Η ανθρωπογεωγραφία της ψήφου: Οι απουσίες με νόημα, τα μηνύματα και οι συσχετισμοί

  • Ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης
  • Τι σημαίνουν οι διαφοροποιήσεις Δανέλλη – Μεγαλομύστακα
  • Η σιωπηλή στήριξη από Ποτάμι και ΚΚΕ σε απεργίες και οικογενειακά επιδόματα

Όχι μόνο αλώβητη, αλλά και ενισχυμένη αριθμητικά βγήκε η κυβέρνηση από τη δοκιμασία της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα 50 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη του ισχυρού εταίρου, του ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε μέσω της προσχώρησης της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην ΚΟ.

Δείτε επίσης: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με 154 ψήφους – Στους 145 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πέρα από την πρώην βουλευτίνα της Ένωσης Κεντρώων όμως, ιδιαίτερο νόημα αποκτά και η στάση αρκετών βουλευτών, όπως ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού και ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας της Ένωσης Κεντρώων, οι οποίοι παρότι παρόντες στη συζήτηση, επέλεξαν να μην ψηφίσουν.

Δείτε επίσης: Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η Μεγαλοοικονόμου

Η διαφοροποίηση Δανέλλη

Όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, η απόφαση του κρητικού βουλευτή έχει να κάνει με την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη να ψηφίσει «παρών» στη διάταξη για τις απεργίες, θέση που μεν ελήφθη ως δείγμα καλής θέλησης και σύγκλισης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αντιβαίνει όμως την πάγια θέση του κόμματος για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Ακόμα, οι τοποθετήσεις του Σπύρου Δανέλλη γύρω από το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, έχουν ήδη γίνει δεκτές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η επιθυμητή πλειοψηφία στη Βουλή για το ζήτημα των Σκοπίων, είναι πολύ εφικτή.

Μεγαλομύστακας: Αρραγής η σχέση μου με την Ένωση Κεντρώων

Αναφορικά με τον δεύτερο, και τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ, η διάψευση ήταν κατηγορηματική και ήρθε μέσω δήλωσης. Όπως συγκεκριμένα σχολίασε ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας «διαψεύδω κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που διακινούνται από διάφορα Μ.Μ.Ε περί δήθεν προσάρτησής μου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. τα αναφερόμενα είναι ψευδή, ανυπόστατα και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια».

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Σερρών, «μένω πιστός στις ιδέες και τις αξίες με τις οποίες εισήλθα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η σχέση μου με την Ένωση Κεντρώων παραμένει αρραγής».

Δείτε επίσης: «Βρισκόμαστε μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων», τόνισε ο Τσίπρας (video) 

Από κει και πέρα, στα 400 άρθρα του πολυνομοσχεδίου για τη γ΄αξιολόγηση το επίμαχο άρθρο για τις απεργίες έλαβε 155 ψήφους υπέρ (135 κατά και 5 παρών), καθώς το στήριξε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, και το Ποτάμι που ψήφισε «παρών», ενώ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα ψήφισαν υπέρ 154, κατά 125 και παρών 16, με τους βουλευτές του ΚΚΕ και την ανεξάρτητη βουλευτίνα, Κατερίνα Παπακώστα, να είναι στην τελευταία κατηγορία.

H προσχώρηση της Μεγαλοοικονόμου στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Από κει και πέρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενη, εντάχθηκε, η βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την Ένωση Κεντρώων.

Δείτε επίσης: Η επιστολή Μεγαλοοικονόμου και το τρολάρισμα της Χριστοδουλοπούλου

Την προσχώρηση στην ΚΟ του κόμματος αποδέχθηκε η Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής.

Κλίμα ικανοποίησης στο Μαξίμου

Το κλίμα ικανοποίησης που επικρατεί στην κυβέρνηση αφορά κυρίως στο ότι οι εξελίξεις προσθέτουν ολοένα και περισσότερες ψηφίδες στο παζλ της προσπάθειας πολιτικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί -μαζί, φυσικά, με τον στόχο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο- τον στρατηγικό σκοπό του Μεγάρου Μαξίμου.

Δείτε επίσης: «Όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια, η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται»

Στο πλαίσιο αυτό, η επέκταση της συμπολίτευσης και της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης της Βουλής στις 154 θετικές ψήφους προφανώς και εξυπηρετεί τον στόχο να φιλοτεχνηθεί η εικόνα ενίσχυσης της κυβέρνησης.

«Όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα Μνημόνια, η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται», διαπίστωνε, ήδη από χθες το βράδυ, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ένταξη της Θ. Μεγαλοοικονόμου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάζονται ΤΩΡΑ


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook