Απελαύνονται σήμερα οι έλληνες διπλωμάτες από τη Μόσχα – Η στάση της Αθήνας

  • Η ψυχρότητα έχει κορυφωθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις
  • Σκληρή ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ και τελεσίγραφο από τη Μόσχα
  • Συνεζίχεται το αλαλούμ με τη φερόμενη μετάθεση στην Αθήνα του έλληνα πρέσβη στη Μόσχα

Στο ναδίρ βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς η Παρασκευή υπήρξε μέρα διαδοχικών εξελίξεων για τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις και τελεσίγραφα.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα, Σάββατο καλούνται να έχουν εγκαταλείψει τη Μόσχα οι δύο έλληνες διπλωμάτες, που απελάθηκαν από τη Ρωσία, μετά τα αντίμετρα που ανακοινώθηκαν εις βάρος της Αθήνας.

Το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της Ρωσίας κάνοντας λόγο για στήριξη προς την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τα ρωσικά αντίμετρα ως «αυθαίρετα και αβάσιμα».

«Από τότε που (σ.σ η Ρωσία) πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια», αναφερόταν στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Συνεζίχεται το αλαλούμ με τη φερόμενη μετάθεση στην Αθήνα του έλληνα πρέσβη στη Μόσχα

Στην Ελλάδα φέρεται να επιστρέφει ο μέχρι πρότινος πρέσβης της χώρας στη ΡωσίαΑνδρέας Φρυγανάς, μετά από σχετική απόφαση που φέρεται να έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε και το sputniknews.gr, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Όπως μετέδωσε ο ANT1, η απόφαση του ελληνικού ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον κ. Φρυγανά, σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα.

Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ πάντως διέψευσαν την Παρασκευή πως έχει παρθεί τέτοια απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει ενημερώσει επίσημα, τι συμβαίνει με τον κ. Φρυγανά.

Υπενθυμίζεται πως η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις ξεκίνησε όταν η Αθήνα απέλασε δύο ρώσους διπλωμάτες, και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα δύο ρώσων αξιωματούχων, στους οποίους η Ελλάδα καταλογίζει ότι επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Το περιστατικό είχε οδηγήσει στην ψύχρανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κλιμακώθηκε με την αναβολή της επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην ελληνική πρωτεύουσα.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook