Δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ σε περισσότερες δόσεις απ’ ότι σήμερα και με σημαντική μείωση της προκαταβολής, προβλέπει το νέο πρόγραμμα διακανονισμών που έχει ετοιμάσει η επιχείρηση, και πρόκειται να παρουσιαστεί στο διοικητικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα στις 18-19 Ιουνίου.

Οι δόσεις στο νέο πρόγραμμα της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν Τα Νέα, θα είναι περισσότερες από τις σημερινές, όπου για έναν ευάλωτο καταναλωτή φτάνουν ακόμη και τις 40, ενώ η προκαταβολή που θα πρέπει να καταβάλλει ο δικαιούχος πέφτει πιο κάτω από το 20% της συνολικής οφειλής όπως ισχύει τώρα.

Χάρη στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών, η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος από τα περίπου 1,9 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνδυασμό και με το νέο ηλεκτρονικό δίκτυο, που εγκατέστησε σε όλα της τα καταστήματα, το οποίο της επιτρέπει πλέον να διασταυρώνει ύψος κατανάλωσης, ύψος οφειλής και τετραγωνικά κατοικίας, ώστε να εντοπίσει τους μπαταχτσήδες, που ενώ μπορούν να πληρώσουν, εντούτοις δεν το κάνουν.

Σήμερα το πρόγραμμα διακανονσιμών της ΔΕΗ “σπάει” σε πέντε κατηγορίες αναλόγα με τη συνέπεια των πελατών της.

1η: Συνεπείς, χωρίς διακανονισμούς.

2η: Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς.

3η: Περισσότεροι από ένας απλήρωτοι λογαριασμοί, που ενσωματώνονται σε επόμενο λογαριασμό ή/ και μια αθέτηση διακανονισμού.

4η: Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.

5η: Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους.

6η: Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή/ και ρευματοκλοπή.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» από 1 έως και 5 η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Για παράδειγμα, ένας ευάλωτος καταναλωτής που ανήκει στην κατηγορία συνέπειας 1, 2 ή 3, έχει συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρω, μπορεί να το αποπληρώσει σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των 50 ευρώ.

Με το προηγούμενο πρόγραμμα οι κατηγορίες 1, 2 & 3 είχαν δικαίωμα διακανονισμού σε 6, 4 & 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα. Οσο για τους λιγότερο συνεπείς καταναλωτές των κατηγοριών 4 & 5, αυτοί έπρεπε να καταβάλλουν 20% προκαταβολή συν 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις και 50% προκαταβολή συν 2 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

Στην κατηγορία «συνέπειας» 6 οι οφειλέτες πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά από την καταβολή εγγυήσεων.

Σημειώνεται, ότι ιδιαίτερες περιπτώσεις οικιακών πελατών, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις, εξετάζονται από επιτροπές των κατά τόπους καταστημάτων ΔΕΗ.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας