«Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι ανοικτό, η κυβέρνηση δεν γίνεται να τις αποφύγει», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Προσθέτει ότι το αίτημα για εκλογές της ΝΔ δεν ήταν μία κίνηση τακτικής και γι’ αυτό παραμένει στο τραπέζι.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν βγαίνει και έχει αποτέλεσμα «να σερνόμαστε στη ζώνη του ευρώ χωρίς ευρώ». Σημειώνει, πάντως, ότι από πέρυσι τα σενάρια του grexit μπήκαν στο συρτάρι.

Για τον εκλογικό νόμο, αποδίδει την κίνηση της κυβέρνησης σε σκοπιμότητα και προσθέτει ότι η ΝΔ είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέει ότι η ΝΔ δεν είναι το κόμμα των αλάθητων και ότι στο παρελθόν υπέκυψε στην γοητεία του λαϊκισμού.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει λύση, γιατί το πρόβλημα είναι στο DNA του.

Για τις συνεργασίες της ΝΔ με άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι και η Δράση, λέει ότι θα εξεταστούν μετά τις εκλογές. Για τις παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά αναφέρει ότι έχει το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του και να υποστηρίζει το έργο του.

Όσον αφορά τα εργασιακά λέει ότι η ΝΔ είναι κατά της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, αλλά υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, και προσθέτει ότι όσοι συμμετέχουν στον δημόσιο βίο, υπουργοί, βουλευτές, συνδικαλιστές κ.λπ., πρέπει να προσαρμοστούν στα καινούργια δεδομένα.

Δεν κρύβει την ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ λέει ότι αν επικρατήσει το Brexit στο δημοψήφισμα, η Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε μία νέα κρίση.

 • Το κόμμα σας δέχεται την κριτική ότι η τακτική της πρόκλησης εκλογών δεν σας βγήκε. Τι απαντάτε;

Το αίτημα για εκλογές δεν είναι μια «τακτική» κίνηση. Είναι μια προσπάθεια να μην χάσει η Ελλάδα ολόκληρη τη δεκαετία. Διότι την ώρα που φαινόταν ένα φως στο τούνελ στο τέλος του ’14, από εκεί και πέρα αντί να πάμε μπροστά πάμε πίσω.

Αυτή η κυβέρνηση με τις ιδεοληψίες και τον ερασιτεχνισμό της δεν μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στον τόπο. Έχουν προσγειωθεί ανώμαλα στην πραγματικότητα και προσπαθούν να γαντζωθούν στις καρέκλες τους, αλλά οι άνθρωποι «δεν το έχουν». Μόνο φόρους ξέρουν να βάζουν και προσπαθούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά τα προβλήματα, διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα.

Γι’ αυτό λέμε ότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής της. Το αίτημά μας για εκλογές παραμένει, λοιπόν, στο τραπέζι, παρόλο που δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε.

 • Νομίζετε ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι ανοικτό;

Ασφαλώς, το ενδεχόμενο των εκλογών παραμένει ανοιχτό. Η κυβέρνηση αυτή είναι αυτοπαγιδευμένη. Έχει εις βάρος της τα μπιλιετάκια της εφορίας, τις εργασιακές σχέσεις, το μνημόνιο με το ΔΝΤ, την ίδια την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι δεν γίνεται η κυβέρνηση να αποφύγει τις εκλογές.

 • Αποκλείεται οι συνθήκες, π.χ. ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο, να οδηγήσουν σε οικουμενική χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία;

Με δεδομένα όσα ήδη σας είπα, δεν θέλω να προσθέσω κάτι στο συγκεκριμένο ερώτημα.

 • Εκτιμάτε ότι τα μέτρα που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση δεν θα αποδώσουν. Πού το βασίζετε;

Η κυβέρνηση έκλεισε την αξιολόγηση πολύ καθυστερημένα και με λάθος τρόπο, όχι με εξοικονόμηση δαπανών, αλλά με μια ακόμα αύξηση φόρων. Αυτό είχε ως συνέπεια να φουσκώσει ο λογαριασμός και τελικά να τοποθετηθεί ένα πολύ βαρύ φορτίο στις πλάτες των νοικοκυριών.

Κρατάμε ίσα-ίσα τη μύτη μας πάνω από το νερό. Εφαρμόζουμε, όμως, ένα λάθος μείγμα πολιτικής που μας καταδικάζει στη στασιμότητα. Να σερνόμαστε στη ζώνη του ευρώ χωρίς ευρώ.

Η κυβέρνηση και οι δανειστές -για διαφορετικούς λόγους- αποφάσισαν, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, απλώς να σπρώξουν το τενεκεδάκι παρακάτω. Συμβιβάστηκαν, λοιπόν, σε ένα… μπάλωμα, με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Το «βλέποντας και κάνοντας», όμως, δεν αποτελεί τη λύση που έχει ανάγκη ο τόπος.

 • Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης δεν θα έχει θετική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα;

Πουθενά στον κόσμο η οικονομική δραστηριότητα δεν ανέκαμψε με την υπερφορολόγηση. Η κυβέρνηση ψήφισε ένα υφεσιακό πακέτο μέτρων που στην καλύτερη των περιπτώσεων μας καταδικάζει σε μια κατάσταση στασιμοχρεωκοπίας.

Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται να εκπλήξει ευχάριστα και να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει όταν βάζει φόρους και κλαίει όταν χρειάζεται να κάνει κάποια διαρθρωτική αλλαγή.

 • Δεν συμφωνείτε με την θεωρία του συμπιεσμένου ελατηρίου;

Κανένα ελατήριο δεν μπορεί να εκτιναχθεί άμα τοποθετείς συνεχώς πέτρες -στην προκειμένη περίπτωση νέους φόρους- επάνω του. Η θεωρία του συμπιεσμένου ελατηρίου μπορεί να λειτουργήσει σε μια κανονική χώρα που προωθεί μεταρρυθμίσεις, βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον και καταβάλει σοβαρή προσπάθεια για να προσελκύσει επενδυτές. Διαφορετικά, με μαγικές συνταγές ή, έστω, με καλές προθέσεις δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση.

 • Κατά την άποψή σας οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψηφίστηκαν δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση;

Η ΝΔ έχει στηρίξει τις όποιες ιδιωτικοποιήσεις ή διαρθρωτικές αλλαγές προχώρησε η κυβέρνηση. Άλλωστε οι περισσότερες από αυτές δρομολογήθηκαν από εμάς.

Δεν μπορώ, ωστόσο, να μην επισημάνω ότι η κυβέρνηση προχωρεί σ’ αυτές με σημαντικές καθυστερήσεις ή κλαψουρίζοντας. Για παράδειγμα, τα περιφερειακά αεροδρόμια και το Ελληνικό είναι στο συρτάρι της επί 15 μήνες. Αυτή η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σημαντικά διαφυγόντα κέρδη για την οικονομία και τον τουρισμό.

Άλλο παράδειγμα: ο νόμος πλαίσιο για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων -μια σημαντική μεταρρύθμιση που εισηγήθηκα για να βελτιωθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα και είχε τη συναίνεση όλων των παραγόντων της αγοράς- παραμένει επί 15 μήνες στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης. Προχθές άκουσα την κυρία Τζάκρη να πανηγυρίζει γιατί αποφάσισαν να τον εφαρμόσουν. Ε, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά!

 • Η κυβέρνηση προβάλλει συνεχώς τον «κόφτη χρέους». Δεν συμφωνείτε ότι είναι θετικό;

Τον μόνο «κόφτη» που αποκτήσαμε είναι ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών και μια «υποσχετική» για νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν, ανεξάρτητα από τη θέληση της τότε κυβέρνησης και χωρίς να ψηφιστούν από τη Βουλή. Μαζί με το πακέτο μέτρων 5,4 δισ. ευρώ (με φόρους 1,8 δισ.), τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», που φεύγουν από τους τραπεζίτες και πάνε στα funds, και το υπεραταμείο, στο οποίο έδωσαν σχεδόν όλη τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και χωρίς έλεγχο της Βουλής, είναι το αποτέλεσμα της «ηρωικής» και «λεβέντικης» διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης.

Ο «κόφτης χρέους», δηλαδή το να μην πληρώνουμε πάνω από 15% επί του Ακαθάριστού Εθνικού Προϊόντος της χώρας ετησίως, δεν αφορά στην Ελλάδα παρά μόνο από το 2022 και μετά. Μέχρι τότε, η ετήσιες πληρωμές τόκων είναι μόνο 7 ή 8%. Άρα στην πραγματικότητα είναι δώρον άδωρο.

Για το χρέος, το μόνο που εξασφάλισε η κυβέρνηση είναι κάποιες μελλοντικές και αβέβαιες ρυθμίσεις που μεταφέρουν το όλο θέμα για το 2018.

 • Συμφωνείτε ότι ο επόμενος δύσκολος σταθμός για την κυβέρνηση θα είναι τα εργασιακά; Εσείς συμφωνείτε στην αλλαγή του εργασιακού πλαισίου;

Η τοποθέτησή μας ως προς την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα είναι σαφής. Δεν θεωρούμε πως πρέπει να γίνει.

Αντιθέτως, θεωρούμε πως πρέπει να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος του 1982, ο οποίος πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ενσωματώσει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Όλοι που συμμετέχουμε στον δημόσιο βίο, υπουργοί, βουλευτές, συνδικαλιστές κ.λπ., πρέπει να προσαρμοστούμε στα καινούργια δεδομένα.

 • Εάν πράγματι δεν αποδώσουν τα μέτρα τότε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα;

Μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, που θα μπορεί εφαρμόζοντας μια άλλη πολιτική με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Διδαγμένοι από τα δικά μας λάθη και τα λάθη των άλλων. Όχι βγάζοντας λαγούς από τα καπέλα, αλλά μεταφέροντας στην Ελλάδα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές

 • Μιλάτε για επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους για ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι εταίροι και οι δανειστές θα δεχθούν ακόμη μία επαναδιαπραγμάτευση;

Ξέρετε, το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε αυτή την ώρα δεν βγαίνει. Αυτός ο συνδυασμός φόρων- φόρων- φόρων και μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, δεν είναι απλώς υφεσιακός, είναι αδιέξοδος.

Εμείς σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε προεκλογικά στους Έλληνες πολίτες και την τρόικα ένα εναλλακτικό σχέδιο, ρεαλιστικό και καλά μελετημένο, με περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και χαμηλότερα πλεονάσματα για να βγει το πρόγραμμα. Δεν πρόκειται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Θα τους προτείνουμε ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη του όλα όσα έγιναν στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια μέσα σε 3 χρόνια, περίπου. Και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα τους πείσουμε.

 • Νομίζετε ότι το ενδεχόμενο του grexit έχει εκλείψει;

Νομίζω ότι τα σενάρια grexit μπήκαν στο συρτάρι από πέρυσι το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, από τη δική μας πλευρά χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη προσπάθεια, η οποία όχι μόνο να μην θέτει σε αμφισβήτηση την παραμονή μας στο ευρώ, αλλά και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες και, κυρίως, για τους ανέργους και τους νέους.

 • Ασκείται κριτική ότι με τις παρεμβάσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπερκερνά τον πρόεδρο του κόμματος και δίνει εκείνος την πολιτική γραμμή.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος. Έχει, φυσικά, το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του και να υποστηρίζει το έργο του. Δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα.

 • Υπάρχουν λαϊκιστές στη ΝΔ;

Δεν είμαστε το κόμμα των αλάθητων. Στο παρελθόν και η ΝΔ, κάποιες φορές, υπέκυψε στη γοητεία του λαϊκισμού.

Από την άλλη πλευρά, διαχρονικά η ΝΔ, ακολουθώντας την καραμανλική της παράδοση, είναι το κόμμα που έχει αντισταθεί περισσότερο στον λαϊκισμό. Γι’ αυτό έμεινε και με μία βάση της τάξεως του 28%, ακόμα και όταν έχασε τις εκλογές.

Σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, η ΝΔ επιδεικνύει υπεύθυνη συμπεριφορά και αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν.

 • Βλέπετε ανασχηματισμό; Θα έπρεπε να αναζητήσει ο πρωθυπουργός άλλα πρόσωπα;

Δεν είναι δικό μου θέμα και δεν θέλω να εκφράσω άποψη.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λύση, είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα για τη χώρα. Και το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πρωτίστως στο DNA του. Είναι ένα κόμμα αυτοπαγιδευμένο στις προεκλογικές υποσχέσεις του, ένα κόμμα που μετά την ανώμαλη προσγείωσή του στην πραγματικότητα βρίσκεται σε σύγχυση. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση σε βέρτιγκο, που δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα του τόπου.

 • Πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Σε ποια κατεύθυνση; Συμφωνείτε με την μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα και να μην στερείται το όποιο μπόνους σε συνασπισμούς κομμάτων;

Η κυβέρνηση θυμήθηκε την αλλαγή του εκλογικού νόμου αφού κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με το bonus των 50 εδρών. Τώρα θυμήθηκε τις ιδέες της Αριστεράς, όπως της είχε θυμηθεί και ο Μένιος Κουτσόγιωργας, καθιερώνοντας την απλή αναλογική για να κάνει δύσκολη τη ζωή της ΝΔ το 1989. Αυτό δεν είναι σοβαρή θεσμική συμπεριφορά. Δεν μπορεί να είσαι υπέρ του bonus όταν κερδίζεις και κατά όταν χάνεις. Ούτε σύγχρονη, ούτε προοδευτική αντίληψη είναι. Δείχνει μόνο τον πανικό της κυβέρνησης.

Εμείς είμαστε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, με την έννοια να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις. Είναι πάγια θέση της ΝΔ από το 1974 και αυτήν θα υπερασπιστούμε.

 • Να περιμένουμε διεύρυνση της ΝΔ;

Η διεύρυνση είναι στρατηγικός στόχος κάθε κόμματος που θέλει να κερδίσει εκλογές. Δεν ξεκινάμε όμως αυτή την προσπάθεια από τα στελέχη των άλλων κομμάτων αλλά από τους ίδιους τους πολίτες. Αυτό, για παράδειγμα, επιδιώξαμε και με την ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς εμπειρογνώμονες για την στελέχωση των ομάδων που καταρτίζουν το πρόγραμμα της ΝΔ.

 • Μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το Ποτάμι ή την Δράση, κόμματα με τα οποία έχετε συναντίληψη για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων;

Πιστεύω ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ. Τότε θα τροχοδρομηθούν οι όποιες εξελίξεις με την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, αυτές που θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στον δρόμο της Ευρώπης. Κάθε πράγμα στην ώρα του.

 • Είσαστε αρνητικοί στην δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων; Δεν θα μπει τάξη στον χώρο;

Η ΝΔ δεν αρνείται ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται ρύθμιση, ασφαλώς χρειάζεται. Και το συγκεκριμένο θέμα ήταν μια ευκαιρία ώστε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συνεννοηθούμε για να γίνει μια καινούργια αρχή. Μόνο που δεν ήταν αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο το οποίο να υπηρετεί στενά τα κομματικά συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκουν να κλείσουν κανάλια και να αφήσουν εργαζομένους στον δρόμο, διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας στο οποίο ο υπουργός- καναλάρχης θα ρυθμίζει ακόμα και τον αριθμό των εργαζομένων στις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις.

 • Στο προσφυγικό έχει επικρατήσει ισορροπία. Εκτιμάτε ότι θα συνεχιστεί ή θα δημιουργηθεί πρόβλημα από την διατάραξη στη σχέση ΕΕ και Γερμανίας με την Τουρκία;

Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό προβλέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου την κατάργηση της βίζας εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για Τούρκους υπηκόους, εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει μια σειρά από προϋποθέσεις. Αν αυτό δεν συμβεί, πιθανότατα θα έχουμε πρόβλημα. Και τότε Ευρώπη και Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Σημειώνω, βεβαίως, ότι η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας αυτής μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της χώρας μας. Οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει, είναι εξαιρετικά προβληματικές.

 • Νομίζετε ότι θα έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική η παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα της Αγίας Σοφίας;

Με ανησυχεί όταν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις και αντιδρά με καθυστέρηση. Από μέρες φαινόταν ότι θα προκύψει θέμα με την Αγιά Σοφιά, και όμως η κυβέρνηση ήταν παντελώς ανέτοιμη να το χειριστεί, ενώ οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη ήταν επιεικώς απαράδεκτες.

Λίγο πριν ο κ. Κοτζιάς έκανε μια πολύ κακά προετοιμασμένη επίσκεψη στην Αλβανία.

Η εξωτερική πολιτική απαιτεί μεγαλύτερη σοβαρότητα και προσοχή, χαρακτηριστικά που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έχει.

 • Ένα Brexit μετά το δημοψήφισμα θα είναι καταστροφικό για την ΕΕ, με την έννοια ότι θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ;

Εύχομαι στο δημοψήφισμα να επικρατήσουν οι δυνάμεις που είναι εναντίον του Brexit. Διαφορετικά, όχι μόνο η Βρετανία, αλλά και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα κρίση που θα χρειάζεται άμεση διαχείριση.

Η λαϊκίστικες και εξτρεμιστικές απόψεις, όπου και αν επικρατούν, δεν λύνουν τα προβλήματα, τα επιδεινώνουν. Γι’ αυτό ο μόνος δρόμος για όλη την Ευρώπη είναι ο δρόμος της μετριοπάθειας και της υπευθυνότητας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας