Έντονες διαφωνίες των εκπροσώπων των υποψηφίων και θορυβώδεις διάλογοι επικράτησαν κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) της ΝΔ που προσπαθεί να καταλήξει στα διαδικαστικά της εκλογικής αναμέτρησης για τη διαδοχή στη ηγεσία του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό της μεγάλης έντασης ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφού διέκοψε τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ που ήταν σε εξέλιξη, ζήτησε από τον εκπρόσωπό του, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, να αποχωρήσει, όπως και έγινε, μετά από έναν έντονο και θορυβώδη διάλογο του προέδρου της ΝΔ με μέλη της ΚΕΦΕ. Εξηγώντας, αργότερα την κίνησή του, ο πρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για παρασκήνια και σκοπιμότητες.

Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας με δημοσιογράφους επιτέθηκε στον γραμματέα του κόμματος τονίζοντας ότι «την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μία κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από τον γραμματέα Παπαμιμίκο και κάποιους άλλους. Ούτε στο ντιμπέιτ συμμετέχω, που επίσης είναι γελοιοποίηση. Απαιτώ να τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις προδιαγραφές. Πάω να πω στον Αμπατζόγλου να αποχωρήσει».

Λίγα λεπτά μετά, γύρω στις 15:30, και αφού είχε διακοπεί η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, τα μέλη της ενημερώθηκαν ότι θα συνεδριάσουν ξανά στις 16:00.

Από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη έγινε γνωστό ότι ο εκπρόσωπος του Θεόδωρος Αμπατζόγλου θα συμμετάσχει ξανά σε συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αφού καθοριστούν οι προδιαγραφές και προκηρυχθεί πρώτα ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία.

Απειλεί με μηνύσεις τον Μεϊμαράκη ο Διευθυντής του Κόμματος

Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Κώστας Τσιμάρας, αντιδρώντας σε επίθεση που δέχθηκε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, δήλωσε ότι «μετά την αναίτια, υβριστική και πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκα σήμερα από τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, παρουσία των μελών της ΚΕΦΕ, δηλώνω ότι δεν θα τον παρακολουθήσω στο επίπεδο που επέλεξε να επιτεθεί εναντίον μου. Θέλω όμως να δηλώσω ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητήσει την τιμή και την υπόληψη μου, που είναι γνωστή στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στη 40χρονη διαδρομή μου σε αυτό. Προφανώς επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου».

Μισέλ κατά Μεϊμαράκη

Η εκπρόσωπος του Απόστολου Τζιτζικώστα, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της κατά του προέδρου του κόμματος καθώς μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «μόλις είχαμε συμφωνήσει ομόφωνα σε όλα και ήρθε ο πρόεδρος και συνέβη ό,τι είδατε. Το ξέσπασμα του προέδρου είναι μη ελεγχόμενο. Αυτή η εν εξάλλω κατάσταση είναι προβληματική για τον πρόεδρο και τη ΝΔ. Είχαμε συμφωνήσει και σε αντίτιμο 3 ευρώ για όλους. Εμείς επιστρέφουμε στην ΚΕΦΕ με τις αρχικές μας θέσεις».  Ο Σπυρίδων Χρυσοφώτης,  εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους τόνισε ότι «προτού συμβεί το περιστατικό που είδατε, είχαμε συμφωνήσει για το θέμα του διαγωνισμού πως την Πέμπτη θα ανοίξουν οι προσφορές. Δεν θέλαμε διάκριση παλιών και νέων μελών, όπως προβλέπει το καταστατικό άλλωστε, και είχαμε συμφωνήσει για αντίτιμο 3 ευρώ για όλους». Στην ίδια λογική και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος υποστήριξε ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ είχαμε συμφωνήσει σε όλα και συνέβη αυτό το περιστατικό. Εμείς για το καλό της ιστορίας της ΝΔ και σεβόμενοι τον κάθε νεοδημοκράτη ξεχωριστά θέλουμε να συνεχιστεί η διαδικασία και να οδηγηθούμε στην κάλπη στις 22 Νοεμβρίου. Η ενότητα της παράταξης είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα».

Κοινό Μέτωπο κατά Μεϊμαράκη;

Η συμφωνία των τριών υποψηφίων που όπως φαίνεται διαμορφώνεται στο ζήτημα των διαδικαστικών, φαίνεται να δημιουργεί ένα μπλοκ υποψηφίων κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ενδεχομένως θα έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την διαδικασία του δεύτερου γύρου των εκλογών καθώς είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή κάποιος από τους 4 υποψηφίους να κερδίσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας σε γραπτή του δήλωση, τόνισε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να τελειώσει αμέσως. «Να τελειώνουμε αμέσως με τα διαδικαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Απόστολος Τζιτζικώστας και εμμένει στο αντίτιμο των 2 ευρώ και να στηθούν εκλογικά κέντρα παντού.

«Να τελειώνουμε αμέσως με τα διαδικαστικά. Να αποδείξουμε, επιτέλους, ότι καταλαβαίνουμε τι περιμένει η βάση της Νέας Δημοκρατίας, τι περιμένει η κοινωνία από εμάς. Πρακτικά, απλά και ουσιαστικά: Εκλογικά κέντρα παντού, δύο ευρώ η συμμετοχή για όλους. Όπως το 2009. Δεν φοβόμαστε τον κόσμο μας. Τη δύναμή του θέλουμε. Για να αλλάξουμε, να μεγαλώσουμε, να κερδίσουμε», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην ίδια λογική κινείται και ο Άδωνις Γεωργιάδης που και αυτός σε δήλωσή του ζητά να μην υπάρξει καμία αύξηση του αντιτίμου για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας διαχωρισμός παλαιών και νέων μελών, καθώς δεν ορίζεται πουθενά από το καταστατικό και επίσης, να παραμείνουν τα ίδια εκλογικά κέντρα και κάλπες, όπως στις εκλογές του 2009. «Θέλουμε την κοινωνία μέσα στη Νέα Δημοκρατία, δεν φοβόμαστε τη δημοκρατία» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Κοινή γραμμή με τους κκ Τζιζτικώστα και Γεωργιάδη κρατά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τα διαδικαστικά για τις εκλογές της ΝΔ. Σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ καλεί την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ολοκληρώσει τις διαδικαστικές διαβουλεύσεις το συντομότερο μένοντας αυστηρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του και με αφορμή τη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ τονίζει πως τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας δεν διαχωρίζονται σε παλιά και νέα. «Το Καταστατικό μας είναι ξεκάθαρο. Η ΚΕΦΕ δεν έχει αρμοδιότητα αλλαγής του Καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στην ανοιχτή διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

Διαφωνία του Αλέκου Κόκκαλη για το αντίτιμο

Ο Αλέκος Κόκκαλης, διευθυντής Διαγραμματειακού της ΝΔ και μέλος της ΚΕΦΕ, δήλωσε ότι διαφώνησε με την απόφαση για αντίτιμο συμμετοχής 3 ευρώ σε όλα τα μέλη, γιατί αφενός είναι αυξητική σε σχέση με το 2009 και γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι αγωνιστές της παράταξης δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς τους επισκέπτες που θα έρθουν την ημέρα της ψηφοφορίας».

Συμπλήρωσε δε ότι θέση του ήταν να ερωτηθούν οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις για το αντίτιμο των παλαιών μελών και αν πρέπει να έχουν διαφορετικό τα νέα μέλη, πρόταση που απορρίφθηκε.

«Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται με 7 παρόντα και απόντα 9 μέλη. Έχουν αμφίβολη νομιμότητα και βαρύτητα και πιστεύω ότι και καταστατικά δεν είναι έγκυρες», προσέθεσε.

Η απάντηση του Παπαμιμίκου στο facebook

Ο γραμματέας του κόμματος στην προσπάθειά του να ρίξει φως στα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν, έγραψε στο facebook:

«Γεγονότα όπως τα σημερινά, αν και ατυχή, συμβαίνουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος και ούτε είναι παραγωγικό να τα σχολιάσω αυτή τη στιγμή. Αλλού είναι η ουσία. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και το αύριο της Παράταξης.

Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ καθώς και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, παρά τις αντιξοότητες και τις αναμενόμενες εντάσεις, έχουμε ήδη καταλήξει στην ανακήρυξη των υποψηφίων, στην ημερομηνία των εκλογών, στον προσδιορισμό των εκλογικών κέντρων και τμημάτων στο εσωτερικό της χώρας, όπως και στο ότι ως εκλογικοί κατάλογοι θα χρησιμοποιηθούν οι κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ότι αφορά το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών, εξ’ αρχής έχει συσταθεί σχετική Τεχνική Επιτροπή (ξεχωριστά από την ΚΕΦΕ) με εκπροσώπους των υποψηφίων, η οποία έχει ήδη καταλήξει στις προδιαγραφές που απαιτούνται για την υλοποίηση της ψηφοφορίας.

Σε ότι αφορά την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, πράγμα που να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ, αποφασίστηκε από την αρχή και πολύ πριν τη διακοπή της σημερινής συνεδρίασης, ομόφωνα και από όλους τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων, πως η Επιτροπή Προμηθειών του κόμματος θα αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιριών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015.

Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας ολοκληρώνοντας τις θεσμικές διαδικασίες με πιστή τήρηση του Καταστατικού προκειμένου να οδηγηθούμε στη δημοκρατική έκφραση των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας».

Μεϊμαράκης: Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες

Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Με τη σημερινή μου παρέμβαση υπογράμμισα ότι, την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μια κυβέρνηση που αδίστακτα επιβάλλει καταιγίδα φόρων, περικοπές συντάξεων και μείωση λαϊκού εισοδήματος, δεν θα επιτρέψω να γελοιοποιηθεί η διαδικασία εκλογής Πρόεδρου στη Νέα Δημοκρατία.  Απαίτησα όλες οι διαδικασίες να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες. Απαιτώ να προχωρήσει η διαδικασία για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών με ανάρτηση των προδιαγραφών στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρξει άπλετο φως για τη διασφάλιση και την εγγύηση της ψηφοφορίας. Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω αποφασίσει να μην ανεχτώ διαδικασίες που εκθέτουν το κόμμα και πληγώνουν τους Νεοδημοκράτες».

Στοιχεία για τον οικονομικό απολογισμό των εκλογών ζητά από τον Τσιμάρα ο Μεϊμαράκης

Στοιχεία για τον οικονομικό απολογισμό των εκλογών του Σεπτεμβρίου ζητά από τον γενικό διευθυντή της Ν.Δ. Κωσταντίνο Τσιμάρα ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Σωτήρης Κορομάντζος.

Το αίτημα αυτό έγινε το πρωί και συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη το αποσυνδέουν από την ένταση που προέκυψε το απόγευμα μεταξύ των δύο αντρών κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Ο Σωτήρης Κορομάντζος ζητά με επιστολή του να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις εκλογικές δαπάνες, την εκλογική χρηματοδότηση και εν γένει τα έσοδα, τα έξοδα και το κόστος των εκλογών προκειμένου να υπάρξει επίσημος οικονομικός απολογισμός. Μάλιστα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως έχουν υπάρξει συνεχείς προφορικές οχλήσεις και αίτημα της οικονομικής επιτροπής εδώ και καιρό και δεν υπήρχε η ανάλογη ανταπόκριση.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας