«Δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μια μεταρρύθμιση που συνδυάζει βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος νωρίτερα σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε διεξοδική αναφορά στην φιλοσοφία και τον βασικό κορμό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, στις πρόνοιες για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων και των αγροτών. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση την οποία καλείται να ψηφίσει η Βουλή διασφαλίζει ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και δεν επηρεάζει την συντριπτική πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων. Πολιτική μας στόχευση είπε ο πρωθυπουργός ήταν να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα βάρη να μοιραστούν δίκαια. Ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στους αγρότες για τους οποίους υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί μαζί τους προκειμένου να βρεθούν οι καλύτεροι τρόποι για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και είπε ότι ο συνδυασμός φορολογικού και ασφαλιστικού θα είναι ευνοϊκός για τη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τις πρόνοιες για τους νέους και τους ανέργους.

Αναφερόμενος στο φορολογικό σκέλος του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι συντάχθηκε με γνώμονα την προοδευτικότητα και τα δικαιότερη κατανομή των βαρών. Βούληση της κυβέρνησης, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να προχωρήσει σε στοχευμένη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογουμένων παρά τους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς ενώ αναφέρθηκε και στις ελαφρύνσεις που θα δουν μικρομεσαία εισοδήματα και ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους είπε ότι το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περιείχε σκληρή επίθεση για τη στάση της ΝΔ όχι μόνο απέναντι στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και στην διαπραγμάτευση καταγγέλλοντας την ηγεσία της ότι ταυτίζεται με τους πλέον σκληρούς κύκλους δανειστών και λειτουργεί ως φερέφωνο της διαπλοκής και του μιντιακού κατεστημένου. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παραληρηματικού επιπέδου την επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη ΝΔ, επίθεση που συνιστά, όπως σημείωσε, θεσμικό ατόπημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας για τον ρόλο των κομμάτων της λεγόμενης κεντροαριστεράς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την οποία προέτρεψε να μελετήσει τις θετικές δηλώσεις για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης από ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες και να προβληματιστεί σημειώνοντας ότι «πάει πολύ για κάποιον που θέλει να ανήκει στον προοδευτικό χώρο να καταντά ουραγός του κυρίου Λεβέντη στις διαρκείς προτάσεις του για οικουμενική και ταυτόχρονα δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη».

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι η Βουλή ψηφίζει μεθαύριο «μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση, που ξαναφέρνει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε ράγες βιωσιμότητας και το κυριότερο ξαναφέρνει το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν ούτε ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις, χωρίς να επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων, χωρίς να περικοπεί ούτε ευρώ από την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων», αφού κατοχυρώνονται απόλυτα πάνω από 2.100.000 συνταξιούχοι, η μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή, που έχουν σύνταξη αθροιστικά, από κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.300 ευρώ.

«Αυτό δεν το καταφέραμε ούτε με ταχυδακτυλουργίες ούτε τετραγωνίζοντας τον κύκλο, όπως μας είπανε. Το καταφέραμε γιατί είχαμε την πολιτική βούληση να προστατεύσουμε τους αδύναμους και να αναδιανείμουμε τα βάρη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης της ήταν για πρώτη φορά να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και είχε κάνει την επιλογή τη βάρος να μοιραστεί δίκαια, στα υψηλά εισοδήματα. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους η αναγκαιότητα της παρέμβασης στο ασφαλιστικό σύστημα, μια αναγκαιότητα που έχει να κάνει με την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του. «Χωρίς αποφασιστικές και μελετημένες παρεμβάσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, σε λίγα χρόνια από τώρα, θα κατέρρεε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σε λίγα χρόνια από τώρα ίσως να βρισκόμασταν μπροστά στο φάσμα να μην είναι εγγυημένες οι συντάξεις. «Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι μονόδρομος, είτε είχαμε είτε δεν είχαμε συμφωνία», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση όχι μόνο τόλμησε να βγάλει το φίδι από την τρύπα αλλά τόλμησε να φέρει μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με βασικά χαρακτηριστικά τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης, ενιαίους κανόνες υπολογισμού εισφορών και παροχής σύνταξης, την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, «μιας μεγάλης κατάκτησης κοινωνικής δικαιοσύνης», και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η εναρμόνιση εισφορών και παροχών μεταξύ νέων και παλιών ασφαλισμένων και η εναρμόνιση των κανόνων εισφορών παροχών μεταξύ των ασφαλισμένων των επιμέρους ταμείων. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μπαίνει τέλος σε στρεβλώσεις και διαχρονικές αδικίες μεταξύ των ασφαλισμένων ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται υπόψη και εισοδηματικά χαμηλότερες ομάδες του πληθυσμού. Ανέφερε επίσης ότι με την προωθούμενη μεταρρύθμιση εξασφαλίζεται το διαμορφωμένο επίπεδο ζωής που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου για την μελλοντική περίοδο του βίου συνταξιοδότησης για όλους τους Έλληνες και αποτρέπεται ο κίνδυνος φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού για μεγάλο μέρος πληθυσμού, για τους απόμαχους της ζωής. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στην εθνική σύνταξη θα προστίθεται και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης και επισήμανε ότι με την μεταρρύθμιση αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί με τις περικοπές συντάξεων των προηγούμενων ετών καθώς για πρώτη φορά θα έχουμε ενιαίους ασφαλιστικούς κανόνες για το σύνολο των εργαζομένων. Αναφερόμενος στο φορολογικό σκέλος του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι συντάχθηκε με γνώμονα την προοδευτικότητα και τα δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου

Ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και φωνές που κάνουν λόγο για κυβερνητικό αιφνιδιασμό, αναφορικά με την ψήφιση του ασφαλιστικού/φορολογικού, αναρωτήθηκε πόσο θράσος μπορεί να έχουν όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο αφού δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια μεταρρύθμιση που συζητήθηκε τόσο εκτενώς σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, μέσα και έξω από τη Βουλή, όσο η μεταρρύθμιση που εισάγεται το Σάββατο στην Ολομέλεια. Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την πρότασή της στην αρχή του έτους και επί πέντε μήνες δόθηκε ο χρόνος για έναν διεξοδικό διάλογο με όλους τους φορείς και να υπάρξουν ποιοτικές αλλαγές και βελτιώσεις στο μέτρο του δυνατού.

Ο αγροτικός κόσμος

«Σεβαστήκαμε τις κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα των ανθρώπων του μόχθου και της παραγωγής, τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ακούσαμε τα αιτήματά τους», είπε ο πρωθυπουργός και θύμισε τις προσκλήσεις προς τον αγροτικό κόσμο και τις συναντήσεις που είχε με τους αγρότες στο Μαξίμου. «Αν δεν κάνω λάθος, δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που το έκανε αυτό. Ήμουν ο πρώτος που κάλεσα δύο φορές στο γραφείο μου εκπροσώπους των αγροτών», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας δεν θα κλείσει γιατί η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον αγροτικό κόσμο προκειμένου να βρεθούν οι καλύτεροι τρόποι για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, για την τόνωση της παραγωγής και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο συνδυασμός φορολογικού και ασφαλιστικού θα είναι ευνοϊκός για τη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Είπε ακόμη ότι η υπόσχεση για σταδιακή αύξηση της μηνιαίας εισφοράς έγινε πράξη και πράξη έγινε και η υπόσχεση για το συνυπολογισμό της φορολογίας εισοδήματος στη συνολική επιβάρυνση του εισοδήματος. Ανέφερε επίσης ότι η βασική σύνταξη του αγρότη μέσα στα επόμενα χρόνια θα πήγαινε στο μηδέν αλλά με την πρόταση που ψηφίζει η Βουλή εξασφαλίζεται η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ συν το ανταποδοτικό μέρος που στηρίζεται από τις καταβληθείσες εισφορές.

Οι νέοι και οι άνεργοι

Ο Πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση είχε ιδιαίτερη έγνοια την προστασία των νέων, των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων και γι΄αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει μεταβατική περίοδο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την κρίσιμη περίοδο των πρώτων 5 ετών του επαγγελματικού βίου. Για δε τους εργαζόμενους με μπλοκάκια οι εισφορές θα καταβάλλονται κατά κύριο λόγο από τους εργοδότες (το 20% από τον εργοδότη και το 6% από τον εργαζόμενο). Στόχος μας είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως η βιωσιμότητα τέθηκε σε αμφισβήτηση επειδή όσοι κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια το έριξαν έξω από τις ράγες, αλλά στόχος της κυβέρνησης είναι και η προστασία των νέων, των επισφαλών εργαζόμενων και των αδύναμων πολιτών. Ειδικά για τους νέους επιστήμονες είπε ότι θα έχουν χαμηλότερες εισφορές όσοι έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ που δυστυχώς αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των νέων και τη μεγάλη πλειοψηφία συνολικά.

«Αναγνωρίζω ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι για όλους ευνοϊκή. Κάποιοι θα έχουν επιβάρυνση. Όμως θα έχουν επιβάρυνση αυτοί που μπορούν να τα βγάλουν πέρα, όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης και στις επιλογές των προηγούμενων ετών από κόμματα που κυβέρνησαν, κυρίως το κόμμα της ΝΔ.

«Δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μια μεταρρύθμιση που συνδυάζει βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έφερναν νόμους που υπονόμευαν και τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στόχος τους ήταν πάντοτε η προστασία των μεγάλων εισοδημάτων. Στόχος μας είναι η προστασία των μικρομεσαίων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των νέων και των ανέργων». Είπε ακόμη πως το ασφαλιστικό έφτασε στο χείλος του γκρεμού με αποκλειστική δική τους ευθύνη και κατηγόρησε τη ΝΔ έκανε προτάσεις για το ασφαλιστικό, τις οποίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ακούσει πολλές φορές από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δηλαδή, κόψιμο των επικουρικών, ιδιωτικό πυλώνα ασφάλισης και ειδικά για τον ΟΓΑ στήριξή του με τα λεφτά των επιδοτήσεων. «Ποιος θα ευνοούνταν από τη ρήτρα μηδενικού ελλείματος; Ποιοι θα είχαν οφέλη από τη δημιουργία ιδιωτικού πυλώνα ασφάλισης; Και πόσο ευεργετική θα ήταν για τους αγρότες η σύνδεση των επιδοτήσεων του ΟΓΑ με την απόδοση των συντάξεων; Η ΝΔ έχει επιλέξει με σαφήνεια ιδεολογικό στρατόπεδο. Είναι το στρατόπεδο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού», είπε ο πρωθυπουργός ότι πρόκειται για την ίδια πολιτική που οδήγησε την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία και τις κοινωνίες σε κατάσταση δραματική.

Το φορολογικό

Αναφερόμενος στο φορολογικό σκέλος του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι συντάχθηκε με γνώμονα την προοδευτικότητα και τα δικαιότερη κατανομή των βαρών. Η νέα πρόταση παίρνει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση, είπε ο πρωθυπουργός ώστε να σταματήσει αυτή η αδικία που θεωρούσε τα παιδιά κριτήριο φορολογικής επιβάρυνσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους με βάση την πρόταση της κυβέρνησης το 61% των φορολογουμένων θα πληρώνει στο εξής μικρότερο φόρο. Με βάση τη γενικότερη εικόνα, οι φορολογούμενοι έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε στοχευμένη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογουμένων παρά τους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε ότι το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο ενώ το 71% των φορολογουμένων με μικτό εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει επίσης μικρότερο φόρο.

Προφυλάσσουμε τους αδύναμους

Ο πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε στο κλείσιμο της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης και αναφερόμενος στη «μάχη» που δίνει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνικό επίπεδο, υπογράμμισε ότι στόχος δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση έναντι του ελληνικού λαού. Δεσμευτήκαμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τους πιο αδύναμους, αναδιανέμοντας βάρη και οφέλη, είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό να προστατεύσει τους μισθούς και την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας απέναντι στα σχέδια για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση όπως εξάλλου υπογράμμισε κλήθηκε να υλοποιήσει μια δύσκολη συμφωνία αλλά με δικλείδες και διασφαλίσεις που δεσμεύτηκε ότι θα τις τηρήσει και τις τηρεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε η ΝΔ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όταν «υποστήριζε ότι η συμφωνία αυτή οδηγεί σε μονόδρομο σε σχέση με το ασφαλιστικό. Στο μονόδρομο της πλήρους περικοπής των επικουρικών συντάξεων». Η ΝΔ υποστήριζε, επέμεινε ο πρωθυπουργός, ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα οδηγήσουν-όποια και αν είναι η κυβέρνηση – σε περικοπές συντάξεων που θα είναι ίσες με μια σύνταξη ανά έτος. «Αυτά μας έλεγαν τότε και μας τα παρουσίαζαν ως μια αναπόφευκτη μοίρα», είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η επιχειρηματολογία αυτή της ΝΔ είχε βασικό κορμό τον ισχυρισμό ότι οι περικοπές θα ήταν αναπόφευκτες ανεξάρτητα από το ποιος θα ήταν στην κυβέρνηση. «Βεβαίως, είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν μάθει να κάνουν πολιτική. Ακολουθώντας χωρίς δεύτερη σκέψη τις συνταγές που τους προτείνει το ΔΝΤ και πιο σκληροί νεοφιλελεύθεροι. Σα να μην υπάρχει ή να μην επιτρέπεται να υπάρξει κανένας άλλος δρόμος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για το ρόλο που διαδραμάτισε η ΝΔ.

Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Για τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης να χαράξει εθνική γραμμή για την προστασία των συντάξεων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Συμβούλιο των Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Ακριβώς επειδή εμείς γνωρίζαμε από τότε ότι η ίδια η συμφωνία έδινε περιθώρια διαπραγμάτευσης, και δυνατότητες εναλλακτικές, ζήτησα από το Νοέμβρη, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να μην μειωθούν και άλλο οι συντάξεις. Ζήτησα τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να χαράξουμε ει δυνατόν όλοι μαζί μια εθνική διαπραγματευτική γραμμή για το ασφαλιστικό». Όπως όμως κατήγγειλε για τη στάση της αντιπολίτευσης, «όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθεια τους τότε να αποδυναμώσουν τα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης, βρήκαν φθηνές δικαιολογίες και προσχήματα για να αποφύγουν κάθε συναίνεση σε μια εθνική κόκκινη γραμμή που δεν ήταν άλλη από το να μην μειωθούν για 12η φορά οι κύριες συντάξεις».

«Δεχθήκαμε μάλιστα τότε και την χλεύη ορισμένων που μας έλεγαν ότι προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Και μας έλεγαν στο τέλος ‘βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τους δανειστές’ και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας. Δεν είχαμε άλλωστε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια μας να σωθούν οι συντάξεις αυτοί που επί μια 5ετία διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα, και ισοπέδωσαν-λεηλάτησαν τις συντάξεις. Αυτοί που είχαν μια απάντηση κάθε φορά που ετίθετο το ζήτημα ότι το ασφαλιστικό είναι στο κόκκινο και η απάντησή τους ήταν ‘οριζόντια περικοπή συντάξεων’. Αυτή ήταν η προσφορά τους στους έλληνες συνταξιούχους τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Παλέψαμε σκληρά, αγνοήσαμε τις σειρήνες της υποταγής και της καταστροφής και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας. Μόνοι μας όσον αφορά τη Βουλή, διότι είμαι βέβαιος ότι έξω στην κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει- με ενστάσεις με κριτικές- αλλά αναγνωρίζει, την ειλικρινή μας προσπάθεια, να κάνουμε προοδευτικές τομές σε αυτό τον τόπο ακόμα και δύσκολες συνθήκες. Και μια τέτοια τομή συνιστά η προσπάθεια μας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση», είπε ο πρωθυπουργός.

Αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στη στάση τους στη διαπραγμάτευση. «Η ΝΔ έχει καταλήξει να ταυτίζεται με τους πλέον σκληρούς δανειστές έναντι των συμφερόντων της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να επιτεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια δήλωση την οποία είχε επαναλάβει. «Εδώ πια δεν έχουμε να κάνουμε με ένα παραλήρημα αλλά πρόκειται για πολιτικό και θεσμικό ατόπημα. Με χαρά μου είδα ορισμένα στελέχη της ΝΔ να παίρνουν αποστάσεις από αυτό το ατόπημα σώζοντας έτσι τα προσχήματα που αγνόησε η ηγεσία τους», είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την ηγεσία της ΝΔ ότι «επιλέγει να ακολουθήσει πιστά τα πεπραγμένα της περιόδου Σαμαρά με μπροστάρη έναν ηγέτη ο οποίος άγεται και φέρεται καθ΄υπόδειξη του σκληρού πυρήνα της διαπλοκής και σήμερα το μόνο που κάνει είναι να μετατρέπεται σε φερέφωνο της διαπλοκής και του μιντιακού κατεστημένου που του επιβάλλει να ζητάει διαρκώς εκλογές και μάλιστα λίγο πριν την κρίσιμη φάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, να συντάσσεται με αυτούς που βλέπουν ότι η χώρα περνάει το δύσκολο κάβο και μπαίνει επιτέλους μια τάξη σε αυτό τον τόπο και κάποιοι φοβούνται ότι θα χάσουν τα κεκτημένα τους».

Ειδικά για το αίτημα το κ. Μητσοτάκη για εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε ότι τις ζητάει χωρίς να έχει να καταθέσει μια προγραμματική θέση διότι δεν εκπροσωπεί τίποτε πέρα από τη δίψα του παλαιού κατεστημένου για παλινόρθωση. «Οι θέσεις και η ιδεολογία του είναι οι θέσεις των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι την ίδια ώρα τέθηκε επικεφαλής του συνεταιρισμού της διαπλοκής, των golden boys και του μιντιακού κατεστημένου και «τα παίζει όλα στη ρουλέτα ποντάροντας στο μαύρο, δηλαδή, στην καταστροφή, στο να μην κλείσει η αξιολόγηση αλλά η μοίρα εκείνων που τα παίζουν στον τζόγο όλα είναι πολλές φορές να τα χάσουν και όλα».

Η κεντροαριστερά

Ο κ. Τσίπρας επεφύλασσε όμως ιδιαίτερη αναφορά και στη στάση των κομμάτων της λεγόμενης κεντροαριστεράς. «Έχω την αίσθηση ότι έχουν πάθει ένα ιδιότυπο σύνδρομο της Στοκχόλμης. Ενώ οδηγήθηκαν στο πολιτικό περιθώριο, ως αποτέλεσμα της άνευ όρων παράδοσης στη νεοφιλελεύθερη παράταξη συνεχίζουν με ιδιαίτερη ζέση, ακόμα και τώρα να χορεύουν στον ίδιο σκοπό», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουν και εκείνοι ως φερέφωνα της ΝΔ και των ακραίων κύκλων των δανειστών να επιτίθενται καθημερινά στην κυβέρνηση την ώρα που η πολιτική οικογένεια στην οποία υποτίθεται ότι συμμετέχουν στην Ευρώπη βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά, έχει αλλάξει ρότα». Υπενθύμισε τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο Τζ. Πιτέλα για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μάλιστα να διστάσει να χαρακτηρίσει την προσπάθεια αυτή, «φάρο αντίστασης στα σχέδια του οικονομικού ολοκληρωτισμού». «Δεν χρειάζεται να επικαλεστώ άλλους προοδευτικούς ηγέτες και τις δηλώσεις στήριξης στην προσπάθεια μας. Όμως ίσως θα έπρεπε η ηγεσία ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ να μελετήσει αυτές τις κινήσεις, αυτές τις δηλώσεις, αυτές τις μετατοπίσεις και να προβληματιστεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι πάει πολύ για κάποιον που θέλει να ανήκει στον προοδευτικό χώρο να καταντά ουραγός του κυρίου Λεβέντη στις διαρκείς προτάσεις του για οικουμενική και ταυτόχρονα δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη.

Δεν θα αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλαιό πολιτικό σύστημα

Κλείνοντας την ομιλία του ενώπιον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση γνώριζε από την αρχή ότι η ευθύνη είναι ιστορική και ο δρόμος δύσβατος αλλά είναι, όπως τόνισε, και η μοναδική ελπίδα για τη χώρα και τις επόμενες γενιές να πάρει οριστικό διαζύγιο από το χρεοκοπημένο πολιτικό της παρελθόν. «Στη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της επιτροπείας δεν πρόκειται ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλιό πολιτικό σύστημα. Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε για άλλη μια φορά με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα απέναντι και θα την κερδίσουμε όπως κερδίσαμε και τις άλλες μάχες», είπε και πρόσθεσε σύμμαχοι της κυβέρνησης είναι όσοι και όσες περιμένουν από αυτή να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης τους και με τη στήριξη αυτών καλείται να βγάλει το φίδι από την φρίκη. «Και θα το βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, συμπαγείς σαν μια γροθιά, θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και αμέσως μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε την πορεία για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», είπε ο πρωθυπουργός, «για να αρχίσει η Ελλάδα να θυμίζει μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα».

«Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι αλλά είμαστε αποφασισμένοι πολύ πιο έμπειροι και πιο δυνατοί από ποτέ. Γι΄αυτό και να΄στε βέβαιοι θα τα καταφέρουμε. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα ατενίσουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Καλή δύναμη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας