Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, και αφορά τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος με τα τέκνα, έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Επίσης αποσαφηνίζεται το φορολογητέο εισόδημα όσων ασκούν ατομική αγροτική δραστηριότητα στην περίπτωση που λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις και εξομοιώνεται συντελεστής φορολογίας των προσωπικών εταιρειών που χρησιμοποιούν απλογραφικά βιβλία με εκείνες που χρησιμοποιούν διπλογραφικά.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει τη μείωση στην έκπτωση φόρου εισοδήματος από 2.100 για εισόδημα 21.000 ευρώ -που ίσχυε έως σήμερα βάσει του νόμου 4172/2013- στα 1.900 ευρώ «για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα», υπό την προϋπόθεση ότι «το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ».

Η μείωση του φόρου καθορίζεται στα 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα τέκνο, στα 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο τέκνα και σε 2.100 ευρώ για φορολογούμενο από τρία τέκνα και άνω.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ένας συντελεστής που ορίζεται στο 29% για τη φορολόγηση κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι, οι οποίοι τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Επίσης, σε τρεις τροπολογίες, που κατέθεσε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον τρόπο καταβολής του τιμήματος των τηλεοπτικών αδειών, και για τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

Η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες ορίζει ότι η καταβολή του τιμήματος σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη, η δεύτερη εντός ενός έτους από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας και η τρίτη εντός δυο ετών από τη χορήγηση της άδειας. Εάν κάποιος δεν καταβάλλει μία δόση εκπίπτει και τη θέση του λαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία «λειτουργεί ως κίνητρο για τους υποψηφίους προς αδειοδότηση και συνάδει με τον υγιή ανταγωνισμό και την ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Η δεύτερη και η τρίτη τροπολογία του υπουργού Επικρατείας τις οποίες υπογράφει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφορούν τις εφημερίδες και τα περιοδικά έντυπα.

Συγκεκριμένα, «καθιερώνεται για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες ειδική σήμανση γραμμικού κώδικα ή εικονοστοιχείο (Barcode-Pixel) που πρέπει να φέρουν σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο». Για τους παραβάτες της διάταξης, η τροπολογία προβλέπει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Η άλλη τροπολογία, υποχρεώνει τις εκδότριες επιχειρήσεις καθημερινού και περιοδικού Τύπου να υποβάλλουν στοιχεία κόστους των αγαθών που περιλαμβάνονται στις εκδόσεις τους ως προσφορές. Στόχος, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «η καθιέρωση όρων διαφάνειας και η ενίσχυση της ευχέρειας ελέγχου της διακίνησης των συγκεκριμένων αγαθών (περιοδικών και εφημερίδων)».

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου στην Ολομέλεια, η συζήτηση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Τη συζήτηση επί της ουσίας του νομοσχεδίου άνοιξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ αυτή την ώρα τοποθετούνται οι εισηγητές και οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων. Προηγήθηκε συζήτηση επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας την οποία έθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ), δια του Ανδρέα Λοβέρδου και υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται για μεταρρύθμιση τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες», είπε μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας στις θέσεις της αντιπολίτευσης ότι, το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 ήταν πλήρως ισορροπημένο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τα προβλήματα του συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του κ. Γιαννίτση στις Επιτροπές, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. Προσέθεσε επίσης, ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί.

«Καταφέρατε και να αυξήσετε τα ελλείμματα και να τσακίσετε τις συντάξεις», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι, για τα ελλείμματα ευθύνεται η αναρχία ρυθμίσεων, που δεν επέτρεπε την αντιστοίχηση παροχών εισφορών. «Δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών».

Καθιερώνουμε, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι και έφερε σαν παράδειγμα την “ειδική” όπως την χαρακτήρισε, “μεταχείριση των αγροτών”.

Αναφερόμενος στην τριμερή χρηματοδότηση είπε ότι ο νόμος Ρέππα προέβλεπε κρατική επιχορήγηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ, ενώ με το νέο νόμο το σύστημα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και η κρατική συμμετοχή φθάνει στο 6,5% του ΑΕΠ.

«Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών» είπε και τόνισε ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Για τις παλαιότερες συντάξεις, είπε ότι θα συνυπολογιστούν ώστε «με την ωρίμανση του συστήματος σε 10 χρόνια όλοι οι συνταξιούχοι να είναι της ίδιας ταχύτητας».

Προσέθεσε επίσης ότι με τις ρυθμίσεις του νόμου η μείωση των επικουρικών συντάξεων με την εφαρμογή του δείκτη βιωσιμότητας θα είναι μικρότερη από εκείνη που προέβλεπε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ για τις αναπηρικές είπε ότι δεν θίγονται και εξήγγειλε αλλαγές εντός του έτους βάσει του πορίσματος μιας επιτροπής στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των φορέων ανθρώπων με αναπηρία.

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι από τις ρυθμίσεις του νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα δοθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.

Κάλεσε τέλος τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συντελέσουν «χωρίς το βάρος της υποκρισίας και της αλαζονείας» όπως είπε, «ώστε να βρούμε στο μέλλον το δρόμο για τους σημερινούς εργαζόμενους και συνταξιούχους αλλά και για τα παιδιά μας».

Νέες συγκεντρώσεις Σάββατο και Κυριακή

Συλλαλητήρια προγραμματίζονται και σήμερα Σάββατο στο πλαίσιο της 48ωρης γενικής απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, «αντιδρώντας τόσο στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, που αποτελεί ταφόπλακα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και στις απαράδεκτες κυβερνητικές πρακτικές που δεν έχουν προηγούμενο».

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 6.00 μμ στο Σύνταγμα. Συγκεντρώσεις διοργανώνει και το ΠΑΜΕ, στην Αθήνα στις 6.00 μμ στην Ομόνοια, και στη Θεσσαλονίκη στις 7.00 μμμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Αύριο Κυριακή, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από το πρωί και συγκεκριμένα με συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στις 10.00 το πρωί, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής, η ΠΟΕΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης να πάρουν μέρος μαζικά σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει με συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η ΑΔΕΔΥ, η οποία διοργανώνει Συλλαλητήριο-Συναυλία στην πλατεία Συντάγματος στις 6.00 το απόγευμα.

Εξάλλου, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η ΓΣΕΕ είχε αποφασίσει για την Κυριακή 8 Μαΐου –ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων– 24ωρη γενική απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι γιατί με «διαδικασίες fast track, η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει έτσι τις αντιδράσεις». Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 πμ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Τα μέσα μεταφοράς

Στην 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) στην Αθήνα. Για την Κυριακή έχουν αποφασίσει στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, στο πλαίσιο της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς

Παράλληλα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος έως και την Κυριακή λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην τριήμερη απεργία της ΓΣΕΕ.

“Δεμένα” τα πλοία στα λιμάνια θα παραμείνουν έως τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, λόγω της τετραήμερη πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που ξεκίνησε στις 6.00 το πρωί Παρασκευής 6 Μαΐου.

Με 48ωρη απεργία συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ενώ όλες οι γραμμές καλύπτονται με 75 λεωφορεία στην πρωινή και άλλα 75 λεωφορεία στην απογευματινή βάρδια, τα οποία κινούνται με προσωπικό ασφαλείας.

Κανονικά γίνεται η συγκοινωνία με τα ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία που μεταφέρουν ΑΜΕΑ και στη γραμμή από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας