«Άμεση η κινητοποίηση του Λιμενικού και του υπ. Ναυτιλίας για τη ρύπανση στον Σαρωνικό»

Η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά και τα ζητήματα με την Eldorado Gold διευθετήθηκαν, ενώ δεν υπάρχει καμιά απολύτως διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm».

Για την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης στην 82η ΔΕΘ είπε ότι «καταφέραμε να παρουσιάσουμε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με μια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων έτσι ώστε να υπάρξει μια τόνωση της ανάκαμψης με νέες επενδύσεις οι οποίες θα σέβονται το νόμο, τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε μετά την απειλή της Eldorado Gold ότι θα αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «ο ρυθμός των επενδύσεων θα γίνει με βάση το νόμο, με βάση αυτά τα οποία προβλέπουν οι συμβάσεις, με βάση διαδικασίες και με βάση θεσμούς και όχι στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που θέλουν να επιβάλλουν τα μέσα μαζική ενημέρωσης ή η αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε στο ρυθμό της επικοινωνιακής ατζέντας την οποία προωθούν συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα».

Σχετικά με το Ελληνικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε: «Με βάση την υπάρχουσα διαδικασία θα πρέπει οι διοικητικές υπηρεσίες να κρίνουν πώς θα προχωρήσει το έργο και η επένδυση γιατί ανεξαρτήτως του τι συνέβαινε πριν, υπάρχουν πολύ αυστηροί -και ευρωπαϊκοί αλλά και εθνικοί- περιορισμοί αλλά και νομικές ρυθμίσεις και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι ορθές διαδικασίες έτσι ώστε ο διαγωνισμός να μην έχει προβλήματα τα οποία στη συνέχεια θα τα βρούμε μπροστά μας. Από τη μεριά της κυβέρνησης θα μπορούσε με όρους βούλησης να προχωρήσουν διαδικασίες οι οποίες στη συνέχεια θα κατέπιπταν στα αρμόδια δικαστήρια. Επομένως, είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι ορθές διαδικασίες και να ακολουθούνται οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις με τον ορθό νομικό τρόπο από το να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε εκτός νόμου τη διαδικασία και στη συνέχεια να βρούμε όλα τα προβλήματα μπροστά μας».

«Η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά, θα υπάρξει πρόοδος και μέσα στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να βάλουμε όλα τα θεμέλια για να ξεκινήσουν οι εργασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Για την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική είπε ότι «τα ζητήματα διευθετήθηκαν χθες, μετά και τις συναντήσεις του αρμόδιου υπουργού» και προσέθεσε: «Η εταιρία, έχω τη γνώμη, ότι δεν έδρασε με τον πιο σωστό τρόπο, αλλά σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να διαχειριστούμε όλα τα προβλήματα, με όσα προβλέπει η σύμβαση».

Κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι με τη παρέμβασή της «πυροδότησε μια ένταση αχρείαστη» και σημείωσε: «Η πολιτική παρέμβαση μιας εταιρίας δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στα ευρωπαϊκά πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση προσβάλλει το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Η γνώμη της κυβέρνησης ήταν από την αρχή δεδομένη, ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες και τα νόμιμα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως προς το αν θα χρειαστούν και νέα μέτρα το 2018, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως» και συνέχισε: «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών συνεργάζονται σε καθημερινή βάση. Η στρατηγική και η τακτική που έχουμε είναι κοινή και δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά στο 2018 είμαστε αισιόδοξοι ότι με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, δηλαδή ένα ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο1%, είναι δυνατό να προσεγγίσει ακόμα και να ξεπεράσει το 2% στο τέλος του χρόνου, αλλά και με τις προβλέψεις που γίνονται για το τέλος του χρόνου θα έχουμε την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει μια μικρή υστέρηση στη φορολογία των φυσικών προσώπων, αυτή αντισταθμίζεται από την καλύτερη πορεία των εσόδων σε άλλους τομείς».

«Τον Αύγουστο του 2018 έχει τεθεί ως πολιτικός στόχος, από την πλευρά της κυβέρνησης, η έξοδος από το μνημόνιο και από την επιτροπεία και η δυνατότητα να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.