«Σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, για τρέχοντα θέματα των ΕΠΑΛ, ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται αναφέρεται: “Να καταργηθεί κάθε πιστοποίηση, κάθε επαγγελματική εξέταση, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα. Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη“» αναφέρει ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τμήμα Παιδείας προσθέτει ότι «είναι σαφές, πως αν γίνονταν δεκτή η πρόταση του ΚΚΕ δηλ. ″η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση″ θα σήμαινε στην πράξη είτε πως ο ανήλικος μαθητής μετά από το σχολικό 7ωρο θα επιβαρύνεται καθημερινά με επιπλέον 7 ώρες εργασίας, είτε σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση αρκετών ωρών της σχολικής εκπαίδευσης με εργασία! Όμως, είναι σαφές, πως δεν είναι αυτός ο ρόλος του σχολείου».
«Το Επαγγελματικό Λύκειο χορηγεί εκτός από το πτυχίο ειδικότητας και απολυτήριο ισότιμο με το γενικό απολυτήριο λυκείου και δίνει δυνατότητα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα, δεν είναι δυνατό να μετατραπεί σε σχολή μαθητείας, όπως προτείνεται ουσιαστικά από το ΚΚΕ» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η πρακτική άσκηση θα πρέπει να γίνεται μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ, όπου τα παιδιά θα είναι ενήλικες και με περισσότερη ωριμότητα και ασφάλεια θα γίνεται ή ένταξή τους σε εργασιακό περιβάλλον. Γι’ αυτό, έχει ήδη θεσμοθετηθεί το «μεταλυκειακό έτος μαθητείας» όπου οι μαθητές – απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ενήλικες πλέον και έχοντας τελειώσει μια βασική εκπαίδευση στο σχολείο τους, θα ενταχθούν στην τάξη μαθητείας για μια ασφαλή ένταξη στο χώρο της εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και θα αμείβονται για το διάστημα της μαθητείας με το 75% του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ακόμα ότι «επίσης με τη νέα δομή του ΕΠΑΛ (Α΄ τάξη με ενιαίο πρόγραμμα, Β΄ τάξη με διαχωρισμό σε τομείς τεχνικοεπαγγελματικών σπουδών και Γ΄ τάξη με διαχωρισμό σε ειδικότητες) αποφεύγεται η πρόωρη ειδίκευση των μαθητών – τριών, εξασφαλίζεται η παροχή στέρεων γενικών γνώσεων, δίνονται οι αναγκαίες τεχνολογικές – επαγγελματικές γνώσεις, που θα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα «χτιστεί» η ειδικότητα, δημιουργείται ένα ενιαίο μοντέλο επαγγελματικού σχολείου χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στις επιλογές των μαθητών – τριών, παρέχονται περισσότερες επαγγελματικές και εκπαιδευτικές διέξοδοι στους αποφοίτους, διευκολύνεται η απόκτηση δεύτερης ειδικότητας, επιτυγχάνεται με ασφάλεια η επαφή των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και τέλος διευρύνονται οι δυνατότητες συνέχισης των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Η πρόταση του ΚΚΕ οδηγεί στην πρόωρη κατάρτιση ανήλικων μαθητών μετά το γυμνάσιο και είναι έντονα ταξική πρόταση εναντίον των παιδιών της εργατικής τάξης, τα συμφέροντα της οποίας υπερασπίζει με την πολιτική του το ΚΚΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας