

Ο Γερμανός ομόλογός της Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα “να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της” , αλλά χωρίς απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

“Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος”, επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

“Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία” στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι “δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό” διότι “θα ήταν η αρχή της διάλυσης”.

Καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών έφθαναν στον χώρο της συνόδου στο Αμστερνταμ, πέρναγαν μπροστά από ένα πλοίο της διεθνούς αμνηστίας, γεμάτιο με κούκλες με σωσίβια για να μοιάζουν με τους πρόσφυγες που φθάνουν την Ευρώπη.

“Ηγέτες της Ευρώπης, δεν πρέπει να σάς ανησυχούν οι εκλογές. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί είναι τα βιβλία της Ιστορίας”, γράφει πανό που έχει αναρτηθεί στο πλοίο.

Προκαλεί ψαρεύοντας ακροδεξιές ψήφους, η ΥΠΕΞ της Αυστρίας

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης “θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη”, εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, προειδοποίησε νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο που είναι αφιερωμένη στην τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση.

Αφού απείλησε το Σάββατο την Αθήνα με “προσωρινό αποκλεισμό” από τη ζώνη Σένγκεν, η Αυστρία συνέχισε να επιτίθεται κατά μέτωπον στην Ελλάδα για τα κενά στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία, κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

“Είναι μύθος ότι τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν, το ελληνικό ναυτικό έχει αρκετές ικανότητες για να διασφαλίσει αυτά τα σύνορα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.

“Εάν δεν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης θα μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη”, απείλησε προσερχόμενη στη σύνοδο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση της Βιέννης να θέσει ανώτατο όριο εισδοχής αιτούντων άσυλο “διότι οι πόροι είναι και αυτοί περιορισμένοι”.

Στο πλευρό της Υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας

Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του το μεσημέρι της Δευτέρας δήλωσε ότι είναι «νόμιμη» η απειλή αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, καθώς όπως δηλώνει ο ίδιος, είναι σίγουρος πως δεν λειτουργεί η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.

Αν η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί την βοήθεια που της προσφέρει η ΕΕ για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, ο Κουρτς υποστηρίζει ότι θα ενταθούν οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το θέμα αποπομπής της Ελλάδας που έθεσε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.

Σκληρή απάντηση από την ελληνική πλευρά στις δηλώσεις της αυστριακής υπουργού εσωτερικών

Σε απάντησή του σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σχετικά με τις δηλώσεις της αυστριακής υπουργού δήλωσε ότι πρέπει «να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα γι’ αυτό».
Επίσης, ο κ. Κούτρας επισήμανε ότι η κα Λάιτνερ «θα πρέπει να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη», καθώς «θα μπορούσε έτσι να συμβάλλει ώστε να δοθεί συνέχεια στην πολιτική και δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί. Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει».

Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχε κάνει την εξής δήλωση, απαντώντας σε αντίστοιχου περιεχομένου δήλωση της αυστριακής υπουργού. «Οι φίλοι μας από την πρώην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλάνε για τέτοια θέματα. Πρώτον να πάρουν βαθιά ανάσα, να μετρήσουν ως το 10 και μετά να εκφραστούν. Και δεύτερον, όταν εκφράζονται, αυτό να είναι προς όφελος της Ευρώπης και όχι προς όφελος κάποιας εσωτερικής εκλογικής αναμέτρησης ή αντιπαράθεσης. Η Ευρώπη παραείναι σημαντική για να κάνει κανείς συνεχώς πολιτική με την σκέψη στραμμένη προς το εσωτερικό ακροατήριο».

Υπενθυμίζεται οτι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε ξανά σήμερα, Δευτέρα, κάθε αλλαγή στη Συνθήκη Σένγκεν.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας