Απαραίτητη η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ – Ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς ο Τσίπρας

  • Επιμένει στις θέσεις της η ελληνική κυβέρνηση
  • «Χωρίς αναθεώρηση του συντάγματος δεν προχωράει τίποτα»
  • Ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς και Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Σαββατοκύριακο ο Τσίπρας
  • Και έκτο όνομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο και την Κυριακή.

Ο Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο της συνάντησής του με τον σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και προανήγγειλε νέα συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου, σημειώνοντας ότι κοινή επιθυμία είναι η συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 Ιουνίου.

Το νέο όνομα «έκπληξη»

Από κει και πέρα, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι με απόλυτη μυστικότητα έχει «πέσει» στο τραπέζι και μια άλλη πρόταση για το όνομα. Για την ακρίβεια λέγεται ότι το νέο όνομα, το έκτο κατά σειρά, έπεσε στο τραπέζι ως ιδέα του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και ήταν μια πρόταση που μετέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Οι προτάσεις του Νίμιτς ως σήμερα ήταν:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Πλέον, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» υπάρχει και έκτη πρόταση. Δεν έχει διαρρεύσει ποια είναι αυτή η πρόταση, ωστόσο φαίνεται ότι το γεγονός ότι μεταφέρθηκε από τη σκοπιανή πλευρά, μάλλον, δείχνει και ως ένα βαθμό μια πρόθεση για αποδοχή.