Του Πέτρου Παπαβασιλείου

Προβάλλοντας επίμονα το επιχείρημα ότι η Εθνική Τράπεζα δεν είχε ως αυτοσκοπό να «τραβήξει το σωληνάκι» στις επιχειρήσεις του Τύπου, ο CEO του ομίλου, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης -ο οποίος κατέθεσε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής-, άφησε πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εμφανίστηκε εκδήλως ανενημέρωτος, ενώ υπέπεσε και σε αντιφάσεις.

Σύμφωνα με τα Πρακτικά της συνεδρίασης, που δημοσιεύει το altsantiri.gr, για τη «διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», προκύπτουν τα εξής:

Η Εθνική Τράπεζα, (με βάση την εκτίμηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και έγκριτου νομικού Σπύρου Λάππα), χορήγησε στα ΜΜΕ δάνεια για την αναχρηματοδότηση των τόκων, σε παράβαση των νόμων 3601/2007 και 4261/2014.

Ο κ. Φραγκιαδάκης, ενώ στη σελίδα 36 των Πρακτικών λέει ότι σε «γενικές γραμμές η Τράπεζά μας δεν δίνει νέες πιστοδοτήσεις εις εξόφληση τόκων», πολύ αργότερα, στη σελίδα 197, παραδέχεται πως «έχει δοθεί ανοχή σε περίπτωση τόκων».

Ενώ κατ΄ επανάληψη ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας υποστηρίζει πως δεν έχει δοθεί νέο χρήμα στα μίντια από το 2011 και εντεύθεν, τα στοιχεία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου, καταδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Η απάντηση του κ. Φραγκιαδάκη είναι αρκούντως δηλωτική (σελίδα 197): «Κοιτάξτε, δεν θέλω να είμαι σούπερ απόλυτος ότι δεν εδόθη ούτε ένα ευρώ νέο χρήμα».

Από τα Πρακτικά της συνεδρίασης –262 σελίδων που διαθέτει στο σύνολό τους το altsantiri.gr– αναδεικνύονται και άλλα ενδιαφέροντα, όπως το ότι:

Στις 4 Φεβρουαρίου 2014 η ΕΤΕ έλαβε προσωπική εγγύηση από μεγαλομέτοχο καναλιού, αλλά προς το τέλος του ίδιου έτους η εγγύηση αυτή άρθηκε.

Δύο τουλάχιστον μεγάλες εφημερίδες συνέχισαν να χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕ, παρά το γεγονός ότι οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών των εταιρειών αυτών εφιστούσαν την προσοχή και εξέφραζαν αμφιβολία για την ικανότητά τους να συνεχίσουν τη δραστηριότητα.

Η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 2010 από την ΕΤΕ δάνειο, ύψους 5 εκατ. ευρώ, με ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση του 2020.

Κατά παράβαση κάθε έννοιας εμπορικής πίστης δανειοδοτήθηκαν Ανώνυμες Εταιρείες με ίδια αρνητικά κεφάλαια, όπως διαπιστώνουν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.

Δείτε αναλυτικά:

35 36 135 136 195 196 197

Για την ιστορία: Η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα θαλασσοδάνεια έχει την έδρα της στην περίφημη, πλέον, “Αίθουσα 162” της Βουλής. Το υλικό που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή φυλάσσεται μέσα σε 20 ντουλάπες! 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας