Βελτιωμένο νομικό πλαίσιο για την Europol ενέκριναν σήμερα Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές, με βάση την πρόταση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής Αγκουστίν Ντιάζ ντε Μέρα.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, παίρνοντας τον λόγο ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός «κόμβου» συγκέντρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση «των ειδεχθών εγκλημάτων διεθνούς χαρακτήρα και την τρομοκρατία, που δεν γνωρίζουν σύνορα». Ο «κόμβος» αυτός, με πλήρη λειτουργική και αναλυτική υποστήριξη, θα μπορούσε να είναι η Europol στη βάση του βελτιωμένου πλαισίου που ψηφίσθηκε fσήμερα και που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, υποστήριξε ο Έλληνας επίτροπος.

Οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν τη λογοδοσία της Europol προς τα εθνικά Κοινοβούλια σχετικά με τις δραστηριότητες της, ενώ βελτιώνεται και ο δημοκρατικός έλεγχος από το ΕΚ, προσέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Έτσι η Europol θα είναι σε θέση να παρέχει στα κράτη-μέλη τη στήριξη που χρειάζονται, «να συνδέει τα σημεία» και τα δεδομένα, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

«Παράλληλα θα λογοδοτεί και θα εργάζεται με πλήρη σεβασμό των κανόνων για την προστασία των δεδομένων των πολιτών, καθότι η νομική βάση της Europol έχει ευθυγραμμισθεί με τη Συνθήκη της Λισαβόνας», επισήμανε, επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος.

Κάνοντας αναφορά στις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες, ο επίτροπος υπογράμμισε ότι «η αχίλλειος πτέρνα» των ευρωπαϊκών χωρών είναι η έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών.

«Πολύπλοκες έρευνες πρέπει να υποστηρίζονται από εμπεριστατωμένη ανάλυση και ο ρόλος της Europol μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία στα ζητήματα αυτά» τόνισε.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε τέλος στις προτάσεις της Επιτροπής προς το Συμβούλιο για τη σύσταση ενός Εκτελεστικού Συμβουλίου ως μέρος της δομής της Europol, καθώς την ανάγκη εξασφάλισης της συνοχής του κανονισμού της Europol με κάθε μελλοντική μεταρρύθμιση σχετικά με την Προστασία Δεδομένων.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας