«Σήμερα έγινε πράξη η κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και αφορά την ΕΕ στο σύνολο της», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορούσε παρά να υλοποιηθεί με συμφωνία με την Τουρκιά, επισημαίνοντας πως πολλοί πίστευαν μέχρι προ ολίγων ημερών ότι αυτό είναι ένα εγκαταλελειμμένο σχέδιο. Σήμερα το σχέδιο αυτό γίνεται κοινή απόφαση της ΕΕ και οι μονομερείς ενέργειες μπαίνουν στο ψυγείο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είχε σημαντική διπλωματική επιτυχία, τόνισε επίσης ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αθόρυβα μεν αλλά πολύ αποτελεσματικά αντιμετωπίστηκαν από κοινού με την Κύπρο παράλογες απαιτήσεις στο Κυπριακό από πλευράς Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι έφυγαν από το τραπέζι οι απαιτήσεις για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, καθώς και το κεφάλαιο 31 για την εξωτερική πολιτική και άμυνα που έχει παγώσει η Ελλάδα. Αντ’ αυτού, είπε, άνοιξαν άλλα κεφάλαια, και επιταχύνεται η διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δέχθηκε να δώσει το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που είχε παγώσει ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό έγινε “χωρίς κορώνες”, αλλά με την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου, ενώ τόνισε οτι οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Τουρκία θα είναι συμβατές προς το διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η αρωγή της Ευρώπης θα είναι σημαντική από πλευράς έμψυχου δυναμικού, αλλά και υποδομών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα φθάσουν περίπου 2.300 άνθρωποι για να συνδράμουν την Ελλάδα

Προσπαθούμε να κλείσουμε τις παράνομους οδούς για τους πρόσφυγες ανοίγοντας νόμιμες οδούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συνδρομή του ΝΑΤΟ εν προκειμένω είναι σημαντική, έστω και αν ως σήμερα δεν έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας είναι η θετική αντιμετώπιση τόσο των κρατών μελών της ΕΕ, όσο και της Τουρκίας είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι άμεση προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η αποκλιμάκωση της κρίσης στα βόρεια σύνορά της χώρας, που έχει οξυνθεί λόγω των μονομερών και παράνομων ενεργειών ορισμένων κρατών. Απηύθυνε επίσης έκκληση στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές να αποχωρήσουν, ενώ ευχαρίστησε τόσο τους κρατικούς υπαλλήλους όσο και όλους όσοι προσφέρουν εθελοντική βοήθεια στο προσφυγικό.

Το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε στο προσφυγικό το έχουμε πετύχει, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη συμφωνία γίνεται σαφής αναφορά στο ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα, θα είναι στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα θα εξετάζονται εξατομικευμένα, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των διήμερων διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα απαίτησε τη ρητή αναφορά στο κείμενο ότι όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με την UNHCR, ενώ παράλληλα απαίτησε πλήρη κάλυψη από τους εταίρους της, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η αρωγή της Ευρώπης θα είναι σημαντική από πλευράς έμψυχου δυναμικού αλλά και υποδομών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα φθάσουν άμεσα στην Ελλάδα περίπου 2300 άνθρωποι για να βοηθήσουν, κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (ΕΑSO), όσο και από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα φθάσουν στην Ελλάδα 400 εμπειρογνώμονες ασύλου, 400 μεταφραστές και 1500 άτομα προσωπικό εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας.

Για την υπόθεση Μουζάλα και τη στάση του Πάνου Καμμένου

Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» όσον αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει τη συμφωνία που επετεύχθη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι το τελευταίο πράγμα που απασχόλησε τον Γ. Μουζάλα σε αυτή την καθοριστική Σύνοδο, ήταν ζητήματα «δευτερευούσης σημασίας», τα οποία θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους.

«Όλοι αντιλαμβάνεστε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά τους και τις δυσκολίες τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή όταν θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη συνεισφορά του Γ. Μουζάλα και του Π. Καμένου σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

Για την αξιολόγηση

Εξάλλου, ερωτηθείς αν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι σε κάθε Σύνοδο έχει την ευκαιρία να κουβεντιάσει για αυτό το θέμα, παρόλο που όπως είπε, δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, εξαιτίας του προσφυγικού. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως η ελληνική πλευρά θα τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και ότι δε θα κάνει λιγότερα από όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά και τίποτα περισσότερο. «Όσοι ζητούν περισσότερα θα πρέπει να κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν επειδή έχουν επιχειρήματα, ή επειδή έχουν άλλους στόχους και σκοπούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σύντομα θα κληθούν να το απαντήσουν.

Πηγή φωτογραφίας: SOOC

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας