Ερωτηματικά προκαλεί η σημερινή στάση του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την αρμοδιότητα για τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, απο το ΕΣΡ ή τον αρμόδιο υπουργό, αφού ως κυβέρνηση το 2001, είχε απορρίψει κατηγορηματικά την αποκλειστικότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για τη χορήγηση των αδειών!

Τα πρακτικά της Βουλής στις 7/2/2001 στη συζήτηση «επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος» είναι αρκούντως αποκαλυπτικά: Η αντιπολίτευση, μέσω του τότε Προέδρου της ΝΔ κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά και του Κώστα Μητσοτάκη καθώς και του τότε Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, ζητά να ορισθεί το ΕΣΡ αρμόδιο για τον αριθμό των αδειών, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία το απορρίπτει.

Οι σχετικές τοποθετήσεις είναι χαρακτηριστικές:

– Κώστας Καραμανλής: «Οι ρυθμίσεις που έσπευσε να επιβάλει νομοθετικά και επιχειρεί τώρα να καλύψει συνταγματικά η κυβέρνηση δεν επαρκούν. (…)
Προτείναμε από την αρχή να κηρυχθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από το ίδιο το Σύνταγμα αποκλειστικά αρμόδιο: πρώτον, για την αδειοδότηση των σταθμών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (…). Ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει (σ.σ. η Κυβέρνηση), στη συνέχεια υπαναχώρησε».

– Κώστας Μητσοτάκης: «Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των διαπλεκομένων συμφερόντων, τα οποία όντως υπάρχουν στη χώρα μας –κανείς πλέον δεν το αρνείται- και τα οποία κινδυνεύουν να κηδεμονεύσουν τον πολιτικό μας βίο, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός ανεξαρτήτου οργάνου, που είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, αληθώς ανεξαρτήτου, το οποίο υπερκομματικά θα διορίζεται και το οποίο θα οπλιστεί με όλες τις αρμοδιότητες».

– Νίκος Κωνσταντόπουλος: «Για την ανάγκη του ευρύτερου προβληματισμού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού, ο Φώτης Κουβέλης κατέθεσε εμπεριστατωμένη μελέτη του Αντώνη Μανιτάκη. Εγώ θα διαβάσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία μια διατύπωση (…) όπως την προτείνει ο κ. Μανιτάκης: “Η ίδρυση ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών (…) εξαρτάται από προηγούμενη άδεια ανεξάρτητης δημόσιας αρχής. (…) Από προηγούμενη άδεια θα εξαρτάται η λειτουργία. Και την άδεια θα την χορηγεί η ανεξάρτητη αρχή”».

Αυτά πρότεινε, ξεκάθαρα, η αντιπολίτευση και απορρίφθηκαν απο την κυβερνητική πλειοψηφία! Συνεπώς,  καμία παρερμηνεία δεν χωρά ως προς το πνεύμα αλλά και το γράμμα του συνταγματικού νομοθέτη στο άρθρο 15, παράγραφος 2 του Συντάγματος:
Προφανώς δεν αποκλείει και σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει την ανάθεση στο ΕΣΡ αρμοδιοτήτων σχετικών με την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Είναι σαφές, συνεπώς, ότι στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ επί του θέματος.

Document-page-001-1 Document-page-002 Document-page-003 Document-page-004-1 Document-page-005 Document-page-006 Document-page-007-1 Document-page-008 Document-page-009 Document-page-010ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας