Την ικανοποίησή τους, κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης» εκφράζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την συμφωνία που επετεύχθη στην διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» για το μέλλον του ΑΔΜΗΕ.

Όπως τονίζεται,” οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης, δια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους εκπροσώπους των “θεσμών”, προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και να ενδυναμωθεί παράλληλα ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση των ηλεκτροπαραγωγών στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ολοκληρώθηκαν με μια επιλογή η οποία εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί της διαχείρισης και την ιδιοκτησία επί του Δικτύου Υψηλής Τάσης”.

Αναλυτικά με τη συμφωνία:

– Το ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται για την απόκτηση και διατήρηση ποσοστού 51% των μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ. Ποσοστό 20% των μετοχών θα πωληθεί σε διεθνή Διαχειριστή Δικτύων (TSO) και το υπόλοιπο 29% θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο επενδυτικό κοινό.

– Η απόκτηση του προβλεπόμενου ποσοστού από επενδυτή θα πρέπει γίνει το συντομότερο δυνατόν και η διάθεση του υπόλοιπου μέρους των μετοχών, μέσω του χρηματιστηρίου, σε επόμενη φάση.

– Το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρεί την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος θα επιλεχθεί με κοινή συναίνεση.

– Το Δημόσιο θα αναλάβει να καταβάλει το αντίτιμο για το Δίκτυο Υψηλής Τάσης – που σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ – με τα έσοδα από την πώληση μετοχικού μεριδίου στον «στρατηγικό» επενδυτή, από τη διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και με ένα ποσοστό έως 10% από τα αποτελέσματα EBITDA (κέρδη προς τόκων, φόρων και αποσβέσεων )του ΑΔΜΗΕ σε ετήσια βάση και μέχρι την πλήρη εξόφληση.

Το ΥΠΕΝ σημειώνει ακόμη ότι “η τελική συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ είναι αποτέλεσμα επίπονης και εμπεριστατωμένης διαπραγμάτευσης, η οποία υπηρετεί την σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης για τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε αντίθεση με την προηγούμενη επιλογή- η οποία είχε νομοθετηθεί- για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με απώλεια ποσοστού της τάξης του 66% των μετοχών του.”

Υπογραμμίζει δε ότι βασικός στόχος της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η επάρκεια ενέργειας και η μείωση του κόστους, ειδικά για τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα, αλλά και συνολικά

Τέλος , συνιστά “ψυχραιμία ” σε όσους «ελπίζουν» ή «φοβούνται» μέχρι και ότι θα καταρρεύσει το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, λόγω της συμφωνίας τονίζοντας ότι τόσο οι «φόβοι» όσο και οι «ελπίδες» τους, θα διαψευστούν, το Δίκτυο θα συνεχίσει να υπάρχει με δημόσιο έλεγχο και το ελληνικό Κράτος θα μπορεί να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας