Απλή αναλογική, τετραετής θητεία και ψήφος στους 17άρηδες – Τι αλλάζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές
  • Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Κλεισθένης I», αλλά και η απλή αναλογική
  • Αποσυνδέεται ο χρόνος διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών
  • Πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωκλογές στις 26 Μαΐου – Δεύτερος γύρος, όπου χρειαστεί, στις 2 Ιουνίου

Δύο εγκυκλίους με τις οποίες δίνονται διευκρινήσεις για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό των εκλογών αυτών είναι πως για πρώτη φορά εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Κλεισθένης I», αλλά και η απλή αναλογική.

Σύμφωνα με αυτό το νέο εκλογικό μέτρο, οι έδρες κάθε συμβουλίου, αφού κατανεμηθούν στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

«Με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, ως του μοναδικού εκλογικού συστήματος αντιστοίχισης της ψήφου των εκλογέων με την εκπροσώπησή τους στο οικείο συμβούλιο, η πολιτική συμμετοχή των πολιτών ενισχύεται ακόμα περισσότερο, συμβάλλοντας, με το τρόπο αυτό, στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού βίου», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Όπως προβλέπει ο «Κλεισθένης I», επανέρχεται η τετραετής θητεία των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποσυνδέεται ο χρόνος διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Ο δεύτερος γύρος, όπου χρειαστεί, θα διεξαχθεί την αμέσως επόμενη Κυριακή, δηλαδή στις 2 Ιουνίου.

Επίσης, για πρώτη φορά, εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών. Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς, που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών, και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα και για μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης και ειδικότερα για το αξίωμα του δημάρχου και του προέδρου κοινότητας έως και 300 κατοίκους.

Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων», καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της.

Προβλέπεται, επίσης, η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκων, με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων, ενώ λαμβάνεται, για πρώτη φορά, υπόψη ο «μόνιμος πληθυσμός» της χώρας για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας τον «πραγματικό πληθυσμό», που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook