«Υπογραμμίζουμε την ισχυρή δέσμευσή μας για την Ευρωπαϊκή ενότητα, καθώς και την πίστη μας ότι αν συνεργαστούμε, οι χώρες μας θα ισχυροποιηθούν και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορέσουν από καλύτερη θέση να ελέγξουν το μέλλον τους». Αυτό τονίζεται στη Διακήρυξη που υπέγραψαν από κοινού σήμερα Παρασκευή, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΕ χρειάζεται μια νέα ώθηση ώστε να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις των κρατών – μελών, ανανεώνοντας τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοσμικότητας, καθώς και την ανοχή και την αλληλεγγύη.

Αυτό το όραμα για την Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια που θα παίξουν ρόλο στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώσει τις ζωές τους, θα αναβαθμίσει τον παγκόσμιο και τοπικό ρόλο της Ευρώπης και θα βελτιώσει τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών Θεσμών», σημειώνουν οι ηγέτες των κρατών του Νότου.

Σε αυτό το πλαίσιο ειναι αναγκαία τα εξής μέτρα

1. Εξασφάλιση της εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης
Για να καταστεί αυτό δυνατό η ΕΕ θα πρέπει μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει την προστασία των εξωτερικών της συνόρων μέσα από συστηματικούς ελέγχους, τις απαραίτητες τεχνολογίες, την διασύνδεση των σχετικών βάσεων δεδομένων, αλλά και την αποτελεσματική εγκαθίδρυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής πριν το τέλος του χρόνου.

Στο σημείο αυτό η Διακήρυξη κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα της Κύπρου τονίζοντας ότι «στηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία για μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική απόφαση για το Κυπριακό πρόβλημα, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένο στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του στάτους της Κύπρου ως κράτους – μέλους της ΕΕ.

2. Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Μεσογειακών και Αφρικανικών κρατών

«Οι σχέσεις μας με μεσογειακές και αφρικανικές χώρες είναι κρίσιμης σημασίας για την κοινή μας ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία», τονίζουν οι αρχηγοί των μεσογειακών κρατών. Για τον λόγο αυτό, μεταξύ άλλων η Διακήρυξη τονίζει ότι «πρέπει να ενισχυθούν οι διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης κρίσεων και η συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

3. Προώθηση της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων στην Ευρώπη
Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει την υπόσχεσή τη για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να προστατέψουμε το κοινωνικό μας μοντέλο και να προετοιμάσουμε το μέλλον των οικονομιών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει τις επενδύσεις διπλασιάζοντας το πακέτο Γιούνκερ, ενώ παράλληλα να προωθήσει την εργασία και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διεκδικήσουμε αποφασιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακή κατεύθυνση».

4. Προγράμματα ισχυροποίησης των νέων
«Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει την Πρωτοβουλία για την Εργασία των Νέων, αλλά και να μεγεθύνει το πρόγραμμα Erasmus».

5. Αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης
Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η σωστή διαχείρηση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, συναποτελούν προκλήσεις – κλειδιά για το μέλλον της ΕΕ. Θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Ο ρατσισμός και η ξεονοφοβία δεν πρέπει να γίνονται ανεκτοί.
Η διακήρυξη τονίζει ότι είναι αναγκαία η επαναδιατύπωση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ενώ σημειώνει ότι χρειάζεται να αναπτύξουμε την μεταναστευτική μας πολιτική πολεμώντας εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης, προωθώντας τη νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα, καθώς και αντιμετωπίζοντας τις αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης.

Σε ότι αφορά το Brexit, η Διακήρυξη των Αθηνών τονίζει ότι «σεβόμαστε την επιθυμία του Βρετανικού λαού που εκφράστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Η ενεργοποίηση της πρόθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ένωση θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα. Στο μέλλον ελπίζουμε το Ηνωμένου Βασιλείου να είναι ένας στενός σύμμαχος της ΕΕ.

Διαβάστε ολόκληρη τη Διακήρυξη των Αθηνών στα αγγλικάΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας