«Η Κίνα βλέπει την Ελλάδα σαν μια χώρα η οποία μοιράζεται μαζί της το βάθος της ιστορίας, και αυτό για την ίδια είναι πολύ σημαντικό», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα.
Ο κ. Μπαλτάς σημειώνει ότι η κυβερνητική επίσκεψη έγινε σε μια «πολύ θετική στιγμή για την Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται και για τις προοπτικές που αυτή η επίσκεψη ανοίγει σε πάρα πολλούς τομείς», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι «αυτή η γνωριμία πρέπει να βαθύνει, να πλατύνει και να έχει και τους οικονομικούς καρπούς, που πρέπει να τους δούμε λίγο πιο στρατηγικά και όχι με τη στενή έννοια έγινε η τάδε ή η δείνα επένδυση»

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον υπουργό Πολιτισμού.

– Κύριε υπουργέ, ολοκληρώθηκε η πενθήμερη κυβερνητική επίσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, στην Κίνα. Ποιο είναι με έναν τίτλο το συμπέρασμα;
Πολύ θετική στιγμή για την Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται και για τις προοπτικές που αυτή η επίσκεψη ανοίγει σε πάρα πολλούς τομείς- σε επίπεδο τίτλων έτσι θα το αποτιμούσα. Οι συζητήσεις ήταν σε πάρα πολλά επίπεδα, ήταν με ολόκληρη την κλίμακα της ηγεσίας της Κίνας- ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Πρόεδρο της Κίνας να επισκεφτεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό, και η πρόσκληση καταρχήν έγινε δεκτή για να ενισχυθούν παραπέρα οι σχέσεις.
Η Κίνα βλέπει την Ελλάδα σαν μια χώρα η οποία μοιράζεται μαζί της το βάθος της ιστορίας, και αυτό για την ίδια είναι πολύ σημαντικό. Με αυτή την έννοια το θέμα για εκείνη δεν είναι μόνο ούτε με τη στενή έννοια τα συμφέροντα της, ούτε μόνο ο ρόλος της Ελλάδας για το δρόμο του μεταξιού και την προσέγγιση της Κίνας με την Ευρώπη και τη Δύση. Είναι νομίζω και μια βαθύτερη ανάγκη οι δυο πολιτισμοί να ανοίξουν διάλογο- γιατί χρειάζεται, είναι ένα παρελθόν και για τους δυο πάρα πολύ μακρύ, με σημεία που υπήρχαν στοιχειώδης συγκλίσεις, αλλά και σημεία αμοιβαίας έλλειψης γνώσης- και όλη η προσπάθεια, νομίζω, πρέπει να επικεντρωθεί αυτή η γνωριμία να βαθύνει, να πλατύνει και να έχει και τους οικονομικούς καρπούς, που πρέπει να τους δούμε λίγο πιο στρατηγικά και όχι με τη στενή έννοια έγινε η τάδε ή η δείνα επένδυση.
Ως προς το δεύτερο, παρόλο που δεν είναι δική μου ειδικότητα προφανώς, νομίζω ότι και εδώ έγιναν βήματα όχι μόνο για τις συμφωνίες που υπογράψαμε ρητά, αναφέρομαι στην οικονομία, αλλά και για όλες τις συζητήσεις που είχε το πιο ας το πούμε οικονομικό κλιμάκιο της κυβέρνησης με εταιρείες και παράγοντες της οικονομικής ζωής της Κίνας. Και εδώ άνοιξαν νομίζω περισσότερο συγκεκριμένες σαφείς και πλουσιότερες προοπτικές παρά αυτές που είχαμε ξεκινώντας.

– Το ερώτημα είναι όλες αυτές οι συμφωνίες θα εφαρμοστούν ή υπάρχει κίνδυνος να μείνουν στα χαρτιά, όπως παλαιότερα;
Η διάθεση είναι απολύτως συγκεκριμένη σε αυτή την κυβέρνηση, να εφαρμοστούν και να εφαρμοστούν με συστηματικότητα, με αίσθηση των χρόνων που τρέχουν, με αίσθηση ότι η αξιοπιστία μας παίζεται στο πόσο σωστά και πόσο γρήγορα θα εφαρμόσουμε αυτές τις συμφωνίες. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση και σε αυτό το ταξίδι, αλλά και η μέχρι τώρα πολιτική της έχει δείξει ότι θέλει να εφαρμόζει αυτά τα οποία συμφωνεί. Με αυτή την έννοια είμαι πολύ αισιόδοξος. Γυρνάμε πίσω με περισσότερα αιτήματα δουλειάς, πιο συγκεκριμένα, πιο απτά, υπουργείο το υπουργείο, και είμαστε νομίζω όλοι οι συνάδελφοι έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την καινούργια πρόκληση.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας