«Ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος για τη δεύτερη αξιολόγηση», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου (video)

«Έχουμε μια συμφωνία στα βασικά και δυσκολότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης – τις μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος και μετά το τέλος του προγράμματος. Το πράγμα φαίνεται να κλείνει. Ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος για την β’ αξιολόγηση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Θα εντατικοποιηθεί η συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και θα πάμε σε συνολική συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα με έκτακτο Eurogroup πριν το προγραμματισμένο», ανέφερε. «Η συμφωνία είναι πως θα υπάρχει και μια σοβαρή ρύθμιση για το χρέος – τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα θα νομοθετηθούν μαζί και θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», υπογράμμισε ακόμη η υπουργός Εργασίας.

«Καταφέραμε να σταματήσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση του εργασιακού πλαισίου. Ειδικότερα για το ζήτημα του ορίου των ομαδικών απολύσεων, δεν υπάρχει αλλαγή όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Καταφέραμε να αποκρούσουμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το λοκ άουτ», ανέφερε για τα εργασιακά και υπογράμμισε πως «στον συνδικαλιστικό νόμο θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια – κάποιες αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες».

«Η συμφωνία που έχει γίνει με τους δανειστές προβλέπει πως θα μπορέσουμε να νομοθετήσουμε από τώρα την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης απ’ τον Σεπτέμβριο του 2018», ανέφερε και τόνισε πως με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη χώρα.

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι «αυτό που υπάρχει ως συμφωνημένο πλαίσιο και το οποίο γνωρίζαμε ήδη, από τις 20 Φεβρουαρίου, είναι ότι θα υπάρχουν θετικά και αρνητικά μέτρα. Τα αρνητικά μέτρα θα αφορούν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ύψους έως 1%, για το 2019 και το φορολογικό, ύψους 1%, έως το 2020 και αντίστοιχα θετικά μέτρα για τα δύο χρόνια. Η παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη θα συμβεί το 2019. Είναι γεγονός και είναι πράγματι αρνητικό ότι θα υπάρχει κάποια περικοπή, η οποία θα αφορά τις προσωπικές διαφορές».

Όπως σχολίασε, τα θετικά μέτρα είναι μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας, των νέων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς και μέτρα για επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά, κυρίως, το κομμάτι των δαπανών, ουσιαστικά, δηλαδή, το κομμάτι που αφορά το κοινωνικό κράτος, διευκρίνισε ότι θα είναι:

– Η ενίσχυση του επιδόματος τέκνων, ιδίως για το πρώτο και το δεύτερο παιδί.
– Ένα εκτεταμένο πακέτο για τη στέγαση, που θα δίνει επίδομα ενοικίου στη μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.
– Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για βρεφονηπιακούς σταθμούς, με στόχο να καλύψει άνω του 30% των βρεφών και των νηπίων της χώρας.
– Ένα πρόγραμμα δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους νέους.

Συνολικά, όπως είπε, πρόκειται για ένα πακέτο το οποίο δεν στοχεύει απλώς στην προστασία από την ακραία φτώχεια, αλλά και στην ενίσχυση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής κοινωνίας.

Η συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1: