«Αιχμές» Μουζάλα κατά ΜΚΟ για τη διαφάνεια στη διαχείριση των προσφυγικών κονδυλίων

  • Η ελληνική κυβέρνηση λογοδοτεί για τα χρήματα που παίρνει, υποστήριξε ο υπουργός
  • Συνεχίζεται η κατάργηση των camps και η μεταφορά προσφύγων σε διαμερίσματα
  • Στο 70%-80% των προσφυγικών καταυλισμών οι συνθήκες είναι καλές

Αιχμές για τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες από ορισμένες ΜΚΟ, άφησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 τόνισε πως «είναι παράδοξο αυτός που ζητάει διαφάνεια να μην είναι ο ίδιος διαφανής».

Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι η ελληνική κυβέρνηση λογοδοτεί για τα χρήματα που παίρνει, ότι μπορεί κανείς να την κατηγορήσει και για κακή χρήση, αλλά σημείωσε πως είναι όλα πλήρως διαφανή.

«Τέσσερις φορές απευθύνθηκα στη Βουλή και θα ήταν χειρονομία ευγένειας αν και οι ΜΚΟ δημοσίευαν τη χρήση τους», είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε, επίσης, ότι τον Μάιο θα έχουν καταργηθεί τα catering και θα υπάρχει απευθείας σίτιση με κουπόνια, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κατάργηση των camps και η μεταφορά προσφύγων σε διαμερίσματα.

Αναφερόμενος στις απευθείας αναθέσεις είπε: «Εγώ δεν λέω ότι είναι σωστές ή ότι δεν έχει γίνει τίποτα, όμως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να το αποδείξετε – και αυτό μπορείτε να το καταγγείλετε επειδή υπάρχει διαφάνεια». Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «δεν έχει σχέση με αυτά, δεν αναθέτει και δεν διαχειρίζεται χρήματα».

Όσον αφορά τους θανάτους προσφύγων σε καταυλισμούς ο κ. Μουζάλας είπε ότι από τους 69 μόνο οι 5 οφείλονται σε κακές συνθήκες διαβίωσης, ενώ ανέφερε ότι, στο 70%-80% των καταυλισμών οι συνθήκες είναι καλές.

Τέλος, είπε, ότι προχωρά η διαδικασία σύστασης Μητρώου για τις ΜΚΟ και ήδη έχουν καταγραφεί 97 οργανώσεις, ενώ σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει σχετικά προκειμένου να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαφανή λειτουργία τους.