Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «στον Ενικό» και το Νίκο Χατζηνικολάου, απαντώντας σε ερώτηση για τις συναντήσεις του με τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, είπε ότι μπορεί «αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο θα το κάνω αλλά δεν θα πουλήσω την ψυχή μου». Πρόσθεσε ότι δεν θα κριθεί από το ποιόν συναντά αλλά από το τι πράττει.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο Ψυχάρης του ζήτησε να μην υπάρξει δημοσιότητα για την συνάντησή τους και πρόσθεσε ότι ο Ψυχάρης έχει ζητήσει και άλλες φορές συνάντηση μετά τις εκλογές, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι υπερήφανος για την κυβέρνησή του γιατί δεν χαρίστηκε και δεν εκβιάστηκε και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Μεμπτό θα ήταν, σημείωσε, αν είχε ευνοήσει τον συγκεκριμένο εκδότη και ότι αν τον είχε ευνοήσει την επομένη θα ήταν στο MEGA, κάτι που ποτέ δεν συνέβη καθώς όπως είπε στο συγκεκριμένο κανάλι έχει να εμφανιστεί από το 2012. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανικό του συγκεκριμένου εκδότη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ότι μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία, ο κ. Τσίπρας είπε «ας τα βγάλει όλα και να πάει στον εισαγγελέα που τελευταία τον συναντά συχνά».

Σχετικά με την προσφυγική κρίση

Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και τη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας κυβέρνησης, ανέφερε απόψε για την προσφυγική κρίση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι και η ίδια η Ευρώπη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα παράλογων επιλογών της Δύσης, ανέφερε για την κατάσταση στη Συρία.

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στη διαχείριση του Προσφυγικού

Η υπεύθυνη στάση μιας κυβέρνησης δεν είναι να κλιμακώνει τις προκλήσεις, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, αλλά να επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα.

«Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τη στάση της Αυστρίας και τη σύσκεψη της Βιέννης

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο και την κριτική που ήδη ασκείται από την αντιπολίτευση ότι μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση τη χώρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα δείχνουν όλοι με το δάχτυλο την Αυστρία και ανέφερε ότι το ενδεχόμενο για βέτο ετέθη από την προηγούμενη ήδη Σύνοδο Κορυφής.

Η επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ

Αναφερόμενος στη σύσκεψη της Βιέννης στην οποία δεν εκλήθη η Ελλάδα, υπογράμμισε τις δηλώσεις υποστήριξης κορυφαίων αξιωματούχων, αποκάλυψε δε ότι απόψε δέχθηκε τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Κομισιόν.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Γιούνκερ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ενόψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε όπλο έχει σημασία με ποιο τρόπο και πότε θα το χρησιμοποιήσεις.

Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι «άσπρο-μαύρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης, είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς τι θα πράξει στην περίπτωση που οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν εγκρίνουν το βέτο, είπε ότι θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει τη γραμμή της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιαστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί «ελπίζω σε κοινό ανακοινωθέν», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, τις τράπεζες και την αξιολόγηση

Η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία, ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουμε επανάληψη της έντασης του 2015.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ζήτησε να απαντήσει το ίδιο το Ταμείο, αν συμφωνεί με το πρόγραμμα να μείνει, αν όχι να μας το πει.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η προσφυγική κρίση βάζει εκ των πραγμάτων σε άλλο τρόπο σκέψης την ΕΕ καθώς πολλοί συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ ο Ολάντ δήλωσε ότι αν η ΕΕ είχε ενδώσει και είχε βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη σήμερα θα είχε σοβαρό πρόβλημα.

Για την αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση γιατί θα μας δώσει και «την διαγραφή -ελάφρυνση» του χρέους και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του στην οικονομία τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις. Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Για το δημοψήφισμα

«Το Γενάρη πήρα εντολή για διαπραγμάτευση και έχετε απέναντι σας τον Τσίπρα. Και όχι τον Σαμαρά και όχι τον Παπανδρέου ή οποιονδήποτε άλλον. Θέλω να σας πω ότι δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να πάει αυτή την κόντρα μέχρι τέλους! Παίζοντας το κεφάλι του αλλά όχι το μέλλον του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου σχολίασε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας έλεγε στην Μέρκελ go back σήμερα ζητεί την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. «Όταν συνειδητοποίησα μετά το δημοψήφισμα, ότι η επιμονή μου θα ήταν να παίξω το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού, έκανα πίσω. αλλά μόνο τότε έκανα πίσω. Δεν έκανα πίσω ούτε στις απειλές, ούτε στους εκβιασμούς ούτε στις απειλές που δέχθηκα μέσα και έξω από τη χώρα. Και όταν κάναμε αυτόν το συμβιβασμό, τότε είχα το σθένος να μην το κρύψω κάτω από το τραπέζι και να ζητήσω ξανά την έγκριση του ελληνικού λαού. Και πήρα την έγκριση του ελληνικού λαού. ‘Αρα να τελειώνει αυτή η πλάκα», είπε ο πρωθυπουργός.

Το ασφαλιστικό

Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία μας αναγκάζει να καταθέσουμε προτάσεις που θα εξασφαλίζουν τη μείωση των κρατικών δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα κατά 1% του ΑΕΠ και αυτή η μείωση επιτυγχάνεται με μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η προτεινόμενη ρύθμιση για τις εργοδοτικές εισφορές. Οι Κυβερνήσεις υπάρχουν για να διαμορφώνουν μέσα στο πλαίσιο των στόχων την πολιτική τους, ανέφερε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως μια μείωση για 13η φορά των συντάξεων θα λειτουργήσει υφεσιακά.

Ειδικά για το ζήτημα των συντάξεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35% μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, είπε ο πρωθυπουργός και για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα πλαφόν σε υψηλές συντάξεις, είπε: «έγνοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Έγνοια μας είναι να προστατεύσουμε την πλειοψηφία που έχουν συντάξεις από 600 έως 1200 ευρώ και βεβαίως ο στόχος μας δεν είναι να μειωθούν ούτε και οι συντάξεις που είναι 1400, 1500 ευρώ. Θα μπορούσαμε λοιπόν να συζητήσουμε να μπει ένα πλαφόν». Ο πρωθυπουργός εξήγησε όμως ότι και αυτό το μέτρο θα έχει συμβολική αξία διότι είναι λίγες αυτές οι συντάξεις και άρα είναι μικρή και η περικοπή αυτών των δαπανών. «Δεν το αποκλείω, δεν είναι κόκκινη μας γραμμή οι συντάξεις των 3.000 ευρώ», είπε και τόνισε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα. Ανέφερε δε ότι ζήτημα περικοπής δεν έχει τεθεί από τους θεσμούς.

Οι αγρότες

Αναφερόμενος στα μέτρα για τους αγρότες, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι σχεδιασμένη ώστε το φορολογικό νομοσχέδιο να ισοφαρίσει την όποια επιβάρυνση στον τομέα των εισφορών για τον αγροτικό κόσμο καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού επιβάλλει εναρμόνιση της φορολογίας του αγροτικού κόσμου με τη φορολογία των υπολοίπων. Είπε επίσης ότι στόχος είναι να πάρει μια σύνταξη αξιοπρέπειας.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρεί τρόπο και για αγρότες και για ελεύθερους επαγγελματίες τις όποιες επιβαρύνσεις να τις αμβλύνει. Έφερε δε ως παράδειγμα την πρόνοια μέσα στην αγροτική οικογένεια ο ένας εκ των δύο συζύγων να καλύπτεται με το εργόσημο και να εκπίπτει έτσι ένα σημαντικό ποσό.


Για το ενδεχόμενο να υπάρξει συντελεστής φορολογίας στο 50%, είπε ότι αν υπάρξει θα αφορά εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ και τόνισε ότι αυτό δεν είναι ταξικό μίσος, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά είναι ταξική δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έτοιμα προς κατάθεση είναι ο αναπτυξιακός νόμος, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα του εξωτερικού, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι αυτά τα νομοσχέδια να κατατεθούν μέσα στο Μάρτιο, παράλληλα με το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σχετικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Βαρουφάκη σχετικά με το δημοψήφισμα και την μετέπειτα συμφωνία της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «ανοησίες Βαρουφάκη». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχεται την πολιτική κριτική, όμως πρόσθεσε «δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου επί του ηθικού πεδίου», δεν δέχομαι λάσπη. Να τελειώνει η πλάκα ότι έκανα το «όχι» του δημοψηφίσματος «ναι» υπογράμμισε.

Σχετικά με τα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι ο λαός έδωσε τον Σεπτέμβριο και κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση έχει ακόμη 3,5 χρόνια ανέφερε ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση στα εθνικά θέματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ανάγκη για συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν νομίζω ότι παζαρεύεται με ομερτά στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαρκής ανακαίνιση αυτής της συζήτησης με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εύχονται τα χειρότερα προκειμένου να βρεθούν σε θέση εξουσίας.

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Κ. Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι στην πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξαν σημεία συμφωνίας και διαφωνίας και πρόσθεσε ότι του δήλωσε ότι θέλει να έχει αντίπαλο κάποιο που διαφωνεί καθαρά και όπως είπε, του ζήτησα να υπάρξει από κοινού προσπάθεια για τον εκλογικό νόμο και το σύνταγμα. Του πρότεινα επίσης, είπε ο πρωθυπουργός να υπάρξει ρήτρα στο σύνταγμα ώστε να μην είναι εύκολη η προσφυγή σε εκλογές. Ακόμη του ζήτησε να γυρίσει η χώρα σελίδα στο θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς και να πάμε στην εκλογή του ΕΣΡ και να πάμε στην αδειοδότηση των καναλιών. Έφυγε, είπε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφθεί αν φύγουν οι εξουσίες από υπουργό Επικρατείας. Το έκανα είπε ο κ. Τσίπρας και αμέσως μετά , ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε μια ολόκληρη γραμμή άμυνας για να μποϊκοτάρει την εκλογή ΕΣΡ και να καλύψει τον Παπασταύρου και την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού ο πρωθυπουργός είπε:

Για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

Η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα για χαμηλότοκα δάνεια, ενώ σύντομα θα κατατεθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Επίσης θα προβλέπεται το ακατάσχετο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Για τα κόκκινα δάνεια

Η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία και προσπαθεί ώστε να προστατευθούν όσοι έχουν πάρει μικρά και μεσαία δάνεια από τις τράπεζες.

Για τουριστικές επιχειρήσεις

Είναι ανάγκη να γίνουν αλλαγές , δυστυχώς δεν διορθώθηκαν προβλήματα όταν έπρεπε να διορθωθούν . Η οικονομία θα αναπτυχθεί σύντομα και αυτό θα επιδράσει και στον τουρισμό . Η Ελλάδα έχει σταθερότητα σε μια δύσκολη περιοχή.

Οφειλές δημοσίου

Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη . Η πρώτη αξιολόγηση θα δώσει τη δυνατότητα να εκταμιευθούν χρήματα και ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί για εξυπηρέτηση οφειλών του δημοσίου. Το βασικό όμως είναι να αναπτυχθεί η οικονομία, να παραχθεί πλούτος. Για τα capital controls, μετά την πρώτη αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει αλλαγή σελίδας. Το δεύτερο εξάμηνο και αφού έχουμε κλείσει την αξιολόγηση θα τελειώσουν και αυτά.

Για το ασφαλιστικό

Δεν είναι λύση η ιδιωτική ασφάλιση, την στιγμή που δεν μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές στην δημόσια ασφάλιση. Είμαι υπέρμαχος ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι διανεμητικό και να φροντίζει για τις επόμενες γενιές. Γι αυτό πηγαίνουμε σε εθνική σύνταξη με 15 χρόνια εργασίας .

Κατοχικό δάνειο

Αποτελεί πάγια διεκδίκηση της ελληνικής πολιτείας. Υπάρχει η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου και η διαρκής πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών που προχωρά με συντονισμένα βήματα. Έχει σημασία ο τρόπος διεκδίκησης και εξ όσων γνωρίζω το θέμα τίθεται συνεχώς, το έθεσε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι μια διεκδίκηση από την οποία δεν κάνουμε πίσω.

Περί κομματικού κράτους

Η κυβέρνηση έφερε νόμο τομή για την αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών , που προβλέπει ακόμη και θεσμικό γενικό γραμματέα υπουργείου, μια τομή που έχουν χαιρετήσει όλοι στην Ευρώπη , ενώ η ΝΔ είναι αρνητική. Η ΝΔ είναι πολλούς περισσότερους μετακλητούς από τους σημερινούς υπουργούς και βουλευτές.

Για τις απόψεις του Γιάννη Πανούση για το προσφυγικό που επικαλείται ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης

Οι αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ομόφωνες. Από τότε ο Πανούσης έλεγε ότι δεν θα σταματήσει εύκολα η ΄προσφυγική ροή αλλά έντονη διαφοροποίηση αν υπήρχε θα είχε συζητηθεί στο υπουργικό. Αφού κάνει τέτοια κριτική ο Γεωργιάδης που διαφοροποιείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που έχει στάση ευθύνης), φανερώνει τις δυσκολίες του προέδρου της ΝΔ που από τη μια φορά το κουστούμι του ευρωπαίου και από την άλλη να ταιριάξει με τις ακραίες απόψεις όπως του κ. Γεωργιάδη.

Αποκρατικοποιήσεις

Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την συμφωνία , ωστόσο η άποψή μας δεν αλλάζει γιατί με την μείωση των αξιών δεν συμφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως έχουμε πιάσει τους στόχους της συμφωνίας .

Για twitter του Ανδρέα Ψυχάρη που ανέφερε ότι το να λέει ο κ. Τσίπρας τι θα γράφουν οι εφημερίδες είναι χιτλερικό:

“Αυτά αναδεικνύουν την πολιτική σκοπιμότητα και το μένος, αλλά το να με συγκρίνει με τον Χίτλερ χάνει την όποια αξιοπιστία”.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας