Άνοιξαν οι κάλπες στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 μ.μ. Στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση καλούνται για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα συνολικά 9.836.997 Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, εκ των οποίων 4.763.084 άνδρες και 5.073.913 γυναίκες.

Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 116.745 άτομα, από τους οποίους οι 108.636 είναι νέοι 18 και 19 ετών και οι 8.109 είναι νέοι εκλογείς από πολιτογραφήσεις. Το εκλογικό σώμα αυτών των εκλογών είναι μεγαλύτερο κατά 28.237 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά μικρότερο κατά 13.805 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου 2012.

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί λίγο μετά τις 9 μ.μ. από την Singular Logic, όταν και θα έχει συγκεντρώσει το 10% των εκλογικών τμημάτων της Επικρατείας.


Συνεχής Ενημέρωση:

19:00 Το πρώτο exit poll είναι γεγονός. Μείνετε συντονισμένοι…

18.15 Εμετικά συνθήματα χρυσαυγιτών σε γυμνάσιο του Αρκαλοχωρίου καταγγέλει ο Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης (εικόνες)

18:10 Ελεύθεροι αφέθηκαν πριν λίγο μετά από εντολή του εισαγγελέα της Λαμίας τόσο ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, όσο και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κρατούνταν μέχρι τις 5.30 το απόγευμα στο Αστυνομικό Τμήμα της Στυλίδας.

Μετά το επεισόδιο που είχαν το πρωί έξω από το εκλογικό τμήμα στη Στυλίδα υπέβαλαν μηνύσεις ο ένας στον άλλον και άρχισε να σχηματίζεται δικογραφία.

Πριν λίγο δόθηκε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι και οι δύο και το Αστυνομικό Τμήμα της Στυλίδας να σχηματίσει δικογραφία.

17.00 “Η πραγματικότητα από τη Δευτέρα θα αποδομήσει τον παραλογισμό», δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης από το Παλαιό Φάληρο, τονίζοντας πως «το 62% πρέπει να εκφραστεί, να ανοίξει γέφυρες με μια Ευρώπη που κουράζει».

Αναφορικά με την επιλογή του στις εκλογές, ο πρώην υπουργός επισήμανε πως του είναι αδύνατο «να υποστηρίξω ένα κόμμα που δεσμεύεται νε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να αποτύχει», τονίζοντας επίσης ότι «το πρόγραμμα, το οποίο δεν βγαίνει, είναι αδιέξοδο».

16.40 Ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται από –κατά προσέγγιση- το 35% μέχρι και -τουλάχιστον- το 38,4% θα πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να βρεθεί αυτοδύναμο στη νέα Βουλή, αφού η δυνατότητα αυτοδυναμίας έχει άμεση συνάρτηση με το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν το όριο του 3%.

Δείτε αναλυτικά τα ποσοστά -ανά περίπτωση- για την αυτοδυναμία

16.10 ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Καταγγελία για απειλές στο Κερατσίνι από μέλη της Χρυσής Αυγής 

16.02 Πλήθος αναφορών για τις εκλογές στην Ελλάδα από τον Γερμανικό τύπο

14.55  «Στόχος είναι η δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας που θα επιτρέψει στην πατρίδα να σταθεί στα πόδια της, στην οικονομία να ανακάμψει και στους πολίτες να ανασάνουν», δήλωσε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, στο 912ο Εκλογικό Τμήμα, στο 4ο Γυμνάσιο στο Αιγάλεω, σημειώνοντας ότι «αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά είναι ο δρόμος της αξιοπιστίας, μακριά από τις ‘ευκολίες’ και τις παγίδες των κάθε είδους λαϊκισμών. Είναι ο μόνος δρόμος που διασφαλίζει το αύριο του τόπου».

Η κ. Δούρου παράλληλα, ευχαρίστησε «από καρδιάς τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής που και αυτή τη φορά με υποδειγματικό τρόπο εργάστηκαν ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας».

14.27 Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα.Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και τα ψηφοδέλτια των κομμάτων ήταν από νωρίς το πρωί στις θέσεις τους, ενώ η προσεύλεση των ψηφοφόρων κρίνεται ικανοποιητική μέχρι στιγμής.

14.05 Στο 85ο Εκλογικό Τμήμα ψήφισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο ο κ. Μπουτάρης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Άλλοι θα πάνε στα γραφεία τους, άλλοι θα πάνε σε νέα γραφεία και άλλοι δεν θα πάνε καθόλου σε γραφεία αύριο». Πριν αναχωρήσει ο κ. Μπουτάρης, συμπλήρωσε τα δικά του προγνωστικά για το αποτέλεσμα των εκλογών, σε έναν πίνακα που έχουν φτιάξει τεχνικοί τηλεοπτικών σταθμών και δημοσιογράφοι.

13.22 Κανονικά εξελίσσεται η ψηφοφορία στη Στερεά Ελλάδα, παρόλο που σε ορισμένα εκλογικά τμήματα απουσιάζουν μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Μάλιστα παρατηρείται αυξημένη προσέλευση των εκλογέων. Αντιθέτως σε εκλογικά τμήματα ορεινών περιοχών διαπιστώνεται περιορισμένη προσέλευση, προφανώς λόγω απροθυμίας των ετεροδημοτών να μετακινηθούν.

12.56 Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνη Μανιτάκη. Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη στις 9.00, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Όπως με πληροφόρησαν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΣΔΑ η ψηφοφορία ξεκίνησε κανονικά. Όλα βαίνουν ομαλά και πιστεύουμε ότι έτσι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος. Υπολογίζω ότι γύρω στις 21.00 θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Πιστεύω ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με υπευθυνότητα και ωριμότητα, έχοντας πλήρη συνείδηση των εξαιρετικών περιστάσεων που περνάει η χώρα και των τεράστιων προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Είναι η ώρα της ευθύνης, της ευθύνης των πολιτών και πρέπει να ξέρουν ότι η ψήφος τους στις περιστάσεις αυτές μετρά όσο ποτέ. Και γνωρίζουμε όλοι μας πως ένα κριτήριο έχουν οι ψηφοφόροι και η πολιτική εξουσία: το κοινό καλό. Από την εποχή του Περικλή ξέρουμε ότι η ευημερούσα Πολιτεία έχει ευτυχείς πολίτες.Πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα έχουμε κυβέρνηση και θα κυβερνηθεί ο τόπος. Εύχομαι, στον καθένα, εύστοχο βόλι».

12.35 To εκλογικό του δικαίωμα άσκησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο σχολικό συγκρότημα «Σκεπάρνη» στους Αμπελόκηπους, στη Θεσσαλονίκη. «Ο λαός, αυτό που αξίζει και ψάχνει, θα το βρει μέσα από τη δική του δουλειά και την ενότητά του. Ολες οι έρευνες λένε ότι ο λαός θέλει συστράτευση και συσπείρωση των δημιουργικών εθνικών δυνάμεων. Ελπίζω αυτό να διασφαλιστεί σήμερα», δήλωσε.

12.15 Στο 10ο Δημοτικό Σχολείο της Πύλου, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες. Μαζί του άσκησε για πρώτη φορά και το εκλογικό του δικαίωμα ο 18χρονος γιός του Κωνσταντίνος.

12.14 Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία μέχρι τώρα στη Θεσσαλία, σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού. Κανονικά και ομαλά, όπως τόνισε, εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία και στους 4 θεσσαλικούς νομούς, ενώ για κανονική διαδικασία μέχρι τώρα κάνει λόγο και η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

12.07  Το εκλογικό του δικαίωμα στο 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου άσκησε ο Βασίλης Λεβέντης. Εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος δήλωσε ότι παρόλο που έχει δεχτεί πολύ πόλεμο, ο ίδιος ευελπιστεί ότι η παράταξή του δε θα λάβει μικρά ποσοστά. «Παρά τη ”λάσπη” ο λαός θα μιλήσει και ειδικά η νεολαία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

12.02 Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται μέχρις στιγμής η εκλογική διαδικασία στο Νομό Λάρισας. Η προσέλευση των ψηφοφόρων κρίνεται ικανοποιητική και αυξανόμενη, καθώς η μέρα προχωράει. Σε επίπεδο εφορευτικών επιτροπών οι ελλείψεις είναι ελάχιστες, ενώ δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα με τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Όπως σημειώνεται από το Πρωτοδικείο Λάρισας, λόγω της φύσεως των εκλογών, τα ψηφοδέλτια δεν απαιτούν σταυρό, και χωρίς ελλείψεις στις εφορευτικές επιτροπές, μπορεί η διαδικασία να διεκπεραιωθεί χωρίς προβλήματα.

11.45 Στο 10 Δημοτικό Σχολείο της Χαλκίδας, ψήφισε η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, χωρίς να κάνει κάποια πολιτική δήλωση. «Οι εκλογές διεξάγονται ομαλά σε όλη τη χώρα», είπε στους δημοσιογράφους.


11.43 Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία και στα 960 εκλογικά τμήματα στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, την Θεσπρωτία ,την ‘Αρτα και την Πρέβεζα. Οι 383.505 εκλογείς προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τους 12 βουλευτές της Ηπείρου. Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν: στον Νομό Ιωαννίνων 18 κόμματα ή συνασπισμοί κομμάτων, στην ‘Αρτα 16, στην Θεσπρωτία 17 και στη Πρέβεζα 17 κόμματα.

11.20 Σε σχολικό συγκρότημα της Νέας Ιωνίας προσήλθε λίγο πριν τις 11:30 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα. Στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά Γεννηματά σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μην εμπλακεί σε άγονες αντιπαραθέσεις και κάλεσε όλους όσοι εμπιστεύθηκαν το κόμμα στο παρελθόν να το πράξουν και πάλι. «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση 4ετίας. Πρέπει να τελειώσει η άγονη συζήτηση του δικομματισμού» δήλωσε η ίδια.

11.15 Στο 85ο Δημοτικό Σχολείο στο Βοτανικό ψήφισε το πρωί της Κυριακής ο Μανώλης Γλέζος. «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, ανήκουν στο λαό και ασκούνται από τον λαό. Αυτό είναι ένα αξίωμα αιώνων. Σήμερα κρίνεται ακριβώς αυτό το θέμα. Τι καλείται να κάνει ο ψηφοφόρος; Να ψηφίσει το παλιό το καθεστώς, όπου αποφάσιζαν χωρίς να τον ρωτούν; Αυτός που ψηφίζει, απαιτεί και αξιώνει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ίδιου του λαού. Γι αυτό οι εκλογές σήμερα είναι καθοριστικές για την πορεία του τόπου», δήλωσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας

11.05 Το εκλογικό του δικαίωμα στο πρώτο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Στις δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε ότι «σήμερα είναι ημέρα γιορτής δεν μιλάνε οι πολιτικοί μιλάνε οι πολίτες, μιλάνε με την ψήφο τους και πιστεύω ότι θέλουν να διώξουν το γκρίζο, το ψέμμα και με τη ψήφο τους θα φέρουν την αλήθεια και τους αυθεντικούς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

11.00 Κανονικά και ομαλά μέχρι στιγμής εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Αχαΐα, όπου τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι όλα τα εκλογικά τμήματα λειτουργούν χωρίς απουσίες μελών εφορευτικών επιτροπών ή εκλογικού υλικού. Ανοιχτές είναι οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων και των δικαστηρίων της Πάτρας, για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων, ενώ κανονικά λειτουργεί και το τμήμα έκδοσης ταυτοτήτων στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας.

10.12 Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στα Χανιά, χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής προβλήματα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται στις θέσεις τους, ενώ και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία παρατηρείται το φαινόμενο της μη προσέλευσης μελών των εφορευτικών επιτροπών. Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων έχουν στηθεί κάλπες σε 298 εκλογικά τμήματα καθώς και σε δύο εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

10.05 Στη Νέα Ιωνία ψήφισε ο ΓΓ του ΚΚΕ τονίζοντας στις δηλώσεις του ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να «αξιοποιήσει την πείρα του να πάει μαζικά στην κάλπη, να ενισχύσει τη μόνη δύναμη που θα βρεθεί μαζί του μπροστά στον αγώνα, τη δύναμη που έχει συνέπεια και την εμπιστεύονται. Είναι κρίσιμες εποχές με ένα δυνατό ΚΚΕ θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

10.00 Σε εκλογικό κέντρο του Νέου Ψυχικού ψήφισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Είμαι βέβαιος ότι η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί με τρόπο που ταιριάζει στη δημοκρατική μας παράδοση και στην ποιότητα της δημοκρατίας» ανέφερε στις δηώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

09.51 Στα Χανιά ψήφισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Ελπίζω να έχουμε μικρή αποχή και ο κόσμος να πάει να ψηφίσει, να μη γυρίσουμε στον Γενάρη και στα προηγούμενα χρόνια, να κάνουμε ένα άλμα προς το μέλλον» είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

09.45 Το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό κέντρο της Κυψέλης, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στις δηλώσεις του ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Ο ελληνικός λαός με τη συμμετοχή του δεν θα αφήσει άλλον να αποφασίσει για αυτόν, δίνοντας εντολή για μια ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας, κυβέρνηση μάχης που θα συνεχίσει να δίνει μάχες για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού μας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και μέσα στη χώρα για να ξεφύγουμε από το παλιό καθεστώς που μας κρατά καθηλωμένους» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε την αισιοδοξία του τονίζοντας ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν.

09.15 Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στο Ηράκλειο Κρήτης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. «Οι σημερινές εκλογές έχουν ένα μήνυμα εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο αύριο ή εάν θα δώσει ψήφο ασυλίας στο χθες» είπε ο Πάνος Καμμένος.

9.10 Ψήφισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε εκλογικό τμήμα του Κορυδαλλού. «Για εμάς προτεραιότητα σε αυτές τις εκλογές έχει η νεολαία της πατρίδας μας. Η νεολαία καλέιται σήμερα να πει όχι στην απογοήτευση και στην αποχή. Καλούμαστε να πούμε όχι στα μνημόνια και τη λιτότητα» ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΛΑΕ.

8.20 Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος

8.10 Στο 310ο εκλογικό τμήμα στον Άγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης ψήφισε λίγα λεπτά πριν από τις 08.00 ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τον κ. Καραμανλή υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ στο νομό Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης, υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Κατά την αποχώρησή του ο κ. Καραμανλής δεν έκανε κάποια δήλωση.

7.00 Άνοιξαν οι κάλπες για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας