Του Πέτρου Παπαβασιλείου

Στην αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση το 2012 δεν έκανε δεκτή την πρότασή του για την παροχή δεδομένων που θα οδηγούσαν στην εξιχνίαση φορολογικών εγκλημάτων προέβη, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς. “Το 2012 πρότεινα συνεργασία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αλλά αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή” δήλωσε ο κ. Μπόργιανς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της υπογραφής Κοινής Δήλωσης Προθέσεων, μεταξύ των οικονομικών αρχών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

B3
O υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς/sooc.gr

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σε ποιους ακριβώς απευθύνθηκε, ο κ. Μπόργιανς έκανε γνωστό πως  είχε ενημερώσει αρμοδίως όλες τις εμπλεκόμενες ελληνικές αρχές (πρέσβης, πρόξενος, υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών). Ενώ ερωτηθείς, για το πού αποδίδει αυτή την απροθυμία της τότε ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας δήλωσε: “Δεν μπορώ να περιγράψω τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτές τις καθυστερήσεις. Ούτε μπορώ να γνωρίζω τους λόγους, γιατί δεν προχώρησε η συνεργασία. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι η λίστα Λαγκάρντ (σ.σ. η οποία εκείνη την περίοδο απασχολούσε έντονα την επικαιρότητα) προκάλεσε αμηχανία και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναταραχή…”.

Ο κ. Μπόργιανς διευκρίνισε ότι για πρώτη φορά βρήκε ανταπόκριση από ελληνικής πλευράς, “στις αρχές του 2015, όταν υπήρξε συνάντηση με τον κ. Βασιλειάδη (σ.σ γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς) και το Νοέμβριο του 2015, όταν ξανασυναντηθήκαμε και προωθήθηκαν αυτά τα δεδομένα”. 

Ο κ. Μπόργιανς επιδεικνύει σε δημοσιογράφους και φωτογράφους την υπογεγραμμένη Κοινή Δήλωση Προθέσεων/sooc.gr
Ο κ. Μπόργιανς επιδεικνύει σε δημοσιογράφους και φωτογράφους την υπογεγραμμένη Κοινή Δήλωση Προθέσεων/sooc.gr

Αίσθηση από την ηχηρή παρέμβαση Παπαγγελόπουλου  

“Κεραυνούς” εξαπέλυσε, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και ενώπιον του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, αλλά και του νέου επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Κωνσταντίνου Χρήστου, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: “Είμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τα συμφέροντα, τη φοροδιαφυγή, και όλες τις παθογένειες που έθρεψαν το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο και θα ξεριζωθεί”. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και η Προέδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου/sooc.gr
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και η Προέδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου/sooc.gr

Ταυτοποιήθηκε πλήρως η λίστα της Ρηνανίας

Ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα παλιό κατεστημένο και να ματώσει στη μάχη, καθώς -όπως είπε- είναι ο μόνος τρόπος για να έρθει η κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο. Αποκάλυψε, ακόμη, ότι “η λίστα με τους 10.000 και πλέον λογαριασμούς που παρέδωσαν οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεσταφαλίας στο ελληνικό κράτος πριν από δύο μήνες έχει σχεδόν ταυτοποιηθεί πλήρως”. 

“Κανείς στο απυρόβλητο”

Καθιστώντας απόλυτα σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης έναντι της φοροδιαφυγής, ο κ. Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε: “Οι εισαγγελείς γνωρίζουν πως ό,τι και να βρεθεί στις λίστες, πολιτικό χρήμα, επώνυμοι και μη, κανείς δεν δικαιούται πλέον να μείνει στο απυρόβλητο, όπως ενδεχόμενα συνέβαινε στο παρελθόν και δεν δικαιολογείται κανενός είδους συγκάλυψη για κανέναν, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκει, όποιος μεγαλοσχήμονας επιχειρηματίας και αν είναι. Το στοίχημα είναι το μαύρο χρήμα να ελεγχθεί και να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη”. 

“Οι παράνομοι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου”

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αφού γνωστοποίησε ότι “το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα”, απηύθυνε σαφείς προειδοποιήσεις προς όσους θα κινηθούν εκτός νόμου: “Για όσους δε επιμείνουν στην παρανομία και δεν αξιοποιήσουν την αυτοκαταγγελία μετά την εισαγωγή του περιουσιολογίου και των τακτικών ελέγχων που θα προκύπτουν από τις διασταυρώσεις μεταξύ λιστών – φορολογικών δηλώσεων – καταθέσεων κλπ θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου“. 

“Οι σακούλες, οι μίζες και οι υπερκοστολογήσεις…”

Σε μια σπάνια, για το χαρακτήρα του, παρέμβαση ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ακολούθησε μία ιδιαιτέρως δηκτική αναδρομή: “Σε αυτή τη χώρα παραδοσιακά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η αποταμίευση διέφευγε στο εξωτερικό υπό μορφή σακούλας (μεταφορές μετρητών μέχρι το 1990) και υπό άλλες μορφές στη συνέχεια. Έτσι διέφυγε η συσσωρευθείσα αποταμίευση της δεκαετίας του 1990 και μετά από φοροδιαφυγή, από μίζες οπλικών συστημάτων, από υπέρ-κοστολογήσεις δημοσίων έργων και προμηθειών, από κατασπατάληση τραπεζικού δανεισμού. Στη χώρα αυτό που γινόταν μέχρι το Γενάρη του 2015 ήταν να συσσωρεύονται λίστες, τις οποίες κάποιοι περιέφεραν στα συρτάρια τους ή τις απέκρυβαν, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για διερεύνηση. Σήμερα όμως είμαστε σε μία άλλη μέρα…”. 

“Η ασυλία τελείωσε”

Προς το τέλος της ομιλίας του ο κ. Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε: “Τα ψέμματα τελείωσαν. Η ασυλία τελείωσε. Όσοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι αυτοί που θα πρέπει από δω και πέρα να φοβούνται… δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε πουθενά, όποιον και αν βρούμε μπροστά μας… Τα άβατα τελείωσαν. Οι έρευνες γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Θα λογοδοτήσουν οι πάντες”.

Τρύφωνας Αλεξιάδης: “Τα έσοδα θα είναι πολύ μεγάλα από τους ελέγχους”

Παρότι απέφυγε να προσδιορίσει με απόλυτη ακρίβεια τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη του ελληνικού δημοσίου από τις διασταυρώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, εκτίμησε πως τα “έσοδα θα είναι πολύ μεγάλα από τους ελέγχους”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε: “Δεν μπορούμε να πούμε νούμερο δεν θα ήταν υπεύθυνο. Με βάση την εμπειρία, όμως, μιλάμε για τεράστια ποσά”. Ο κ. Αλεξιάδης, προς επίρρωσιν της εκτίμησής του, πρόσθεσε πως “αυτή τη στιγμή ελέγχονται 1.300.000 ΑΦΜ για τυχόν φορολογικές παραβάσεις”, ενώ στο έργο αυτό συνδράμουν “πάνω από 1.000 εφοριακοί”.

Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι έρευνες

Κοινή εκτίμηση του κ. Παπαγγελόπουλου και του κ. Αλεξιάδη ήταν πως εντός του τρέχοντος εξαμήνου θα έχουν διεκπεραιωθεί όλοι οι έλεγχοι (λίστες Φαλτσιανί, Ρηνανίας, Λουξεμβούργου κλπ). Προς το σκοπό αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δεν απέκλεισε να υπάρξουν -και μάλιστα άμεσα- και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα άρουν τα νομικά εμπόδια στην κατεύθυνση της πλήρους αξιοποίησης όλων των δεδομένων κατά της φοροδιαφυγής.

Ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης υποδέχεται στην αίθουσα συνεντεύξεων της γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης τον /sooc.gr
Ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης υποδέχεται τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς /sooc.gr
Κατάμεστη η αίθουσα όπου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας - Βεστφαλίας και οι αναπληρωτές υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομίας / sooc.gr
Κατάμεστη η αίθουσα όπου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας – Βεστφαλίας και οι αναπληρωτές υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομίας / sooc.gr

Διαβάστε επίσης:

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας