Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση της πολιτικής απόφασης και την εκλογή Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας. Γραμματέας της ΚΕ εξελέγη ο Παναγιώτης Ρήγας. Μετά τη συμπλήρωση των μελών της, η Πολιτική Γραμματεία διαμορφώνεται ως εξής:

1) ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ

2) ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

3) ΓΟΛΕΜΗΣ ΧΑΡΗΣ

4) ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

5) ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

6) ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

7) ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

8) ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ

9) ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

10) ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

11) ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

12) ΣΑΡΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

13) ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ

14) ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

15) ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

16) ΥΔΡΑΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

17) ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ

Λόγω φόρτου εργασίας στο υπουργείο Παιδείας, ζήτησε και δεν θα συμμετέχει στην ΠΓ ο Νίκος Φίλης, ο οποίος συμπεριλαμβανόταν επίσης στην πρόταση του κ. Τσίπρα για τα κυβερνητικά στελέχη που θα συμμετέχουν. Το πολιτικό σκεπτικό για τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών στο Όργανο σχετίζεται με την καλύτερη διασύνδεση του κόμματος με την κυβέρνηση και την περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας της ΠΓ.

Υποψήφιοι για τη συμπλήρωση των 8 θέσεων στην Πολιτική Γραμματεία ήταν κατά αλφαβητική σειρά οι: Μαρία Γκασούκα, Κώστας Γκουτζαμάνης, Χαράλαμπος Γολέμης, Δημήτρης Δημητριάδης, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Έφη Καλαμαρά, Πέτρος Καλκανδής, Πέτρος Καραγεώργος, Αντώνης Κοτσακάς, Χαρά Ματσούκα, Στέλιος Παππάς, Νίκος Παυλίδης, Μανώλης Σαρρής, Νίκος Σκορίνης, Στάθης Στασινός, Δημήτρης Στούμπος, Πάνος Τριγάζης, Μιχάλης Υδραίος, Μαρίκα Φραγκάκη.

Κάλπες για την εκλογή γραμματέα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
Κάλπες για την εκλογή γραμματέα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Α) παρακολουθεί την συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Α) παρακολουθεί την συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη (Κ) και τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα (Δ) στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη (Κ) και τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα (Δ) στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο Παναγιώτης Ρήγας μιλάει στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο νέος γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν για την εκλογή γραμματέα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
Μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν για την εκλογή γραμματέα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Τοποθετήσεις

Κλείνοντας τη διαδικασία των τοποθετήσεων της Κεντρικής Επιτροπής ο Παναγιώτης Ρήγας τόνισε ότι μετά την νίκη των εκλογών έχουμε βαρύ φορτίο ως κόμμα απέναντι στους εαυτούς μας και την κοινωνία. Ο κ. Ρήγας είπε ότι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και το κόμμα, είναι μια δύσκολη αλλά όμορφη πορεία, στην κατεύθυνση ώστε το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της αριστεράς να είναι ηγεμονική στη χώρα. Σημείωσε ότι η πορεία προς το συνέδριο είναι το πιο σημαντικό πριν φτάσουμε στο συνέδριο, γιατί πρέπει να γίνει η ανασυγκρότηση του κόμματος -για να στηρίξει την προσπάθεια αυτή -και επίσης άμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι επιτροπές των θέσεων και η οργανωτική επιτροπή. «Πρέπει να καταφέρουμε να δώσουμε το στίγμα μας ως κόμμα και ως αριστερά των επόμενων χρόνων», υπογράμμισε. Επισήμανε ότι ο αριθμός των μελών πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί με τα σημερινά μεγέθη δεν υπάρχει αντιστοίχηση με την κοινωνία και πως η αγωνία για το εάν θα αλλοιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι δεν δείχνει ηγεμονία ούτε πίστη στις ιδεές μας. Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στα αμέσως επόμενα βήματα που είναι η έναρξη της καμπάνιας για την οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε δήμο, ίδρυση οργανώσεων μελών σε εργασιακούς χώρους και ανασυγκρότηση της Νεολαίας.

Π. Κουρουμπλής

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι «πρέπει να πάμε συντεταγμένα αλλά με αυτοποποίθηση χωρίς πολιτικούς αυτισμούς σε αυτή την πορεία για το συνέδριο». «Να φιλτράρουμε», είπε, «όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν αλλά να μην υποκύψουμε στη λογική του φόβου ότι θα αλλοιωθούμε από μια τέτοια συνύπαρξη με αυτούς που θέλουν να δώσουν το ‘παρών’ στο εγχείρημα». Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε την αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν, έναντι ενός κλειστού κόμματος που θα κινδυνεύει από τη λογική του ελιτισμού, όπως είπε. Επισήμανε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηλαφήσει το πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία τα πράγματα, δεν θα μπορέσει να είναι ένα κόμμα που να παρακολουθεί τους ρυθμούς της, δεν θα μπορέσει να την εμπνεύσει, να την καταστήσει ελεγκτή της εξουσίας και να συστρατευτεί με τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ. «Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή και είναι βαρύτατη η ιστορική ευθύνη όλων των συντελεστών αυτής της προσπάθειας», είπε και τόνισε ότι εάν αυτή δεν έχει συνεχώς ποιοτικά χαρακτηριστικά διατρέχει τον κίνδυνο να εκφυλιστεί και πως το δέλεαρ της εξουσίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της προσπάθειας.

Χριστόφορος Παπαδόπουλος

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της εργασίας, των λαϊκών τάξεων, των άνεργων, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είπε ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι αυτό διαπιστώνεται και εκλογικά αλλά κυρίως μέσα από τον δημόσιο λόγο του κόμματος. Τόνισε ότι ένα κόμμα πλειοψηφικό πρέπει να μιλά με όρους εθνικού συμφέροντος και να έχει πολιτικές που βοηθάνε τα στρώματα που θέλει να αντιπροσωπεύει. Επισήμανε, ότι η αποχή δεν πρέπει να υποτιμάται και πως για να επανενταχθεί ο κόσμος, πρέπει να του δοθεί το παράδειγμα ότι η συμμετοχή βγάζει αποτέλεσμα και βελτιώνει το επίπεδο ζωής. Τόνισε ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η δημοκρατία μέσα στο κόμμα, κάτι που έχει μια εύκολη και μια δύσκολη διάσταση. Η εύκολη είναι η τήρηση του καταστατικού και η δύσκολη σχετίζεται με το ότι αντιμετωπίζουμε την κρίση του κομματικού φαινομένου, δηλαδή ότι ο κόσμος δεν βρίσκει ενδιαφέρον στην πολιτική συμμετοχή. Είπε, τέλος, ότι το συνέδριο έχει δύο διακυβεύματα, το πολιτικό σχέδιο απεγκλωβισμού και το στρατηγικό σχέδιο που προβλέπει τον μετασχηματισμό της Ευρώπης.

 Γιάννης Μπαλάφας

Στην αναγκαιότητα να στηριχθεί η κυβέρνηση κυρίως στα δύσκολα και τα επώδυνα, αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπαλάφας. Είπε, μεταξύ άλλων, πως σε ό,τι αφορά στην είσοδο νεών μελών το κόμμα θυμίζει «λαιμό μπουκαλιού» και πως πρέπει να υπάρξει προσέγγιση των απομακρυνθέντων από το κόμμα, αλλά κυρίως του λαϊκού κόσμου που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες φορές. Μίλησε για παθογένειες στο κόμμα, αναφερόμενος και στις τάσεις, προσθέτοντας ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι σωστής λειτουργίας τους.

Αριστείδης Μπαλτάς

Για τον τρόπο δουλειάς των οργανώσων μίλησε ο Αριστείδης Μπαλτάς, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, «χαρτογράφηση» της γειτονιάς, δηλαδή π.χ. πόσες και ποιες δομές υγείας υπάρχουν, τι δημόσιες υπηρεσίες κτλ, ώστε να καταγράφονται τα προβλήματα και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι το κόμμα πρέπει να κατανοεί και να υπηρετεί την κοινωνία και μετά να ενημερώνεται η κυβέρνηση.

Γ. Δραγασάκης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να επηρεάζει τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη 

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι αν το κόμμα κρατικοποιηθεί και χάσει την ικανότητα αυτόνομης σκέψης και δράσης του, θα συμβούν δύο τινά: Δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και ό,τι πρόβλημα έχει η κυβέρνηση θα έχει και το κόμμα. Τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν προοπτικές ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του ή με συμμαχίες να ηγεμονεύσεις πολλά χρόνια, προσθέτοντας ότι όμως πρέπει να έχουμε σχέδιο και για το τι θα γίνει όταν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση είναι το τρένο που μας επιτρέπει να πάμε πιο πέρα, το κόμμα είναι οι σιδηρογραμμές, θα υπάρχουν και μετά το τρένο και από αυτή την άποψη αποτελούν και τη συνέχεια του εγχειρήματος που έχουμε να υπηρετήσουμε», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερά, είναι να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είτε ως κυβέρνηση είτε ως κόμμα, μέσω των κινημάτων και των δράσεων. Επισήμανε ότι αυτό που ονομάζεται κόμμα της αριστεράς του 21ου αι. δεν είναι κάτι δεδομένο, δεν είναι ένα διαμορφωμένο πρότυπο, «είναι μια φιλοδοξία που καλούμαστε να υπηρετήσουμε». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στη διεθνή διάσταση, εξηγώντας ότι «μας κοιτάζει όλος ο κόσμος», οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μας επηρεάζουν ευρύτερα τις εξελίξεις της αριστεράς στην Ευρώπη.

Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε τη θέση του ότι «επειδή είμαστε κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούμε με το κόμμα», προσθέτοντας ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά πράγματα ακόμα και το εξής: Αν κρίνουμε ότι κάποιος δεν πρέπει αύριο να υπηρετεί την κυβέρνηση από θέση υπουργού, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε να υπηρετήσουμε από άλλη θέση. Δεν είμαστε δηλαδή μόνιμοι όσοι συμμετέχουμε σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα».

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να τεθεί ψηλά ο πήχης ως προς το «τι κόμμα θέλουμε» και ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε ένα κόμμα αγωνιστικό και ετοιμοπόλεμο». Συνέχισε, αναφέροντας ότι «αυτό που ζήσαμε το 7μηνο, υπάρχουν απόψεις που θεωρούν ότι ανήκει στην ιστορία, μπορεί όμως να ανήκει και στο μέλλον, μπορεί στο μέλλον να βρεθούμε στην ανάγκη να συγκρουστούμε, διεκδικώντας τα δίκια του λαού μας. Άρα, κόμμα ετοιμοπόλεμο, με κοινές αρχές». Σε αυτό το σημείο, είπε ότι «οι τάσεις είναι ένα πρόβλημα» και ότι «δεν θα ήταν τόσο πρόβλημα» αν δεν συνιστούσαν παραβιάσεις των κοινών αρχών. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτό που υπόσχεται στην κοινωνία, την εσωτερική του δημοκρατία και ισονομία.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ενόψει και του συνεδρίου πρέπει να οργανωθεί από τώρα η δουλειά, δημιουργώντας παντού στο κόμμα μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων και θεματικές.

Θεανώ Φωτίου: Η Κ.Ο. θα επωμιστεί μεγάλο βάρος

Για την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, από την κυβέρνηση μέχρι και τις οργανώσεις βάσης του κόμματος, μίλησε η Θεανώ Φωτίου. Μίλησε ειδικότερα για την αναγκαιότητα να υπάρχει εξειδίκευση σε κάθε υπουργείο, σε κάθε νομοθετική πράξη, άλλος τρόπος δουλειάς με συλλειτουργία στα τρία επίπεδα, μεταξύ κυβέρνησης, Κ.Ο. και κόμματος. Επισήμανε ότι η Κ.Ο. σε αυτή τη φάση θα επωμιστεί πολύ σκληρό ρόλο και ότι δεν μπορεί να ενημερώνεται στο τέλος για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά αντίθετα, ότι πρέπει να συνδιαμορφώνει. «Πρέπει η Κ.Ο. να εργάζεται με συλλογική ευθύνη απέναντι στο κόμμα και όχι ατομική». Και οι οργανώσεις βάσης, συνέχισε, χρειάζονται άλλον τρόπο δουλειάς, επεξεργασμένες ρασμένες γνώσεις και πληροφορίες από την κυβέρνηση.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή

Υπενθυμίζεται πως η Πολιτική Γραμματεία εισηγήθηκε τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με ένταξη νέων μελών με ιδεολογικά κριτήρια, αλλά και την εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος. Έκανε προτάσεις επίσης για την αναδιάταξη της κομματικής οργάνωσης όπως, ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο, ανασυγκρότηση και μαζικοποίηση της Νεολαίας, λειτουργία συνδικαλιστικής παράταξης στον εργατοϋπαλληλικό, τον αγροτικό, τον επιστημονικό και τον χώρο των μικρομεσαίων κ.ά.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας