• Δίχως «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε το Eurogroup
  • Μετάθεση των αποφάσεων στο τακτικό Eurogroup της 15ης Ιουνίου
  • «Χάσμα» μεταξύ ΔΝΤ – Βερολίνου

Για τον Ιούνιο μετατίθενται οι αποφάσεις της ευρωζώνης σχετικά με το ελληνικό χρέος, σε νέο Eurogroup. Η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατέληξε σε συμφωνία αφού ναι μεν διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, δεν επιτεύχθηκε ωστόσο συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 ήταν αυτή που έφτασε σε αδιέξοδο.

Το ΔΝΤ, χωρίς να υποχωρήσει από την πάγια θέση του, δεν προτίθεται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα δίχως τα ανταλλάγματα που ζητά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία απέρριψαν προσχέδιο που αφορούσε στα πρωτογενή πλεονάσματα, «ως πολύ θολό».

Το ανακοινωθέν του Eurogroup 

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαΐου.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».

01:26  Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πως η χώρα «οπωσδήποτε θα λάβει δόση εντός του Ιουνίου».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι ήταν «δύσκολες οι συζητήσεις για το θέμα τους χρέους», ενώ δήλωσε πως είναι «καθήκον του ΔΝΤ και των μελών της ευρωζώνης να γεφυρώσουν το χάσμα. Αποφασίστηκε να γίνει άλλη μία προσπάθεια για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα απομείωσης του χρέους».

01:03 Το ΔΝΤ χαιρετίζει την πρόοδο που καταγράφει η Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι παραμένει στις προθέσεις του να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον καταγραφεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος.

00:58 Ρέγκλινγκ: Δεν είχαμε απόλυτη συμφωνία για το χρέους

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υποστήριξε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις. Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις από την Ελλάδα τον Ιούλιο», ενώ σχετικά με το χρέος δήλωσε πως δεν κατεγράφη απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δανειστών για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

00:43 Πιέρ Μοσκοβισί: «Δεν καταλήξαμε απόψε αλλά η εργασία που κάναμε είναι πολύ χρήσιμη» – «Οι Έλληνες έχουν αναλάβει πλήρως τις ευθύνες τους- είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες», ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα ήδη έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να υπερκεράσει τη διαδικασία του ελλείμματος.

00:41 Ντάισελμπλουμ: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα,αλλά δεν γεφυρώσαμε το χάσμα απόψε».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, τον Ιούνιο».

«Κάναμε τεράστια πρόοδο σήμερα. Πολύ μεγάλη δουλειά έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δεσμεύονται να συνεχίσουν έτσι», πρόσθεσε. «Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση. Εάν υπήρξε τέτοια συμφωνία, θα είχαμε μία συζήτηση για το χρέος».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «σήμερα μελετήσαμε το θέμα, αλλά επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία. Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε τις συζητήσειςΟι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος».

«Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στην προσπάθεια – για πολύ λίγο δεν φτάσαμε σε συμφωνία απόψε», πρόσθεσε.

Η συνέντευξη Τύπου:

00:34 «Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου», ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης.
Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

00:19 Σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα καταφέρουν να βρουν μία λύση και να καταλήξουν απόψε σε συμφωνία, η οποία παραπέμπεται σε άλλη μέρα, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο.

23:49 Επί τάπητος τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προσχέδια αλλάζουν χέρια και κάποια από αυτά διαρρέουν στον Τύπο. Έπειτα από διακοπή που ξεπέρασε τις τρεις ώρες και κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν διμερείς και πολυμερείς επαφές, ξαναρχίζει τώρα η συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει ένα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

22:14 Συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές πραγματοποιούνται εδώ και περίπου δύο ώρες στο περιθώριο του Eurogroup, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε νωρίτερα για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

21:00 Διάλειμμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί της Κριστίν Λαγκάρντ που δεν παρίσταται στο σημερινό Eurogroup, συμμετέχει ο Πάουλ Τόμσεν, ο οποίος έχει ζητήσει την προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης ώστε να επικοινωνήσει με την γενική διευθύντρια του Ταμείου. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν λαμβάνονταν σε αντίστοιχες συνεδριάσεις, οι πρώτες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Στη διακοπή θα συζητηθούν τεχνικά θέματα μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Πάουλ Τόμσεν, του Β. Σόιμπλε και του νέου Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Οι συζητήσεις απόψε αφορούν τον καθορισμό της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. Από την κατάληξη στο θέμα των πλεονασμάτων θα κριθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα κινηθεί στη βάση της απόφασης του Εurogroup, της 25ης Μαΐου 2016.

Την ίδια ώρα, την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το σημερινό EuroWorking Group χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης. Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών σήμερα το απόγευμα.

«Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, έχουν αποδεχθεί την έκθεση συμμόρφωσης για τα προαπαιτούμενα ενώ συζητείται η εκταμίευση της δόσης το ύψος της οποίας αναμένεται να αποσαφηνιστεί σύντομα.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ – Βερολίνου παραμένουν, όπως επίσης καταγράφονται και διαφωνίες εντός της γερμανικής κυβέρνησης αφού το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δια εκπροσώπου του, δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο θα πρέπει να φροντίσει να μην απομονωθεί με την στάση που τηρεί αναφορικά με την Ελλάδα και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους της χώρας.

Η πλευρά της Κομισιόν υποστηρίζει πως η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, κατά συνέπεια, είναι η σειρά των δανειστών να εκπληρώσουν τις δικές τους.

Στόχος του Eurogroup είναι να ληφθεί μια συγκεκριμένη απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να λάβει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δείτε τις αφίξεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ:

Επί τάπητος θα τεθεί η επικύρωση της έκθεσης των Θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων.

Την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία εκφράζουν κορυφαίοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας τους εταίρους της Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους.

Επίσης, πηγές των Βρυξελλών δεν απέκλειαν την διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα η δυνατότητα μικρής καθυστέρησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν τέλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τελικά δε θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία σήμερα αλλά όχι για το χρέος

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως θα συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης ενώ δήλωσε πως θα επιτευχθεί συμφωνία αλλά όχι «η συμφωνία», προσθέτοντας πως το ΔΝΤ απαιτεί μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

Σε συνάντηση που είχε με τον νέο γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε για ακόμη μία φορά ότι επιθυμεί λύση για το ελληνικό χρέος στο Εurogroup της Δευτέρας.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την Ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», σημείωσε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, από την πλευρά του, είπε πως “υπάρχει η βούληση από όλες τις πλευρές για μια συμφωνία για την Ελλάδα”. 

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του  Βloomberg κάνει αναφορά στα επικρατέστερα σενάρια που ενδέχεται να επικρατήσουν κατά τις σημερινές συζητήσεις.

Στο πρώτο σενάριο η χώρα εκτιμάται ότι θα σημειώσει ανάπτυξη με ρυθμό 1,3% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Την ίδια ώρα η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου καλεί τον Σόιμπλε να μην εμποδίζει πλέον μια εποικοδομητική λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας τάχθηκε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο γάλλος ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι είχε ήδη σειρά επαφών με τους ομολόγους του ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Σε γραμμή Σόιμπλε ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ

Να σταματήσει το ΔΝΤαμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψή του, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, επισημαίνοντας πως «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό»

«Έως τις 15/6 η απόφαση για το χρέος», τόνισε ο Σταθάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο σημερινό Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για το χρέος, σημειώνοντας ότι «με δεδομένο ότι το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει για την επίσημη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί και πρέπει να ληφθεί στο σημερινό Eurogroup».ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας