«Κάτω από δύσκολες και κρίσιμες περιστάσεις, έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο στα θέματα της ασφάλειας: Η συμφωνία σχετικά με την οδηγία για το PNR, η βελτίωση της διαχείρισης των πληροφοριών, η συμφωνία στο Συμβούλιο σχετικά με την Οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η σημερινή μας συμφωνία για τα πυροβόλα όπλα», τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς της Ολλανδίας Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, Αρντ Βαν Ντερ Στερ και Εσωτερικών, Ρόναλντ Πλάστερκ, που παραχώρησαν σήμερα, μετά το πέρας των εργασιών των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών με θέμα την ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, έχουν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προσέθεσε: «Σήμερα το καλό νέο είναι η κοινή στάση του Συμβουλίου σχετικά με την Οδηγία για τα πυροβόλα όπλα, κάτι που αποτελεί προτεραιότητά μας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015. Πρέπει να αυστηροποιήσουμε τους κανόνες και να αφήσουμε το λιγότερο δυνατό χώρο που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες. Αναμένοντας τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό, ελπίζω να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια οριστική και σταθερή συμφωνία για την Οδηγία αυτή, τους επόμενους μήνες».

Ανέφερε επίσης, πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ σημειώθηκε πρόοδος και στο ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών, με βάση τις «ιδέες» που η Επιτροπή παρουσίασε τον Απρίλιο, υπογραμμίζοντας ότι «η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το πιο αποτελεσματικό “όπλο” ενάντια στην απειλή της τρομοκρατίας».

«Ο κατακερματισμός στον τρόπο με τον οποίο ανταλλάσσουμε πληροφορίες είναι πηγή αδυναμίας και μας καθιστά ευάλωτους. Αυτό το θέμα εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα μας για το μέλλον», προσέθεσε ο Έλληνας Επίτροπος και ανέφερε ότι η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων θα συναντηθεί για πρώτη φορά μέσα σε μερικές μέρες, ώστε να ξεκινήσει μια νέα προσέγγιση που θα βασίζεται στην διαλειτουργικότητα και διασυνδεσιμότητα, με πλήρη σεβασμό στα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα.

Τέλος, αναφέρθηκε στον ρόλο της Europol στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας: «Έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παράγοντα για την υποστήριξη των κρατών-μελών στο θέμα αυτό. Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πεδίο αυτό μαζί με τις γαλλικές και βελγικές αρχές, δείχνουν ξεκάθαρα την πρόοδο αυτή. Είναι η ώρα πλέον, να εξασφαλίσουμε ότι η Europol θα είναι ακόμη περισσότερο υποστηρικτική σε όλα τα κράτη- μέλη, στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών και στρατηγικού χαρακτήρα πληροφόρηση και προσέθεσε: 

«Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου η Europol και το Αντιτρομοκρατικό της Κέντρο να είναι πιο ισχυρό και περισσότερο αποτελεσματικό, όπως δεσμευτήκαμε στην ανακοίνωσή μας για την “Ασφάλεια στην Ένωση“. Υπολογίζω στη βοήθεια και στη συνεργασία όλων των κρατών-μελών. Ειδικότερα στους Σλοβάκους φίλους μας που αναλαμβάνουν την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες.

Γυρνώντας τη ματιά πίσω έξι μήνες στο ξεκίνημα της ολλανδικής Προεδρίας και σε συνδυασμό με τα σημαντικά αποτελέσματα της σημερινής μας συνάντησης, διαπιστώνω πόση πρόοδος έχει επιτευχθεί αυτούς τους μήνες.

Όλοι μας είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την συγκυρία. Σε τελική ανάλυση όλο αυτό αφορά την προστασία της ασφάλειας των πολιτών μας».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας