“Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πάρα πολύ απλή: Πρέπει ως Ευρώπη να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση, ίσως την μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακίνηση πληθυσμών, αυτό δεν μπορεί να αφορά μόνο τις χώρες της διαδρομής ή και του προορισμού, (και) εφόσον είναι μια κρίση που υπερβαίνει τις χώρες αυτές πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο της ΕΕ” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη με τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα.

“Συνεπώς η θέση και η στάση της Ελλάδας είναι σαφής: Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια δεσμευτική για όλους και από όλους απόφαση για τον αναλογικό, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης και των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “αυτό είναι το μόνο λογικό και δίκαιο που πρέπει να αποφασίσει η Ένωση, αν θέλει να είναι Ένωση”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αδιανότητο, χώρες που δεν έχουν δεχθεί να “πάρουν ούτε ένα πρόσφυγα, να έχουν και την άνεση να κουνούν το δάχτυλο σε χώρες όπως η Ελλάδα”.

Εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την στάση του ελληνικού λαού ο οποίος “έχει σταθεί στο ύψος των πανανθρώπινων αξιών, των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών και προσφέρει από το υστέρημά του, γιατί η Ελλάδα είναι χώρα σε οικονομική κρίση, στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους”.

“Ελπίζω, μέχρι τις 7 του μηνός (Μαρτίου), απέναντι σε αυτήν την θέση να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης και όλες οι χώρες” είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα, είχε επίσης εκφράσει την ελπίδα, μέχρι την σύγκληση της Συνόδου Κορυφής να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και γενικότερα, της διαρκούς και σταθερής ροής προσφύγων “από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά και τον ταυτόχρονο εγκλωβισμό τους στο ελληνικό έδαφος, καθώς με μονομερείς δράσεις και ενέργειες, πέρα και έξω από όσα συμφωνήσαμε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και να προχωρήσουν στην Σερβία, στην Κροατία, στην Σλοβενία, στην Κεντρική Ευρώπη. Εκεί είναι ο στόχος τους, δεν είναι να μείνουν στην Ελλάδα”.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον κ. Τζιάνι Πιτέλα, αναφορικά με την στάση της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, λαμβανομένης υπόψιν της αμφιλεγόμενης στάσης της Τουρκίας, έναντι της απόφασης για εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είπε ότι το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε “οριστικό κλείσιμο” της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην βάση της απόφασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, και “καθορίστηκε απολύτως το επιχειρησιακό σχέδιο”.

“Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στο επιχειρησιακό του πλάνο καμία εξουσιοδότηση ανάληψης δράσης για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά έχει την δυνατότητα μέσω της υψηλής τεχνολογίας των φρεγατών να εντοπίζει τις κινήσεις των διακινητών στις τουρκικές ακτές και να ειδοποιεί την Frontex, το Τουρκικό Λιμενικό, και το Ελληνικό βεβαίως, αν πρόκειται για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να παρεμβαίνουν”.

“Σε ότι αφορά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει προφανώς το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, υπάρχει όμως και η διεθνής νομιμότητα, υπάρχει η Συνθήκη της Γενεύης την οποία οφείλουν όλοι να τηρούν. Συνεπώς όταν υπάρχουν άνθρωποι στην θάλασσα που κινδυνεύει η ζωή τους και βρίσκονται στα ελληνικά, δηλαδή στα ευρωπαϊκά ύδατα, τότε το μόνο που είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι η διάσωση και η περισυλλογή” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε τις ροές, “και πιστεύω ότι μπορούμε να τις σταματήσουμε”, πρέπει να εντοπιστεί το κύκλωμα της διακίνησης στα τουρκικά παράλια, ομοίως να εντοπιστεί “και αυτή η μεγάλη βιομηχανία, αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται κολυμπώντας, έρχονται πάνω σε κάποιες βάρκες, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία διακινητών στην άλλη πλευρά, δηλαδή ανθρώπων που αυτή την στιγμή αισχροκερδούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη προσδοκία” και να “χτυπήσουμε τους διακινητές”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κοινή βούληση, “αυτός, άλλωστε είναι ο λόγος που στις 7 του μηνός θα βρεθούμε ξανά μαζί με την Τουρκία σε μια Σύνοδο Κορυφής για να δούμε τόσο τα αποτελέσματα της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως να συζητήσουμε με τον Τούρκο πρωθυπουργό το κατά πόσο μπορούμε να προβούμε σε ακόμα περαιτέρω ενέργειες για να είναι αποτελεσματική η προσπάθειά μας για να σταματήσει αυτή η αθλιότητα, δηλαδή η διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο”.

Από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα είπε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική και τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, ούτε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ούτε στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της.

Υπενθυμίζοντας ότι το προηγούμενο έτος η Ελλάδα δέχθηκε 800.000 πρόσφυγες, αριθμός που, τηρουμένων των αναλογιών, ισοδυναμεί με υποδοχή εκ μέρους της Γερμανίας 7.000.000 προσφύγων, ο κ. Πιατέλα ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για την στάση τους, τονίζοντας ότι οι πολίτες της Μυτιλήνης και της Λαμπεντούζα είναι άξιοι του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

«Σήμερα επισκέφθηκα το Σχιστό και είδα ότι οι Αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια. Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να εκτελέσει το καθήκον της. Υπάρχουν δύο αρχές μη διαπραγματεύσιμες: η αρχή της αλληλεγγύης και η αρχή του καταμερισμού των υποχρεώσεων, ενώ υπάρχει και μια τρίτη αρχή, ότι οι κανόνες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού, γιατί έγιναν δεκτοί όταν υπήρξε είσοδος σε αυτήν την οικογένεια, σε αυτά τα θεσμικά όργανα» πρόσθεσε.

Ο κ. Πιτέλα έστειλε «ηχηρό μήνυμα, ενδεχομένως το τελευταίο, στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, στον πρωθυπουργό της Πολωνίας, στον Πρόεδρο της Τσεχίας, στον Πρόεδρο της Σλοβακίας, σε όλους εκείνους τους επικεφαλής κρατών που μέχρι τώρα υιοθέτησαν διαφορετικές απόψεις από αυτές που αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εμπόδισαν την μετεγκατάσταση των προσφύγων – και θέλω να τονίσω: χαιρόμαστε που η Πολωνία βρίσκεται στην ΕΕ, μας χαροποιεί που η Σλοβακία, η Ουγγαρία είναι στην ΕΕ, είμαστε φίλοι των Πολωνών, των Σλοβάκων, των Τσέχων, αυτό όμως που δεν είναι δυνατό σε καμία περίπτωση, είναι να βρίσκεται κανείς σε μια οικογένεια και οι κανόνες να είναι μόνο για μερικά μέλη αυτής».

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα υψώνοντας τείχη» υπογράμμισε ο κ. Πιτέλα.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κάλεσε σε εφαρμογή των κοινών αποφάσεων και υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ένα πελώριο στρατόπεδο συγκέντρωσης». Αναφορικά με την Συνθήκη Σένγκεν, χαρακτήρισε την αντίληψη περί αντιμετώπισης του προβλήματος ορθώνοντας εσωτερικά σύνορα, ως «κουταμάρα και τρέλα».

Σε ότι αφορά την οικονομία, ο κ. Πιτέλα είπε πως η Ελλάδα εφαρμόζει μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει όλα τα μέρη να πράξουν το καθήκον τους, προσθέτοντας ότι «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, έχουν συνείδηση ότι υφίστανται οι συνθήκες για την πρώτη αξιολόγηση». Απευθύνθηκε στο ΔΝΤ και το κάλεσε να «κάνει εποικοδομητικά το έργο του και να μην παρεμποδίζει τα πράγματα, διαφορετικά θα δικαιώσει εκείνους που λένε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μπορούν να τα βγάλουν πέρα και μόνα τους».

Ο κ. Πιτέλα είπε ότι υπάρχουν οι συνθήκες έτσι ώστε η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα των Καθολικών και «μετά θα πρέπει να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους».

Σε ότι αφορά το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο κ. Πιτέλα, προς «αποφυγή παρεξηγήσεων», είπε ότι γνωρίζει την διαφορετική από την δική του πολιτική ιστορία του κ. Τσίπρα, ενώ εξίσου γνωρίζει πως το «ιστορικό κόμμα του ελληνικού σοσιαλισμού, το ΠΑΣΟΚ» και η πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά, καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς όφελος της χώρας της.

Είπε ότι γνωρίζει πως «4 βουλευτές μου που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι και εκείνοι επιτελούν το καθήκον τους».

Τόνισε ότι βρίσκεται εδώ ως σοσιαλιστής για να πει «στον Αλέξη και στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις: ‘’Ας συνεργαστούμε’’. Αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι τίθεται θέμα προσχώρησης της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

«Η προσχώρηση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν ζητήθηκε – και αν είχε ζητηθεί δεν θα ήταν δική μου δουλειά να το αποφασίσω» είπε ο κ. Πιτέλα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχει κάτι περισσότερο, καθώς μπροστά στις προκλήσεις, οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν».

«Και λέω και κάτι περισσότερο: Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν. Αυτό το νόημα έχει η παρουσία μου εδώ και θέλησα να ξεκαθαρίσω οποιαδήποτε παρανόηση: Με τον Αλέξη δίνουμε έναν αγώνα ζωής ή θανάτου. Σήμερα τίθεται υπό συζήτηση η ύπαρξη αυτού που ονομάζουμε ΕΕ, ως σύνολο αξιών και αρχών» κατέληξε ο κ. Πιτέλα.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας