Στις αρχές της επόμενη εβδομάδας θα εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικούς κύκλους. Έτοιμα προς εκταμίευση είναι και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι διαψεύστηκαν όσοι ισχυρίζονταν τις προηγούμενες ημέρες, ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Από εκεί και πέρα, ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου για το γεγονός ότι το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Όπως εξήγησαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία, ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το σύνολο των κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα (διοίκηση τραπεζών κλπ.).

«Το σύνολο των κόκκινων δανείων θα περιλαμβανόταν στη δεύτερη σειρά προαπαιτουμένων, όμως τώρα το ζήτημα αυτό πρέπει να συμφωνηθεί γρηγορότερα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή κανόνων στη διοίκηση και στη δομή των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρέπει εντός της εβδομάδας να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Aνακοίνωση

Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που πραγματοποιήθηκε από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας ήταν τα σχετικά με την Ελλάδα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν “τα μέτρα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα”, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, “εντός της εβδομάδας”. “Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τη μεταφορά των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα”, αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι “έως και 10 δισ. ευρώ προορίζονται για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος”.

Τέλος, η ανακοίνωση επισημαίνει πως το ποσό των 10 δισ. που βρίσκεται ήδη σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM μπορεί να μεταφερθεί στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθέντες όροι. “Το Eurogroup ανέθεσε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί: Έχει γίνει σημαντική πρόοδος 

Την κοινή θέση ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, εξέφρασαν στην Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ενημερωθήκαμε για την διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «ενημερωθήκαμε και  έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοοδος έως τώρα για την εφαρμογή του προγράμματος» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και από τις δύο πλευρές, «λάβαμε υπόψη το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ληφθούν όλα τα μέτρα για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο Νταίσελμπλουμ πρόσθεσε ότι ο Έλληνας υπορυγός Οικονομικών δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη διαδικασία για τα εκκρεμή θέματα, το ζήτημα των διοικήσεων των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα, πρόσθεσε ο eurogroup.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε εξαιρετικά εποικοδομητικές συζητήσεις που είχε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και εξαιρετική τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.  «Εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για να λύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα, έχουν ληφθεί πολύ σημαντικά μέτρα από την Ελλάδα, υπήρχαν μέτρα ορόσημα που έχουν στο μεγαλύτερο μέρος ολοκληρωθεί, το 80% έχει ολοκληρωθεί και το 20% βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν προβλήματα, είναι έντονη η συζήτηση για τη νομοθεσία για τις κατασχέσεις και πρέπει να βρούμε λύση για να προστατεύει τους ευάλωτους πολίτες» είπε ο Γάλλος Επίτροπος.

Ρέγκλινγκ: Τα 10 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες θα εκταμιευτούν μετά τα προαπαιτούμενα

Στην ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων, ούτως ώστε να εκταμιευτούν τα 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, στάθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο ESM έχει ήδη δεσμεύσει 10 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, τα οποία σύντομα θα δοθούν στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας