Tα σενάρια της επόμενης μέρας μετά την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας στη ΝΔ εξετάζουν πλέον στη Λεωφόρο Συγγρού, ευελπιστώντας πως το επόμενο διάστημα θα καταφέρουν να περιορίσουν και το πολιτικό κόστος που ενδέχεται να υπάρξει.

Όπως έγινε γνωστό από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, το μεσημέρι στις 13:00 θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος.

Ήδη πάντως οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν παρουσιάσει διαφορετικές θέσεις για το τi θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητά να τηρηθεί το καταστατικό και να συνεδριάσει εκ νέου άμεσα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για να καθορίσει νέα ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άγνωστο παραμένει αν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θα υποβάλει την παραίτησή του όπως του έχει ζητηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει ουσιαστικά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και έχει προτείνει τη Μαριέτα Γιαννάκου για να αναλάβει τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές. Την παραίτηση του κ. Μειμαράκη έχει ζητήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος και πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση των τεσσάρων ακόμα και σήμερα, κάτι που δεν έγινε πάντως αποδεκτό. Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά να κλείσουν άμεσα οι διαδικασίες για εκλογή του νέου προέδρου αφήνοντας αιχμές για τη σημερινή κατάσταση.

SOOC.GR
SOOC.GR

Η ανακοίνωση της ΚΕΦΕ για την αναβολή των εκλογών

Την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος. Σε επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ επισημαίνεται:

“Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.

Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται”.

SOOC.GR
SOOC.GR

Σφοδρές αντιδράσεις εναντίον της ΚΕΦΕ

  • Δήλωση γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη: «Σήμερα προέκυψε ένα τεχνικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που μας πλήγωσε όλους. Ένα απαράδεκτο γεγονός, που έπληξε την εικόνα και το κύρος της μεγάλης Παράταξής μας. Παρότι γνωρίζουμε τους υπεύθυνους, δεν είναι η ώρα καταλογισμού ευθυνών. Ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, ως τη μόνη προβλεπόμενη καταστατική διαδικασία προτείνω την άμεση σύγκληση, ακόμα και απόψε, του αρμοδίου οργάνου, το οποίο μπορεί να προσδιορίσει και τη διαδικασία».
  • Την παραίτηση Παπαμιμίκου, στον οποίο δεν καταλογίζει απλά ευθύνες, αλλά κάνει λόγο για πρωτοφανή ανικανότητα, ζητά με δήλωσή του ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος υπογραμμίζει πως, «η αναβολή των εκλογών είναι μια τραυματική εμπειρία στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας». Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι, «η πρωτοφανής ανικανότητα του γραμματέα του κόμματος, ως προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να οργανώσει τις εκλογές για την ανάδειξη του Πρόεδρου, προκαλεί απογοήτευση και οργή στις χιλιάδες στελεχών, μελών και φίλων μας». Επισημαίνει ότι, «έχουμε χρέος όσοι ταυτίσαμε την ζωή μας με τη Νέα Δημοκρατία, να προστατέψουμε το κύρος και την αξιοπιστία της και να στηρίξουμε το ηθικό φρόνημα όσων προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στην παράταξη μας».Ακόμη αναφέρει πως ο Πρόεδρος του κόμματος και οι συνυποψήφιοι του, οφείλουν άμεσα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες, ώστε να οδηγήσουν με συντεταγμένη διαδικασία το κόμμα στην εκλογή του Προέδρου και προσθέτει πως, «οφείλουν να καταλογίσουν τις ευθύνες σε όσους αναλογούν και να απαλλάξουν την παράταξη από εκείνους οι οποίοι την εξέθεσαν σήμερα αδικαιολόγητα». Σε ερώτηση που δέχτηκε για να σχολιάσει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για μεταβατική πρόεδρο την κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι, «θεωρώ ότι τέτοιες προτάσεις δεν θα συμβάλλουν στη συντεταγμένη πορεία μας προς τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Το κόμμα έχει πρόεδρο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, έχει καταστατικό κι εκείνο το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει τα πράγματα είναι η παραίτηση του κ. Παπαμιμίκου και η ανάθεση της ευθύνης για την εκλογική διαδικασία, σε μία ομάδα στελεχών, η οποία θα μπορούσε με την αποδοχή όλων των υποψηφίων, να οδηγήσει συντεταγμένα τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογή του νέου προέδρου. Τέτοιες λύσεις υπάρχουν και μπορεί, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μεϊμαράκης και οι συνυποψήφιοί του, να τις αναζητήσουν και να συμφωνήσουν σε μία από αυτές». Σχετικά με ερώτηση περί διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ και αλλαγής καταστατικού σημείωσε πως, «η αλλαγή του καταστατικού απαιτεί τη σύγκλιση του συνεδρίου του κόμματος. Είναι μία από τις επιλογές, η οποία είναι στη διάθεση του προέδρου της ΝΔ, αλλά και των συνυποψηφίων του».
  • Την ευθύνη στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο απέδωσε με δήλωσή του έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Γλυφάδας, Νίκος Παπάζογλου. “Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε για αυτό το φιάσκο. Εμείς είμαστε έτοιμοι εδώ και ένα μήνα έτοιμοι. Κάποιοι από το κόμμα δεν τήρησαν τις διαδικασίες. Για εμάς υπεύθυνος είναι ο γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της ΚΕΦΕ”, δήλωσε.
  • Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ: “Η ΝΔ, δυστυχώς, αδυνατεί να ολοκληρώσει την διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας. Εδώ και μήνες, όμως, παρακολουθούμε έναν διαγωνισμό ανέξοδης αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορείας από τους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ, χωρίς ίχνος δημιουργικής αντιπρότασης. Αν αυτό συνεχιστεί, θα είναι πολύ επιζήμιο για τον τόπο. Ωστόσο στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ευχόμαστε αυτό να συμβεί σύντομα”.
  • “Οι υπεύθυνοι αυτού του φιάσκου να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι παραιτήσεις τους” δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης. “Ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ζήτω συγνώμη από τον κόσμο της ΝΔ για το σημερινό φιάσκο και ρεζιλίκι. Γιατί δεν ξέρω αν οι υπεύθυνοι έχουν τσίπα να το κάνουν”, ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.
  • Την άμεση σύγκλιση της ΚΟ της ΝΔ με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων για διαβούλευση για τα επόμενα βήματα ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι η ΝΔ σήμερα, από λάθος χειρισμούς, αντί να προσεγγίσει την κοινωνία βρέθηκε απέναντί της. “Το διακύβευμα δεν είναι μόνον η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας αλλά η επιβίωσή της. Ζητώ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων για διαβούλευση ως προς τα ενδεδειγμένα επόμενα βήματα. Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε είναι σημαντικό να ακούσουμε τις απόψεις των βουλευτών για το πως θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει πως ένα είναι σίγουρο, ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το Καταστατικό, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί τη χρονική της παράταση,προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή της ψηφοφορίας και το αδιάβλητο του εκλογικού αποτελέσματος. “Το οφείλουμε στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος που μαζικά προσήλθαν στις κάλπες σήμερα για να βιώσουν αυτήν την τεράστια απογοήτευση. Τους ευχαριστώ από καρδιάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου για μαζική συμμετοχή”, συμπλήρωσε ο κ. Μητςοτάκης.
  • Η ΚΕΦΕ προσανατολίζεται στον να υποβάλει μήνυση εναντίον της εταιρείας που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών.
  • “Ο καθένας μπορεί τώρα να θέλει να κάνει σπέκουλα πάνω στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Ο καθένας έχει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ, Θ. Αμπατζόγλου σημειώνοντας ότι δεν θα σχολιάσει ζητήματα,τα οποία θα σχολιάσουν οι πολιτικοί. Ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα είναι το κόμμα συντεταγμένα με βάση το καταστατικό να πάει στην επόμενη ημέρα. Συντεταγμένα διευκρίνισε, σημαίνει, οτι θα συνεδριάσουν τα όργανα και θα πάρουν τις αποφάσεις. “Είναι πολιτικές αποφάσεις τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, θα τις δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες, αυτές ειναι πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν”, συμπλήρωσε και έκανε έκκληση για ψυχραιμία. Ο κ. Αμπατζόγλου πρόσθεσε ότι ευθύνες έχουν όσοι είχαν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και υπενθύμισε ότι ο κ. Μεϊμαράκης από την ώρα που κηρύχτηκαν οι εκλογές δεν ασχολήθηκε ποτέ με κανένα οργανωτικό ζήτημα γιατί δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα βάσει καταστατικού. “Ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και αυτές θα τις δούμε. Να ξεκαθαρίσω άλλη μια φορά ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν στην ΚΕΦΕ”, πρόσθεσε.
SOOC.GR
SOOC.GR

Απόστολος Τζιτζικώστας: “Εκφράζω τη βαθιά οργή και αγανάκτησή μου γιατί αναβάλλεται σήμερα μια λαϊκή και δημοκρατική διαδικασία, γιατί επιχειρείται να αφαιρεθεί το δικαίωμα του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας να επιλέξει τον Πρόεδρό του και να καθορίσει  την πορεία της Παράταξής μας. Αυτά που συμβαίνουν είναι αδιανόητα, απαξιώνουν την παράταξή μας, προσβάλουν τους αγωνιστές μας και δίνουν άλλοθι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πάλεψα όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα για να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε αυτή τη διαδικασία, που κάποιοι από την αρχή όχι μόνο δήλωναν ότι δεν πιστεύουν αλλά ήθελαν και να απαξιώσουν. Τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή κάποιοι πρέπει αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  κ. Μεϊμαράκης που είχε αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου πρέπει να παραιτηθεί και να οριστεί νέος μεταβατικός πρόεδρος για να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία εκλογής αρχηγού που βρίσκεται σε εξέλιξη όπως ορίζει το καταστατικό. Επίσης ζητώ την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΦΕ, καθώς και όλων των μελών της.Ζητώ τέλος, συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, εντός της ημέρας, για να δοθεί λύση στο τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και να στείλουμε μήνυμα ενότητας της παράταξης”.

Βασίλης Κικίλιας (twitter): «2 μήνες ίντριγκα, μικρότητες, ανικανότητα και πολιτική ουσία πουθενά. Επιβάλλονται παραιτήσεις τώρα και λύση από ΚΟ και ΠΕ».

O Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση Μεϊμαράκη και στη θέση του να αναλάβει η Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς και την αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Γιώργος Κουμουτσάκος (twitter): “Προστατεύστε την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παραιτήσεις υπευθύνων τώρα”.

Άδωνις Γεωργιάδης από το Περιστέρι, όπου πήγε να ψηφίσει αλλά δεν κατέστη δυνατό: «Όσοι νομίζουν ότι θα διαλύσουν τη ΝΔ για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει αυτό που κάνει, πλανώνται. Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους που πρέπει να παραιτηθούν. Η σημερινή εικόνα δεν τιμάει τη ΝΔ. Να προχωρήσουμε μπροστά για αδιάβλητες εκλογές που δεν μπορούν να γίνουν σήμερα. Τις εκλογές είχε αναλάβει η ΚΕΦΕ και το κόμμα. Υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο. Από χθες εξέφρασα τις αγωνίες μου και ρώτησα αν έπρεπε να αναβληθούν. Η ΚΕΦΕ με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει διαδικασία κανονικά».

Γεράσιμος Γιακουμάτος στον ΣΚΑΪ: “Ντροπή, ντροπή, ντροπή. Αμεση παραίτηση όλης της ΚΕΦΕ, εδώ και τώρα. Μέσα στην εβδομάδα σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να μπούμε σε διαδικασίες επανεκκίνησης. Η διαδικασία όλη πρέπει να αρχίσει από την αρχή”. “Δεν μπορεί να μας διαλύσει κανείς το κόμμα. Την ευθύνη έχει απόλυτα η ΚΕΦΕ. Να μην αφήσουμε ερασιτέχνες και τυχάρπαστους και Παπαμιμίκους να διαλύσουν τη Νέα Δημοκρατία”.

Οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων για τις τεχνικές εμπλοκές

Αναβολή των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ ζήτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λόγω των τεχνικών προβλημάτων που υπάρχουν από το πρωί στη διαδικασία.

Η ψηφοφορία θα ξεκινούσε στις 07:00, αλλά οι κάλπες στις 08:45 δεν είχαν ανοίξει ακόμα.

“Δυστυχώς υπαρχουν προβλήματα στη διαδικασια εκλογής. Συνιστώ στους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν μέχρι τις 09.00 πμ αναμένοντας ενημέρωση”, ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Αδιανόητο να υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία, να ταλαιπωρούνται και να αποθαρρύνονται οι Νεοδημοκράτες. Ζήτω άμεση ομολοποίηση της κατάστασης”, ανάρτησε στο δικό του λογαριασμό στο Twitter ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

TWEET_TZITZIKOSTA

“Μην ξεκινήσετε να πηγαίνετε ακόμη. Μόλις έχω νέα για το συστημα και την ορθή του λειτουργία θα σας ενημερώσω. Συγγνώμη στον κόσμο”, αναφέρει η ανάρτηση του ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

  • Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται σε απόλυτη επιβεβαίωση αναρτήσεων του altsantiri.gr. Δείτε ΕΔΩ

sooc.gr

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

sooc.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: sooc.gr

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας