Ο αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να είναι δίκαιος και δημοκρατικός και να τηρεί κοινωνικές μέριμνες επιμερίζοντας τα οφέλη με δίκαιο τρόπο στις κοινωνικές ομάδες. Στόχος του σχεδίου είναι να εκθέσει τη βασική στρατηγική εξόδου από την κρίση, το πλαίσιο και τις προτεραιότητες, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, τους δυναμικούς κλάδους πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί και έχουν διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Να προσδιορίσει μέσα από ένα πλαίσιο φυσικά διαλόγου και με τους κοινωνικούς εταίρους, τη στρατηγική εξόδου από την κρίση».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης μιλώντας από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας της Ναυτεμπορικής σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνει ένα μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σημείωσε ότι στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι μια οικονομία προσανατολισμένη, εξωστρεφή, ικανή να παράγει αγαθά και υπηρεσίες στη βάση των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος χαρακτηρίζεται από τέσσερις μεγάλες καινοτομίες σε σχέση με τους παλαιούς αναπτυξιακούς, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη. Δεν είναι οριζόντιος, είναι στοχευμένος και επιδιώκει να στηρίξει την παραγωγική δραστηριότητα, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Απλοποιεί υπερβολικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, εισάγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τους αυτοματισμούς και απλοποιώντας όλες τις πολύ σύνθετες παραμέτρους που είχε ο προηγούμενος νόμος.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας ότι «μετά την επιτυχή απορρόφηση του συνόλου των κονδυλίων της περιόδου 2007 – 2013, είμαστε η χώρα που τρέχει προγράμματα ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου 2014 – 2020 για την επιχειρηματικότητα και βρισκόμαστε σε μια φάση ενεργοποίησης περίπου του 25% του συνόλου των νέων προγραμμάτων και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ξεκινήσει περίπου το 50%. Στο πλαίσιο αυτό θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα 750 εκατομμύρια το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και συμπράξεων».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας