Αλήθειες και ψέματα αποσαφήνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης σε επερώτηση που είχαν καταθέσει 20 βουλευτές της ΝΔ στις 2 Νοεμβρίου σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Η επερώτηση έχει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό. Παίρνει μια διαστρέβλωση ή ένα λανθασμένο δεδομένο και πάνω σε αυτό κτίζει ένα άλλο ψέμα» σημείωσε ο κ. Μουζάλας ξεκινώντας την απάντησή του στην επερώτηση και σε κάποιους εκ των βουλευτών που μίλησαν και υπογράφουν την επερώτηση.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της επίκαιρης ερώτησης ότι ο πρωθυπουργός «αποδέχεται την εγκατάσταση 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα», ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει μόνιμη, αλλά προσωρινή, εγκατάσταση ανθρώπων που θα διαρθρωθεί ως εξής: 7.000-10.000 στα hot spots, 20.000 στις επιδοτούμενες θέσεις ενοικίου και 20.000 σε στρατόπεδα προσφύγων που η κυβέρνηση προσπαθεί, σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ, να «σπάσει» σε μικρότερα κομμάτια.

Όσον αφορά την αρνητική στάση των βουλευτών απέναντι στη δημιουργία hot spots στα νησιά και το επιχείρημά τους για αρνητική επίδραση των δομών στον τουρισμό, ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι τα hot spots (κέντρα ταυτοποίησης) έχουν λόγο ύπαρξης εκεί όπου βγαίνουν οι πρόσφυγες. «Δεν είναι κάποια διαστροφική άποψη δική μου, της κυβέρνησης ή της Ευρώπης» είπε και αποσαφήνισε ότι τα κέντρα είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή ζημιά στον τουρισμό των νησιών.

Όσον αφορά τη στάση των δημάρχων στα νησιά που δέχονται τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων, αποσαφήνισε ότι οι δήμαρχοι της Σάμου, της Χίου, της Μυτιλήνης, της Λέρου, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν στη δημιουργία δομών. Μόνο η Κως έχει αντιδράσει και «πλήρωσε τις κακές της αντιδράσεις πέρσι». «Δεν γίνεται να αλλάξει η γεωγραφία. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν 2.000 πρόσφυγες στην Κω και να κάνεις το κέντρο στη Λέρο» είπε. Και προσέθεσε, απευθυνόμενος στους επερωτώντες βουλευτές: «Μην παίρνετε θέσεις που περιπλέκουν και δεν διευκολύνουν τη λύση του προβλήματος. Ένας δήμαρχος δεν έχει συμφωνήσει και αυτόν υποστηρίζετε. Πρέπει κάποιος να κάνει ψυχρή ανάλυση. Αυτό θα βοηθήσει κι εσάς κι εμένα να απαλλαγούμε από αγκυλώσεις και να μην καθιστούμε ψέματα αλήθειες. Είναι υποχρέωσή μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης και πρέπει να γίνεται πολύ καλή ταυτοποίηση γι’ αυτό».

Και διευκρίνισε, απαντώντας στην αρνητική κριτική για τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης στη χώρα: «Η αύξηση των ροών δημιουργεί τα κέντρα ταυτοποίησης. Δεν δημιουργούν τα κέντρα ταυτοποίησης τις ροές». Και προσέθεσε ότι κέντρα ταυτοποίησης θα δημιουργηθούν και στα relocation centers (κέντρα για όσους προορίζονται για επανεγκατάσταση στο εξωτερικό).

Σχετικά με την κατασκευή των κέντρων ταυτοποίησης, σημείωσε ότι στη Λέσβο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, στη Χίο δημιουργείται ένα προσωρινό που έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από την Κομισιόν όπως και της Λέσβου, στη Σάμο προχωρεί με σημαντικές βελτιώσεις σε υπάρχοντα χώρο, στη Λέρο θα λειτουργεί έως το τέλος του χρόνου, ενώ στην Κω υπάρχει «η γνωστή κατάσταση που υποθάλπει και υποθάλπεται».

Απαντώντας στην κριτική για πλημμελή δράση της κυβέρνησης προκειμένου να πιεσθεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής, ο κ. Μουζάλας θέλοντας να επισημάνει ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, παρέθεσε τα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, το 2014 έγιναν 409 αιτήματα που αφορούσαν 9.691 άτομα και έγιναν δεκτές 470 επανεισδοχές. Το 2015 έγιναν 605 αιτήματα, που αφορούσαν 9.300 άτομα και έγιναν δεκτές 2.624 επανεισδοχές. «Το πρόβλημα το είχατε κι εσείς, το έχουμε κι εμείς» είπε απευθυνόμενος στους 20 βουλευτές της ΝΔ.

Εξίσου στην κριτική για άρνηση της κυβέρνησης να προχωρά σε επιστροφές, παρέθεσε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2014 είχαν γίνει 11.668 επιστροφές και το 2015 έχουν μέχρι τώρα γίνει 10.390 επιστροφές.

Όσον αφορά την κριτική, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν έχει αναδείξει το πρόβλημα με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός απάντησε: «Είναι ντροπή να λέτε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει παθητικά την Τουρκία. Η κυβέρνηση ήταν αυτή που ανέδειξε το θέμα της Τουρκίας από περιφερειακό σε κύριο θέμα της ατζέντας Γιούνκερ, που δημιούργησε επιτροπές, που πέτυχε να συμμετάσχει στην τριμερή με τη Γερμανία και την Τουρκία, που ανάδειξε σε κύρια πολιτική το resettlement» (σ.σ. να οργανωθεί η μετεγκατάσταση αριθμού προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε κράτη της ΕΕ μέσω της κατανομής).

Απαντώντας στους βουλευτές Μ. Κόνσολα και Μ. Βορίδη, που υποστήριξαν ως επίσημη πολιτική διαχείρισης του ζητήματος την αποτροπή και την ανάσχεση στις ροές προσφύγων και μεταναστών , ο κ. Μουζάλας επισήμανε: «Είναι ενάντια στη συνθήκη της Γενεύης να μην σου επιτρέπουν σε μπεις σε μια χώρα και να ζητήσεις άσυλο. Το δικαίωμα αυτό διασφαλίζεται από τον ΟΗΕ. Το αν θα το πάρεις τελικά είναι άλλο θέμα. Αυτά που έκαναν η Σλοβενία, η Ουκρανία, τα Σκόπια είναι παράνομο και παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης». Και ολοκλήρωσε την απάντησή του σημειώνοντας: «Η κριτική είναι καλή. Δημιουργική. Εάν είναι μια κριτική “θα μας φάνε οι τζιχαντιστές” (σ.σ.: ο βουλευτής Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε σε “ορδές τζιχαντιστών”) δεν προσφέρει τίποτα».

Οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων

Ανυπαρξία κοινής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό διαπίστωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής επερώτησης της ΝΔ. Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη «χθες η Ουγγαρία και η Σλοβενία προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ακυρώσουν την απόφαση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στη χώρα τους. Τι θα γίνει εάν και άλλες χώρες προσφύγουν;». «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη σήμερα» συνέχισε η κ. Μπακογιάννη. Υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες, υπάρχουν χώρες που θέλουν να σηκώσουν φράκτες. Κι αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία, δυστυχώς, δεν μπορούμε να αρνηθούμε».

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στο κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών κρατών μετά τη συνάντηση για τις προσφυγικές ροές στα Δυτικά Βαλκάνια, που έγινε στις 25 Οκτωβρίου, καταλόγισε στην κυβέρνηση ανεπάρκεια «στην προσπάθεια προσαρμογής που κάνει στην πραγματικότητα και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται».
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι με τη συνυπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος, η κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της στη σύνδεση των επανεισδοχών προσφύγων στην Τουρκία με την απελευθέρωση της βίζας για τους υπηκόους Τουρκίας: «Η φράση λέει «Making full use of the potential of the EU-Turkey readmission agreement and the visa liberalization». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι το χρόνο κατά τον οποίον δεσμεύεται η Τουρκία να προχωρήσει στο να δεχθεί την επανεισδοχή, τον συνδέουν με το χρόνο που θα προχωρήσει η ΕΕ την απελευθέρωση της βίζας» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη σε άλλη φράση του κοινού ανακοινωθέντος, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η Ελλάδα μέσω της φράσης «Strengthening the Frontex Western Balkans Risk Analysis Network with intensified reporting from all participants» ουσιαστικά αποδέχεται να αντιμετωπίζεται ως ισότιμη εταίρος με την ΠΓΔΜ στα πλαίσια του δικτύου πληροφοριών του Frontex.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χ. Κατσώτης, τόνισε ότι αιτία των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Μ. Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει εμπλέξει σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση και τη χώρα, παραχωρώντας για επιχειρήσεις τη βάση της Σούδας.

Ο κ. Κατσώτης κάλεσε το λαό να δείξει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, διεκδικώντας ταυτόχρονα την κατάργηση της συμφωνίας του Δουβλίνου και της συνθήκης Σένγκεν. Συγχρόνως, χαρακτήρισε «ύποπτες» τις ΜΚΟ που δρουν «υποστηρίζοντας την κυβέρνηση στο έργο του εγκλωβισμού των μεταναστών».

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Ι. Φωτήλας τόνισε ότι η Υπηρεσία Ασύλου δεν μπορεί να λειτουργήσει με 60 μόλις άτομα, και καταλόγισε αναποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση. Όπως είπε, η Ελλάδα κατάφερε να δεχθεί 50.000 πρόσφυγες μόνη της, ενώ όλες οι άλλες χώρες των Βαλκανίων συνολικά έχουν αποδεχτεί 50.000 πρόσφυγες.

Ο Α. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ είπε ότι η κουβέντα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό «δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτικές κορώνες» και πρόσθεσε: «Μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία; Μπορεί να κάνει κάτι η χώρα για να τον σταματήσει; Μπορεί η χώρα να επιβάλλει στην Τουρκία να σεβαστεί αυτά που έχει υπογράψει;»

Το θέμα της διαχείρισης του ζητήματος από το σώμα του Κοινοβουλίου έθεσε και ο Δ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων. «Πως θα διαχειρισθούμε το θέμα συνάδελφοι; Με φωνές και τσακωμούς μεταξύ μας;». Ο κ. Καρράς πρότεινε «να ομονοήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, να προχωρήσουν προς τα έξω σε κοινή γραμμή για να μπορέσουν να πετύχουμε κάτι». Και συμπλήρωσε: «Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε και να εργασθούμε με όλη την Ευρώπη για την προώθηση ανακωχής στη Συρία».

Ο κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Η. Κασιδιάρης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, με βαριούς χαρακτηρισμούς, κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Γ. Μουζάλα, τον οποίον χαρακτήρισε «διορισμένο υπουργό των λαθρομεταναστών», ενώ σχολιάζοντας την πολιτική του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα είπε: «Προφανώς είναι ηλίθιος ο άνθρωπος».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να «μετατρέψει σε γκέτο λαθρομεταναστών τη χώρα», αλλοιώνοντας τον ελληνικό πληθυσμό, προκειμένου να «ξεπουληθούν ευκολότερα οι πλουτοπαραγωγικές της πηγές». Πρόσθεσε ότι η λύση «είναι κλειστά σύνορα» και αναφέρθηκε σε νομοθεσία «που προβλέπει για όποιον εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα επαναπροώθηση και απέλαση», της οποίας απαίτησε την εφαρμογή.

Πηγή φωτογραφίας: sooc

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας