«Με τη δημιουργία και τη λειτουργία του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας έχουμε πλέον ένα εργαλείο στα χέρια μας, το οποίο θα διασφαλίσει ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και της χώρας θα διατίθενται με τον πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο για την υποστήριξη των ανέργων και των πολιτικών απασχόλησης», ανέφερε στην εισαγωγική ομιλία της η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή την ολοκλήρωση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.

«Πρόκειται για ένα έργο το οποίο η Ελλάδα είχε υποχρέωση να υλοποιήσει ήδη από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013», σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου και συνέχισε: «Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή αιρεσιμότητας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο Μηχανισμός Διάγνωσης. Πρακτικά, αυτό σήμαινε ότι η χώρα μας δεν μπορούσε να αξιοποιήσει πλήρως τους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020 που αφορούν την απασχόληση, την κατάρτιση και την εκπαίδευση. Τα εν λόγω κονδύλια είχαν “παγώσει”, εξαιτίας της μη τήρησης της υποχρέωσης της χώρας για τη δημιουργία και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας».

Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε, επίσης, ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου προετοίμαζε το σύστημα διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, μέσω αναθέσεων έργου σε ιδιωτικές εταιρείες, συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Όπως είπε, «για εμάς, το ζητούμενο είναι η χώρα να διαθέτει ένα μόνιμο, λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα διάγνωσης αναγκών. Γι’ αυτόν τον λόγο, καταργήσαμε τις εξωτερικές αναθέσεις, περιορίσαμε τη δαπάνη και αναθέσαμε στη Διεύθυνση Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας και εμπιστευθήκαμε αυτό το επιστημονικό έργο στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ). Μέσα σε λίγους μήνες, αναθεωρήσαμε το σχέδιο δράσης και προχωρήσαμε στη σύσταση ενός θεσμοθετημένου και φερέγγυου συστήματος διάγνωσης αναγκών, το οποίο, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία, θα παράγει έγκαιρα και έγκυρα αποτελέσματα για την αγορά εργασίας». «Τα εύσημα ανήκουν, λοιπόν, σε όλους εκείνους που απέδειξαν εμπράκτως ότι το Δημόσιο και θέλει και μπορεί» κατέληξε η κ. Αντωνοπούλου.

Τα συγχαρητήρια και την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας εξέφρασε η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χριστίνα Καραϊτίδη.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Παπαγεωργίου και ο ειδικός γραμματέας του υπ. Οικονομίας κ. Ιωαννίδης, καθώς και εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ενώ παρευρέθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ και των κοινωνικών εταίρων.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας