Την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του πρώην διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου (και μετέπειτα υπουργού Οικονομικών του Αντ.Σαμαρά) αποφάσισε η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης παρέμεινε στο συγκεκριμένο πόστο υπό τον κ. Παπαδήμο από το Νοέμβριο του 2011 ως τον Μάιο του 2012 και η παραπομπή αφορά τις δηλώσεις της συγκεκριμένης περιόδου. Στη συνέχεια, ο κ.Χαρδούβελης διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, από τον Ιούνιο του 2014 ως και τον Ιανουάριο του 2015, στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Η παραπομπή αφορά ελλιπή δήλωση περιουσιακών στοιχείων το εξεταζόμενο διάστημα και τμηματική μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, πριν τις εκλογές του 2012.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις εκλογές με τις οποίες αναδείχθηκε πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης (στη συνέχεια υπουργός κατά της διαφθοράς στην κυβέρνηση Τσίπρα), είχε ζητήσει με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφο να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του κ.Χαρδούβελη.
Ο κ. Νικολούδης είχε αποδώσει στον κ.Χαρδούβελη τα παρακάτω:
  • το 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα
  • το 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά που δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν
Ο κ. Χαρδούβελης είχε δηλώσει τότε, ότι:
  • Α) Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου.
  • Β) Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση Πόθεν Εσχες του 2014, την οποία υπέβαλα το Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών.
  • Γ) Τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση και δεν είχα υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες.
  • Δ) Τέλος, τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνω ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές αρχές βάσει της εκεί νομοθεσίας (FBAR)

ΠΗΓΗ: stokokkino.gr

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας