Άρση ασυλίας Λοβέρδου, Σαλμά και Φωκά «δείχνει» η Επιτροπή Δεοντολογίας στην Ολομέλεια

  • Την Παρασκευή αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής
  • «Πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση ασυλίας μου», είχε τονίσει προ ημερών ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ
  • Άρση ασυλίας και για τον Μάριο Σαλμά
  • Ολοκληρώθηκε η ακρόαση Πολάκη – Ζήτησε τη μη άρση της ασυλίας του
  • «Όχι» στην άρση ασυλίας Καμμένου

Στο «μικροσκόπιο» της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας τέθηκε το πρωί της Πέμπτης το αίτημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου αναφορικά με την υπόθεση Novartis, με τα μέλη της να υπερψηφίζουν το σχετικό αίτημα, όπως και το αντίστοιχο για τον Μάριο Σαλμά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ακρόασης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ διάρκεσε περίπου 1,5 λεπτό, με τον κ. Λοβέρδο να σημειώνει ότι θα ανοίξει τα «χαρτιά» στη συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Ο κ. Λοβέρδος, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και τις προηγούμενες ημέρες, είπε και σήμερα ότι δεν επιθυμεί να κάνει χρήση ούτε του άρθρου 62 (σ.σ. βουλευτική ασυλία) ούτε του άρθρου 86 του Συντάγματος (σ.σ. ευθύνη υπουργών), ήτοι επιθυμεί η Βουλή να αποφασίσει την άρση ασυλίας του. «Για να αποκαλυφθεί όλη η σκευωρία σε βάρος μου», είπε ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, σημειώνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει την οδό που έχουν ακολουθήσει άλλοι υπουργοί όταν ζήτησαν να αντιμετωπιστούν με τις διατάξεις περί άρσης της βουλευτικής ασυλίας καίτοι ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης, ο κ. Λοβέρδος ελέγχεται για την τιμολόγηση τεσσάρων φαρμάκων της Novartis.

Άρση ασυλίας και για τον Μάριο Σαλμά

Τέλος, την άρση ασυλίας και του Μάριου Σαλμά εισηγήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας, σχετικά με την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να αρθεί η ασυλία του για να αποδείξει την «πολιτική σκευωρία» σε βάρος του, αν και δεν θα έπρεπε να έχει τεθεί θέμα άρσης.

Την Παρασκευή στην Ολομέλεια τρεις αιτήσεις άρσης ασυλίας

Έτσι, αύριο Παρασκευή εισάγονται στην Ολομέλεια τρεις αιτήσεις άρσης ασυλίας, του κ. Λοβέρδου, του κ. Σαλμά και του Αριστείδη Φωκά (ιδιωτική υπόθεση).

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση Πολάκη

Παράλληλα, στη συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος η άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, η οποία έχει ζητηθεί μετά τη μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος του ο Άδωνις Γεωργιάδης, για συκοφαντική δυσφήμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πολάκης είπε ότι η μήνυση του Άδωνη Γεωργιάδη είναι ένας φθηνός αντιπερισπασμός. «Εγώ έπιασα τον κλέφτη και εκείνος μου κάνει μήνυση γιατί του μίλησα άσχημα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξερχόμενος της Επιτροπής Δεοντολογίας και πρόσθεσε ότι τη δήλωση αυτή επανέλαβε και μέσα στην Επιτροπή.

Ο κ. Πολάκης είπε ότι δεν πρέπει να αρθεί η ασυλία του, καθώς η μήνυση αφορά στην περίοδο άσκησης υπουργικών καθηκόντων και, άρα, πρέπει να κινηθεί διαδικασία συλλογής υπογραφών και συγκρότηση ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, δηλαδή, να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος και όχι η διαδικασία για την άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Έτσι, η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας εισηγείται να μην κινηθεί η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τον Παύλο Πολάκη.

«Όχι» στην άρση ασυλίας Καμμένου

Ομοίως, η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας εισηγείται να μην κινηθεί η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τον Πάνο Καμμένο, σε βάρος του οποίου είχε καταθέσει μήνυση ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης. Η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας δηλώνει ότι οι δύο αυτές υποθέσεις αφορούν στην περίοδο που ασκούσαν υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Τούτο σημαίνει ότι για να προχωρήσουν οι δύο υποθέσεις- για Π. Πολάκη και Π. Καμμένο- πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook