Ανοίγει ο δρόμος για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Τι συζήτησαν Τσακαλώτος και Λαγκάρντ

  • «Ναι» από την Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
  • Τι δήλωσε για τον ρόλο του Ταμείου και του ESM στην Ελλάδα
  • Θετική ήταν και η στάση του Τόμσεν νωρίτερα

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση που είχε το βράδυ της Παρασκευής 12 Απριλίου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην έδρα του οργανισμού, την ενημέρωσε για την πρόθεση του ελληνικού δημοσίου να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια που είχε λάβει από το ταμείο.

Το εν λόγω αίτημα έγινε δεκτό από την Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνάντηση, που έγινε  στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου ήταν παρών και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλους. 

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.

Μετά το πέρα της συνάντησης αυτής ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε και με τον  Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ , Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Γιούρογκρουπ, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook