ΔΝΤ: Είναι νωρίς να πούμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία

«Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν, αλλά οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β’αξιολόγησης.

Όπως έγινε γνωστό, με το πέρας του χθεσινού Euroworking Group, οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί, δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, σύμφωνα με το Bloomberg, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να την εγκρίνουμε σύντομα αλλά αυτό δεν θα γίνει στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα. Είναι πολύ νωρίς».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup.

«Είναι πάντα δυνατό να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό δεν είναι μια ανακοίνωση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα αυτή», τόνισε ο ολλανδός αξιωματούχος. 

Η κύρια διαφωνία εστιάζεται στα εργασιακά, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έλαβε μήνυμα στήριξης από τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι κάτω από αυτήν την ευρύτερη υποστήριξη οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.